ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία Πολιτών: Θέατρο του Παραλόγου στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπουλου

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου ασκεί κριτική στην απόφαση του Δημάρχου Χανίων για «προσωρινή» μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο στάθμευσης.

Αναφέρει σχετικά:

Τις τελευταίες μέρες ζούμε στα Χανιά το θέατρο του παραλόγου, αφού αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Χανίων όχι μόνο δεν έχει αγοράσει το χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), όπως διακηρύσσει παντού ο Δήμαρχος, αλλά ο χώρος αυτός δεν ανήκει καν στο ΤΕΘΑ!

Αυτό επιβεβαιώθηκε στην τελευταία λογοδοσία του Δημάρχου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/06/24, στην οποία εκτός των αποκαλύψεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέφερε ότι στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα γίνει «προσωρινός» χώρος στάθμευσης για μερικά χρόνια.

Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

  1. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ:

Το ΤΕΘΑ ποτέ δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας για το οικόπεδο. Για αυτό και κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Και ενώ έχει βγει η Απόφαση υπέρ του ΤΕΘΑ και επίκειται έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά αυτής της Απόφασης, έρχεται η κυβέρνηση και με άσχετο νομοσχέδιο επιχειρεί να παραχωρήσει το ανενεργό πια στρατόπεδο στο ΤΕΘΑ για να μπορεί να το πουλήσει μετά στο Δήμο.

Όλα αυτά τα γνώριζε η δημοτική αρχή, αντί όμως να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στο διάστημα μέχρι να γίνει η έφεση για να παραχωρηθεί δωρεάν από το ελληνικό δημόσιο απευθείας στο Δήμο, έρχεται και πανηγυρίζει με αυτή την παρέμβαση, θεωρώντας ότι το να δώσει 1.950.000 € είναι προς το συμφέρον της πόλης (40 χιλιάρικα το στρέμμα για ακίνητο εκτός σχεδίου πόλεως δεν το λες και ευκαιρία). Όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο έχει αποκρύψει ότι το στρατόπεδο δεν ανήκει στο ΤΕΘΑ αλλά παρασύρει και το Δ.Σ. για να πάρει την 479/23 Απόφαση για την αγορά του στρατοπέδου από το ΤΕΘΑ, που όπως αναφέραμε δεν είναι ακόμα ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

  1. ΧΡΗΣΗ

Όταν το Δημόσιο παραχωρεί εκτάσεις χωρίς τίμημα, το κάνει συνήθως με όρο τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου. Η αποδοχή αμαχητί της παραπάνω αναφερόμενης εξέλιξης  δεν εξηγείται λογικά, εκτός και αν η δημοτική αρχή προτίμησε να προχωρήσει στη διαδικασία της αγοράς από το ΤΕΘΑ, για να μπορεί στη συνέχεια να επιβάλει χρήσεις άσχετες με το πράσινο.

Η δημοτική αρχή δεν θέλει να προχωρήσει στη δημιουργία πάρκου, αν αυτό δεν συνοδεύεται από επικερδείς δραστηριότητες, εξ ου και η επιμονή στο συντελεστή δόμησης. Αυτό φαίνεται από τις παραπάνω μεθοδεύσεις, τις δηλώσεις του Δημάρχου για τον χώρο στάθμευσης, αλλά και από το ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση της δημιουργίας πάρκου. Εξ άλλου σε όλες τις εκδηλώσεις που εκφράζονται οι ανησυχίες και τα οράματα των πολιτών για το χώρο, όπως αυτή που έγινε στις 16/6 η δημοτική αρχή λάμπει δια της απουσίας της.

Επίσης η σύμβουλος του Δημάρχου, η κ. Ν. Αποστολάκη, είπε ότι υπάρχει η σκέψη να πάει εκεί και η λαϊκή του Σαββάτου της Μίνωος και της Δευτέρας της Γιαμπουδάκη. Δεν μας είπε εάν και αυτή η χρήση θα είναι «προσωρινή»… Στις ερωτήσεις από ποιες μελέτες προκύπτει ότι ο χώρος αυτός θα λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης, που υπάρχει στο κέντρο της πόλης και με ποιες εγκρίσεις θα λειτουργήσει μια τόσο βαριά για την περιοχή χρήση, δεν υπήρξε καμία απάντηση, προφανώς γιατί ο Δήμαρχος ξέρει και αποφασίζει για όλα. L’État, c’est moi !

Εν ολίγοις «ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή». Όποια χρήση δεν έχουμε πού να την βάλουμε, έχουμε το μεγάλο χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που όλα τα χωράει. Δεν μπορούν όμως όλα τα προβλήματα της πόλης, τόσων δεκαετιών, να χωρέσουν μέσα στο στρατόπεδο.

Το όραμα του κ. Σημαντηράκη για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας παράνομος χώρος στάθμευσης όπως η Ανατολική Τάφρος, λέει η Πρωτοβουλία Πολιτών
  1. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πρέπει να παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο στο Δήμο Χανίων. Όπως το «πήρε» ο στρατός από το ελληνικό δημόσιο έτσι να το ξαναδώσει στην ελληνική κοινωνία. Έτσι δόθηκε και το στρατόπεδο Ζομπανάκη για να γίνει το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, δωρεάν. Είναι ντροπή για όλους, πρωθυπουργό, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δήμαρχο, να παίζονται τέτοια παιχνίδια στις πλάτες του χανιώτικου λαού. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός «παραχώρησε» προεκλογικά στο Δήμαρχο το στρατόπεδο για να γίνει το … καλύτερο πάρκο της Ελλάδας. Απαιτούμε την άμεση δωρεάν παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Χανίων για να γίνει πάρκο! Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία.

Επίσης διαμηνύουμε ότι δεν αγωνιστήκαμε 18 χρόνια, για να έρθει ο κ. Σημαντηράκης, να κάνει εκεί πάρκινγκ επειδή έτσι θέλει. Από καμία μελέτη που αφορά στην πόλη, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Δεν θα τον αφήσουμε να παρανομήσει εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, βάζοντας μέσα στο πρώην στρατόπεδο όποια χρήση νομίζει, χωρίς μελέτες, χωρίς εγκρίσεις και χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία.

Με γνώση και όραμα και με κινητήρια δύναμη τη συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικοτήτων θα συνεχίσουμε για να μετατραπεί ο πολύτιμος αυτός χώρος σε αστικό πράσινο. Ο σπόρος έχει πέσει !

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς χορεύαμε με χορηγία των οχτρών!

Της Κατερίνας Κορρέ Μοιάζει απίστευτο. Κι όμως... Στο Αρκάδι, σε απόσταση μόλις εννιακοσίων μέτρων από…

2 hours ago

22 ακόμα μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο

Με τις μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες στη νότια Κρήτη, 22 μετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα, Πέμπτη,…

3 hours ago

Ρέθυμνο: Παρουσιάστηκε η βιογραφία του αγωνιστή κομμουνιστή καπετάν Σφακιανού

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης,…

3 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Ο κύβος ερρίφθη – Εκλογές μέσα στο 2024 αποφάσισε ο Ανδρουλάκης

Την απόφαση του για εκλογές μέσα στο 2024 θα ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνεδρίαση…

4 hours ago

1o Φεστιβάλ Arttack στο Ηράκλειο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Το πρώτο Φεστιβάλ μουσικών δράσεων στο Ηράκλειο διοργανώνει αύριο Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29…

4 hours ago

Γολγοθάς 11χρονου στα Χανιά: Κινητοποίηση για πρόσληψη παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Χανίων

Περιπέτεια για μικρό ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο…

5 hours ago

This website uses cookies.