ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”: Ο κίνδυνος μετατροπής των μνημείων και της ιστορίας της πόλης στο λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο, δεν έχει περάσει

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος”:

Ο κίνδυνος μετατροπής των μνημείων και της ιστορίας της πόλης στο λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο, δεν έχει περάσει. Οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η συμπόρευση των φορέων του τόπου, με επιστέγασμα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2021 για πολεοδομική χρήση Κοινωφελών Λειτουργιών, έδωσαν την εντύπωση πως απομακρύνεται η λογική της εμπορευματοποίησης των μνημείων.

Όμως, αφενός, η απόφαση αυτή του ΔΣ δεν έχει γίνει νόμος. Αφού, αν και οι επιτροπές, που στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΓΠΣ εργάστηκαν σκληρά για την υποβολή προτάσεων σε όλη την έκταση του Δήμου, έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους εδώ και μήνες, δεν έχει ολοκληρωθεί η τυπική γραφειοκρατική διαδικασία από την Πολεοδομία -εκτός από την παλιά πόλη-, συνεπώς δεν έχει έρθει η συνολική εισήγηση στο ΔΣ, το οποίο έχει προθεσμία να καταθέσει τις προτάσεις του στις αρμόδιες αρχές μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να έχουν οι προτάσεις δεσμευτική ισχύ νόμου, ισχύει το υφιστάμενο από το 1987 ΓΠΣ, το οποίο προβλέπει για την περιοχή χρήση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προφανώς δεν επιτρέπει την ξενοδοχοποίηση των Μνημείων.

Αφετέρου, η μισθώτρια εταιρεία, που επιμένει να μισθώνει από το 2017 τα κτίρια – μνημεία για τη δημιουργία ξενοδοχείου, αν και πολεοδομικά ήταν απαγορευμένη, προχώρησε στην υποβολή αρχιτεκτονικών μελετών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Χανίων και την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων στο Ηράκλειο για γνωμάτευση.

Φαίνεται παράλογο μια εταιρεία να επιμένει να πληρώνει από το 2017 (με τις ανάλογες εκπτώσεις και διευκολύνσεις) τα μισθώματα που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε, σε μια περιοχή που δεν επιτρέπει η νομοθεσία να υλοποιηθεί η επένδυσή της. Όμως οι κινήσεις της μισθώτριας εταιρείας και του εκμισθωτή Πολυτεχνείου είναι μεθοδευμένες. Γι’ αυτό και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου το 2018 υπέβαλε πρόταση για αλλαγή πολεοδομικής χρήσης στην περιοχή και η Πολεοδομία, προς τιμή της, την απέρριψε.

Όμως και η κυβέρνηση επιμένει. Γι’ αυτό, εμφορούμενη από τη λογική: αφού σκοντάφτουμε στον νόμο, ας τον αλλάξουμε, πρόσφατα, σε νομοθέτημα για το Ελληνικό (Ν. 4787/2021 _ ΦΕΚ 44 Α΄/26-03-2021), τροποποίησε την υφιστάμενη από το 2013 νομοθεσία με τρόπο τέτοιο ώστε η υφιστάμενη χρήση Εκπαίδευση που έχει η περιοχή του λόφου Καστέλι να μην είναι πλέον δεσμευτική μέχρι 31-12 2022 και επομένως αφήνει ανοικτό παράθυρο δημιουργίας ξενοδοχείου. Τόσα νομοθετήματα ψηφίστηκαν που θυσιάζουν αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura, αιγιαλούς στον βωμό του κέρδους των ημετέρων, στον λόφο Καστέλι θα δίσταζαν; Συνεπώς η κυβέρνηση αγνοεί για πολλοστή φορά την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, προχωρά σε ένα νομικό πραξικόπημα και έχει την κύρια πολιτική και ηθική ευθύνη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Έντονο όμως προβληματισμό δημιουργεί και το έγγραφο που διαβίβασε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων, απαντώντας σε αίτημα της Υπηρεσίας Νεότερων μνημείων για διευκρίνιση της χρήσης που προβλέπεται για τον λόφο Καστέλι από την υφιστάμενη νομοθεσία. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, συνεπώς τέθηκε υπόψη και της δημοτικής αρχής. Το έγγραφο αυτό καταλήγει πως με βάση την τροποποίηση του νόμου από την κυβέρνηση, η πολεοδομική χρήση της περιοχής που προβλέπει την κατηγορία Εκπαίδευση δεν είναι δεσμευτική. Ταυτόχρονα όμως δεν επισημαίνει τη χρήση που ομόφωνα αποφασίσαμε με την 190/2021 απόφαση του ΔΣ Χανίων για τις χρήσεις γης στη παλιά πόλη, αλλά απλώς παραπέμπει σε επισυναπτόμενο έγγραφο που περιέχει την απόφαση όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά συνολικά για τη παλιά πόλη.

Όπως είναι αντιληπτό, η μη δεσμευτική κατάσταση για την τύχη των Μνημείων σημαίνει πως η έγκριση ή μη των αρχιτεκτονικών μελετών της εταιρείας αποτελεί ανοικτό ζήτημα και σε αυτήν την κατεύθυνση επηρεάζει και η μορφή και το περιεχόμενο του εγγράφου της ΥΔΟΜ. Δεν είμαστε της άποψης που θέλει τις υπηρεσίες να υποτάσσονται στις πολιτικές σκοπιμότητες μιας δημοτικής αρχής. Θεωρούμε όμως αυτονόητο πως ένα υπηρεσιακό έγγραφο, που θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη εικόνα της υπάρχουσας αλλά και της μελλοντικής κατάστασης, έπρεπε να γράφει ρητά και να τονίζει τη χρήση που ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ και πως με βάση αυτή δεν επιτρέπεται χρήση ξενοδοχείου, ενώ επιβάλλει τα κτίρια και ο ακάλυπτος χώρος να έχουν δημόσιο χαρακτήρα.

Εδώ μπαίνει και το ζήτημα των ευθυνών της δημοτικής αρχής: Αρχικά θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το ΔΣ αλλά και την κοινωνία για τον κίνδυνο που περιέχει το νέο νομοθέτημα στην υπεράσπιση των Μνημείων. Θα αποτελούσε παρέμβαση η σαφής αναφορά στην απόφαση του ΔΣ σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα; Ο Δήμος οφείλει ή όχι να υπερασπιστεί τις πολιτικές του επιλογές; Στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου δεν χωράνε πολιτικά παιγνίδια, συμψηφισμοί και αποστασιοποιημένη ουδετερότητα, αλλά ξεκάθαρη διατύπωση που να στηρίζει την πολιτική απόφαση του ίδιου του ΔΣ. Δεν νοείται να είμαστε κατά της ξενοδοχοποίησης και ταυτόχρονα να αφήνουμε έδαφος για να προχωρήσει η αντίθετη θέση. Δεν μπορεί να γεφυρωθεί η θέληση της κοινωνίας και του ΔΣ με τη θέληση και τις μεθοδεύσεις του κ. Διγαλάκη και της κυβέρνησης. Επίσης η δημοτική αρχή οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πρότασης αναθεώρησης του ΓΠΣ.

Είναι σίγουρο πως χωρίς τη συμβολή της δημοτικής αρχής δεν θα καταφέρναμε να πάρουμε μια τόσο σημαντική και ξεκάθαρη ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα όμως η δημοτική αρχή,  πέρα από το να ψηφίζει αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα, οφείλει να τις στηρίζει και να τις υπερασπίζεται σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και υπηρεσιακά. Ταυτόχρονα απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση από την κοινωνία, τους φορείς της, τα κινήματα της πόλης, που αντιστέκονται στην ισοπεδωτική μονοδιάστατη τουριστική εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής δημόσιου χώρου, για να σταματήσουν οριστικά οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του κ. Διγαλάκη και της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των μνημείων και της ιστορίας της Ακρόπολης των Χανιών.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί στα Χανιά την Πέμπτη 23 Μαΐου.…

11 hours ago

Το γνώθι σ’ αυτόν ή Κρητών «έπαινοι» (αρέσει δεν αρέσει…) – Από αρχαιοτάτων χρόνων σφαζόμασταν μεταξύ μας

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Οι αρχαίοι  ιστορικοί για την Κρήτη γράφουν: «… γης από…

11 hours ago

Δεκαετίες μετά την δημιουργία επιτροπής για το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, τίποτα δεν έχει γίνει

Του Νίκου Αγγελάκη 83 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης τη συγκλονιστική και ανεπανάληπτη…

11 hours ago

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς αγώνες στίβου «Βενιζέλεια» που θα φιλοξενηθούν…

11 hours ago

Αντ. Ροκάκης προς Υφυπουργό Εργασίας: Σημαντικές οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας των Χανίων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύσκεψη εργασίας έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

11 hours ago

Κρήτη: Ελεύθερος ο 21χρονος φαντάρος για τον υποτιθέμενο βιασμό

Αξέχαστη θα μείνει για τον 21χρονο Ηρακλειώτη η τραυματική εμπειρία που έζησε μετά την καταγγελία…

11 hours ago

This website uses cookies.