«Αυτό που διακρίνεται και στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, με μέλη του πληρώματος του πλοίου να απωθούν βίαια, να σπρώχνουν το παιδί στη θάλασσα, πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Γνώριζαν ότι τα νερά απ’ όπου φεύγει το πλοίο είναι βαθιά και εάν το παιδί πέσει στη θάλασσα θα πνιγεί. Είναι σαν βρίσκεις, για παράδειγμα, έναν λαθρεπιβάτη μέσα στο πλοίο και να τον πιάνεις να τον πετάξεις μέσα στη θάλασσα».
Αυτό δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Γιώργος Αλεβίζος, συνταξιούχος πλοίαρχος και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επί πολλά χρόνια της Λασιθιώτικης Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας (ΛΑΝΕ), αναφερόμενος στον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να τον σπρώχνουν στη θάλασσα ενόσω αυτός επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο που εκείνη την ώρα ήταν έτοιμο για αναχώρηση με προορισμό το Ηράκλειο.
Ο κ. Αλεβίζος, έχοντας εμπειρία δεκαετιών στις θάλασσες και με καλή γνώση επί των θεμάτων της ακτοπλοϊας και της ναυτιλίας, δηλώνει σοκαρισμένος από το περιστατικό, το οποίο και χαρακτηρίζει απάνθρωπο αλλά και πρωτοφανές για τα χρονικά της ελληνικής ναυτιλίας.
«Είναι κάτι πρωτοφανές για την ελληνική ναυτοσύνη και τη συμπεριφορά των ναυτικών. Εδώ σώζαμε και σώζουμε ζωές μέσα στη θάλασσα, ουδέποτε στα όσα χρόνια είμαι στα πλοία διανοηθήκαμε να πετάξουμε κάποιον μέσα στη θάλασσα. Ο καπετάνιος από την πλευρά του έπρεπε να σταματήσει, να κατεβάσει τον καταπέλτη και να μπει το παιδί μέσα».
Κάνει δε λόγο για «ελλιπή ενημέρωση και εκπαίδευση του πληρώματος», ενώ τονίζει πως «ότι και αν έγινε δεν μπορείς να απωθήσεις έναν άνθρωπο στη θάλασσα. Όταν έπεσε μέσα ο άνθρωπος, επιβάλλεται να πετάξεις ένα στρογγυλό σωσσίβιο με ένα σκοινί για να πιαστεί το παιδί ή ακόμη και να έπεφτε μέσα κάποιος από το πλήρωμα να το σώσει. Αυτά επιβάλλει το φιλότιμο του Έλληνα ναυτικού. Αυτό που έγινε είναι αδιανόητο».
Και ο ίδιος, όπως λέει, έχει έλθει αντιμέτωπος ως διευθύνων της ΛΑΝΕ με αντίστοιχα περιστατικά, με την αντιμετώπιση από την πλευρά της εταιρίας να ήταν «στοργική και ανθρώπινη» σημειώνει σχετικά.
Όπως σημειώνει ο κ. Αλεβίζος «δικαιοσύνη για ότι συνέβη θα αποδοθεί», εξηγώντας ότι τα μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν θα περάσουν και πειθαρχικό και ποινικό, καθότι ό,τι λαμβάνει χώρα εντός ή ένεκα του πλοίου έχουν πειθαρχική δίωξη, περνούν δηλαδή από ένα δικαστήριο αποτελούμενο από ανθρώπους της θάλασσας με βάση το ναυτικό δίκαιο. Από αυτό δεν επιβάλλεται φυλάκιση αλλά στέρηση διπλώματος για κάποιο διάστημα και πειθαρχική ποινή, η απόφαση όμως αυτή θα ληφθεί υπόψη, τονίζει, και θα «μετρήσει» στα ποινικά δικαστήρια».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.