Έντονη Κοινοβουλευτική Διπλωματία εκ μέρους του Ηρακλειώτη Βουλευτή στη Μάλτα
Σειρά πρωτοβουλιών για την ακύρωση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο ανέλαβε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος του Προεδρείου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών-Δημοκρατών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βαλέτα της Μάλτας .
Ειδικότερα:
1) O Νότης Μαριάς έθεσε την Παρασκευή 28/2/2014 το ζήτημα της ακύρωσης της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου, στην Επιτροπή Ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να λάβουν θέση.
Μιλώντας εξ ονόματος της Επιτροπής Ελέγχου ο Πρόεδρός της κ. Stafan Schennach δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις του Νότη Μαριά για την δρομολογηθείσα καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου και δεσμεύθηκε τις επόμενες ημέρες να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προκειμένου η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο στην οποία μάλιστα προεδρεύει να συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα.
2)Ακολούθως το Σάββατο 1/3/2014 ο Νότης Μαριάς επισκέφτηκε τα γραφεία της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο (PAM) η οποία εδρεύει στη Βαλέτα της Μάλτας και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της PAM κ. Mourad Youssry προς τον οποίο έθεσε επίσης το ζήτημα της ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να ακυρωθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο. Ο Νότης Μαριάς επανέλαβε τη θέση του ότι τα χημικά όπλα της Συρίας θα πρέπει να καταστραφούν σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο σημείο του πλανήτη και όχι σε μια κλειστή θάλασσα όπως είναι η Μεσόγειος μια και ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής.
Ο κ. Mourad Youssry εξέφρασε την πλήρη στήριξη στις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Νότη Μαριά και δήλωσε ότι η PAM είναι σε θέση να αναλάβει ενεργό ρόλο στο ζήτημα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Mourad Youssry πρότεινε την ενεργοποίηση της Β΄ Μόνιμης Επιτροπής της PAM αρμόδιας για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος . Κατόπιν τούτου τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους για το ζήτημα αυτό.
3) Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε με τον Frederic Hebert Διευθυντή τoυ REMPEC, του Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Εκτάκτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο που εδρεύει επίσης στη Βελέτα της Μάλτας.
Ο κ Frederic Hebert αφού άκουσε τις θέσεις του Νότη Μαριά για το ζήτημα της ακύρωσης της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο ενημέρωσε τον Ηρακλειώτη βουλευτή για διάφορες τεχνικές πλευρές του εγχειρήματος καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εν πλω εντός της Μεσογείου., επισημαίνοντας ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Μάλιστα ενημέρωσε τον Νότη Μαριά ότι από πλευράς κρατών μελών του Ο,Η,Ε. μόνο η Δανία έχει έρθει σε επαφή μαζί του για σχετική ενημέρωση αφού πολεμικό πλοίο της χώρας αυτής θα συνοδεύει τα πλοία που θα μεταφέρουν τα χημικά όπλα της Συρίας στην Ιταλία όπου θα γίνει και η μεταφόρτωσή τους σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Επιπλέον σημείωσε ότι καμία υπηρεσία ή κανένα υπουργείο της Ελλάδας δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του για το ζήτημα αυτό.
Επιστρέφοντας ο Νότης Μαριάς στην Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του αυτών και θα προτείνει τρόπους ανάληψης δράσης εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας προκειμένου να ακυρωθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου.