13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Πρόγραμμα μαμούθ για εξοπλισμούς από τον Πούτιν – Ρίχνει 84 δισ. σε πρώτη δόση

Ημερομηνία:

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη μερική επιστράτευση. Σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας, για τη μερική επιστράτευση θα επιστρατευθούν 300.000 επιπλέον άτομα για να υπηρετήσουν στη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει επίσης να δαπανήσει πολύ περισσότερα για τον στρατό τα επόμενα δύο χρόνια από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς η Ρωσία προσαρμόζει τον προϋπολογισμό στις ανάγκες ενός μακροχρόνιου και ολοένα και πιο δαπανηρού πολέμου στην Ουκρανία.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 43%, ενώ οι δαπάνες για την παραπλήσια κατηγορία της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης θα αυξηθεί πάνω από 40%, σύμφωνα με τριετές δημοσιονομικό σχέδιο του προέδρου της Ρωσίας.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά ανακατανέμονται υπέρ των στρατιωτικών αναγκών, αφήνοντας πίσω τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Με σχεδόν 5 τρισ. ρούβλια (84 δισ. δολάρια) ή αλλιώς 3,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τα κονδύλια της «εθνικής άμυνας» είναι πλέον δεύτερα στη λίστα, μετά τις κοινωνικές δαπάνες.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) εκτιμά ότι ο όρος «εθνική άμυνα» στον ρωσικό προϋπολογισμό αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών στρατιωτικών δαπανών και αφορά τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού κόστους και των προμηθειών όπλων.

Αντίθετα, η διάθεση χρημάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό αυξάνεται ελάχιστα το 2023, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι δαπάνες για το περιβάλλον θα είναι περίπου κατά ένα τέταρτο λιγότερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, στο 0,2% του ΑΕΠ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες στο 2,4% το 2023, από 3,2% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022 και 2,6% το 2021.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Η αλλαγή αντανακλά μια μεγαλύτερη δέσμευση σε έναν πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει πολύ σε αίμα και χρήμα για Ουκρανία και Ρωσία. Οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης οδήγησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει τις προσπάθειές του, ανακοινώνοντας κατ’ αρχάς «μερική επιστράτευση» που αφορά έως και 300.000 εφέδρους.

Το σχέδιο προϋπολογισμού ορίζει το κόστος της επιστράτευσης σε σχεδόν 16 δισ. ρούβλια το 2023 και 16,5 δισ. ρούβλια κάθε χρόνο για τη διετία 2024-2025. Άλλες λεπτομέρειες στρατιωτικών δαπανών παραμένουν απόρρητες.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Ρωσία ήταν στην πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως, σύμφωνα με το SIPRI.

Αυτή η επιστράτευση θα έχει ως οικονομικό αντίκτυπο την εμβάθυνση της φετινής συρρίκνωσης στο -3,75%, κυρίως λόγω μείωσης του εργατικού δυναμικού και διαρροής εγκεφάλων προς το εξωτερικό (brain drain).

Βλαντίμιρ Πούτιν

Η κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το σχέδιο προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατέλθει προς ψήφιση από τα δύο σώματα της Βουλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 2% του ΑΕΠ, από 0,9% το 2022. Επίσης, προβλέπεται ετήσιος δανεισμός έως και 1 δισ. δολάρια σε ξένα νομίσματα.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Τα δημόσια οικονομικά άντεξαν πέραν των προσδοκιών στο διάστημα μετά την εισβολή, εν μέρει χάρη στα κέρδη από το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, οι αναλήψεις από το κρατικό επενδυτικό ταμείο σημαίνουν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 3 τρισ. ρούβλια σε δύο χρόνια. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσει τα υψηλότερα έξοδα με αυξανόμενους φόρους.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο προϋπολογισμός διαθέτει επίσης περισσότερα χρήματα και για την «πατριωτική εκπαίδευση» και αυξημένες δαπάνες για τον εξοπλισμό των σχολείων με εθνικά σύμβολα.

Διαδηλώσεις υπέρ των δημοψηφισμάτων στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, τα οποία καταγγέλλονται από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Στη Μόσχα, η διαδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, του σημαντικότερου ίσως στρατιωτικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εξέδρα που είχε στηθεί με την ευκαιρία αυτήν, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα «δημοψηφίσματα».

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» ή «μια ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τους οποίους η Μόσχα λέει ότι θέλει να «σώσει».

Στην Αγία Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε». Λίγο μακρύτερα, ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ είπε ότι «θέλει ειρήνη, στα σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους». «Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη», θέλει να πιστεύει.

«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, μια γυναίκα 58 ετών, για να δικαιολογήσει την παρουσία της στη συγκέντρωση. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της) επειδή «οι άνθρωποι του Ντονμπάς και των άλλων περιοχών περιμένουν τη βοήθειά μας» αφού «τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Γκρόζνι, στην Τσετσνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Διαδηλώσεις υπέρ του διατάγματος του Βλαντίμιρ Πούτιν έγιναν εξάλλου σε διάφορες πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ