Ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης, Andrew Bailey, βαράει προειδοποιητικές «καμπάνες», για τις τιμές στα τρόφιμα και τα εισοδήματα.
Είναι μάταιο να κάνουμε ο,τιδήποτε αυτή τη στιγμή για τον πληθωρισμό παραδέχεται ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, και προειδοποιεί για τιμές «Αποκάλυψης» στα τρόφιμα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, προβλέπει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών που θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στους φτωχότερους.
Αξιοσημείωτη είναι και η προτροπή του προς τους εργαζόμενους στη Βρετανία, να μην ζητούν… αυξήσεις στους μισθούς τους. Σύμφωνα με τη Daily Mail, μίλησε για ένα επικείμενο «πολύ πραγματικό εισοδηματικό σοκ» φέτος καθώς οι τιμές κινούνται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών και κάνουν εκατομμύρια ανθρώπους φτωχότερους σε πραγματικούς όρους. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.
Από την πλευρά του, ο Guardian μεταδίδει τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως ο Andrew Bailey είπε στους βουλευτές ότι ενώ είναι δυσαρεστημένος για το επίπεδο των αυξήσεων των τιμών, το 80% της υπέρβασης του στόχου πληθωρισμού προκλήθηκε από παράγοντες εκτός ελέγχου της κεντρικής τράπεζας.
Εξήγησε δε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ούτε θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια νωρίτερα. Είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία.»
Πρόσθεσε επίσης:
«Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αποσταλούν τα τρόφιμα και τα πράγματα χειροτερεύουν. Αυτό δεν είναι μόνο μια μεγάλη ανησυχία για αυτήν τη χώρα, αλλά μια ανησυχία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λυπάμαι που είμαι “Αποκαλυπτικός”, αλλά είναι ανησυχητικό».
Σύμφωνα με τον Guardian, χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές σιταριού και μαγειρικού λαδιού της Ουκρανίας. Όπως είπε ο Bailey, οι ανησυχίες για τις προμήθειες τροφίμων έχουν αυξηθεί μετά από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας στη συνεδρίαση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον.