ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ στα Σφακιά χαιρετίζοντας την απόφαση για το «όχι» της επιτροπής στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε θέσεις στο Λασίθι και το Ηράκλειο που ανήκουν στο δίκτυο NATURA που προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και για τα Σφακιά.

Όσο αφορά στο δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης, η Πρωτοβουλία καταγγέλλει την θετική γνωμοδότηση για την υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης που θα «φυτέψει» πυλώνες και στην περιοχή και θα κατακερματίσει τον ορεινό όγκο του Αποκόρωνα

«Σκοπός του έργου δεν είναι αορίστως η αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου της Κρήτης αλλά συγκεκριμένα η δυνατότητα σύνδεσης των σχεδιαζόμενων πυλώνων με τις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες ώστε να μεταφέρεται το ρεύμα που θα παράγεται από τις ισοπεδωμένες μας βουνοκορφές στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «η Κρήτη αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόχαστρο της ενεργειακής αγοράς που έχει ξεκάθαρο στόχο να την κάνει μπαταρία της Ευρώπης παίζοντας στο χρηματιστήριο την κατακρεούργηση του ορεινού της όγκου και την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έχουν περάσει 8 ημέρες από την συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας με θέματα 1.την εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε Ηράκλειο και Λασίθι και 2. την γραμμή υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, με την διέλευση της να τοποθετείται διαμέσου Κεραμειών και Αποκόρωνα και η επικαιρότητα δικαίως περιστρέφεται γύρω από την σύνδεση των δύο έργων που αρνούνται πεισματικά οι ιθύνοντες.

Στο πρώτο σκέλος της συνεδρίασης πανηγυρίζουμε για το πολύ σημαντικό «όχι» της επιτροπής για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε θέσεις του Λασιθίου και του Ηρακλείου που ανήκουν στο δίκτυο Natura και θεωρούμε ότι μετράμε μια νίκη που αποτελεί εγγύηση και για το «όχι» της επιτροπής για τα Σφακιά, αφού ο Αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος δείχνει «συνέπεια» στην δέσμευση του για τις προστατευόμενες περιοχές.

Στο δεύτερο σκέλος όμως, το σχετικό με την νέα γραμμή πυλώνων μεταφοράς υψηλής τάσης η γνωμοδότηση της επιτροπής ήταν -παραδόξως- θετική. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνιστά η νέα ΥΠΈΡΓΕΙΑ γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης που εκτείνεται σε μήκος 101 χλμ με 270 πυλώνες με απόσταση 350 μέτρων μεταξύ τους και πώς αυτή τελικά σχετίζεται με τις ανεμογεννήτριες.

Το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ, θα κατακερματίσει τον ορεινό όγκο του Αποκόρωνα, και θα διώξει από την επαρχία τόσο τους κατοίκους που βιοπορίζονται από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της μελισσοκομίας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας όσο και τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις πολιτιστικές και πεζοπορικές του διαδρομές. Θα περάσει επίσης διαμέσου όλου του νομού Ρεθύμνου και δεν γλυτώνει ούτε το «προστατευόμενο» Γεωπάρκο του Ψηλορείτη. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την απόλυτη ΥΠΟΒΆΘΜΙΣΗ και τον ΜΑΡΑΣΜΌ που περιμένει την περιοχή αν το έργο τελικά εγκριθεί και υλοποιηθεί παρά την σχετική δημόσια τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων περί «βλαβερής επίδρασης» στην υγεία αλλά και του ΓΕΩΤΕΕ περί «ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής καταστροφής». Η ανυπαρξία τόσο έγκυρης περιβαλλοντικής μελέτης από τον ΑΔΜΗΕ όσο και προετοιμασίας από τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής εντείνει τις αντιδράσεις της κοινότητας που ΣΥΝΟΛΙΚΆ τάσσεται εναντίον του έργου ζητώντας υπογειοποίηση του καλωδίου αλλά αντιμετωπίζεται ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το ερώτημα είναι λοιπόν το εξής: Για ποιόν λόγο απορρίπτεται η πρόταση της δημοτικής αρχής του Αποκόρωνα και σύσσωμης της αποκορωνιώτικης κοινωνίας για υπογειοποίηση ως υπερβολικά κοστοβόρα όταν έχουν ήδη δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο; Διότι σκοπός του έργου δεν είναι αορίστως η αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου της Κρήτης αλλά συγκεκριμένα η δυνατότητα σύνδεσης των σχεδιαζόμενων πυλώνων με τις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες ώστε να μεταφέρεται το ρεύμα που θα παράγεται από τις ισοπεδωμένες μας βουνοκορφές στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Η τεκμηρίωση της σύνδεσης γίνεται και από το ότι η γραμμή μεταφοράς αναφέρεται στην σχετική με τα Σφακιά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αλλά και απολύτως ξεκάθαρα από τον ίδιο τον Διαχειριστή  του ΑΔΜΗΕ ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης ΙΙ της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, θα διατεθεί περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ βάσεις του μαθηματικού τύπου που ορίζεται στην 88/2023 απόφαση ΡΑΕ και μέχρι του ανωτάτου ορίου των 2500 MW. Επιπλέον, το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ έως 2150 MW θα επιμεριστεί κατά ποσοστό 50 % στην ομάδα έργων ΑΠΕ του αρ.100 του ν.4821/2021, ενώ το υπόλοιπο και έως τα 2500 MW θα διατεθεί στα λοιπά έργα ΑΠΕ» (σ.σ: δηλαδή σε ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ).

Τα έργα λοιπόν είναι όχι μόνο αλληλοσυνδεόμενα αλλά αλληλοεξαρτόμενα και η Κρήτη αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόχαστρο της ενεργειακής αγοράς που έχει ξεκάθαρο στόχο να την κάνει μπαταρία της Ευρώπης παίζοντας στο χρηματιστήριο την κατακρεούργηση του ορεινού της όγκου και την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών.

Θεσμικοί φορείς και πολίτες δεν εισακούσθηκαν από την επιτροπή Περιβάλλοντος που με εριστικό τρόπο αντιμετώπισε τις αντιδράσεις που προέκυψαν κατά την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου ενώ απέφυγε να απαντήσει και στα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν, ήρεμα και τεκμηριωμένα. Κατώτερο λοιπόν των περιστάσεων αποδείχτηκε το περιφερειακό συμβούλιο που πιθανότατα συμφωνεί με την απειλή του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ ότι οι αντιδράσεις κάποιας μικρής μειοψηφίας θα αντιμετωπισθούν με την συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η δε ρητορική τόσο του Προέδρου όσο και των Συμβούλων συνηγορεί προς την ίδια απαξίωση του κυρίαρχου -μόνο στις εκλογές- λαού.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα ενάντια στην υπέργεια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης και ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Η στάση μας παραμένει σταθερή και ακλόνητη και για όσους αμφισβητούν την νοημοσύνη της κοινότητας ας μην έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι μπορούν να την παραπλανήσουν. Δεν επαναπαυόμαστε στην ρητορεία περί συμβουλευτικής γνωμοδότησης καθώς γνωρίζουμε καλά ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος διατηρεί το δικαίωμα να τις παρακάμψει και να εγκρίνει όλες τις μελέτες εν μία νυκτί. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πολιτικές πιέσεις προς το Υπουργείο και σχετικές επερωτήσεις από τους Χανιώτες βουλευτές.

Ο αγώνας μας θα είναι σκληρός και δύσκολος. Τα μέτωπα πολλά και αλληλένδετα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά της Κερατέας, όπως φαίνεται και στη…

7 hours ago

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της…

7 hours ago

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8…

8 hours ago

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της…

9 hours ago

Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον καθαρισμό του…

9 hours ago

Το θαύμα των κρεμαστών κήπων… πολυαιθυλενίου της Βαβυλώνας  στα Χανιά!!

Του Μανόλη Καπετανάκη* Τι έλειπε από τη Μαριορή, όπως είπε κάποτε και ο Κωλέττης; Μα…

9 hours ago

This website uses cookies.