Βολές κατά της Άνγκελα Μέρκελ και του πρώην Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου Ευρωπαϊκού Χρηματιστικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που μαστίζει τον ευρωπαϊκό νότο, μετέδωσε η ΕΡΤ.
«Η Ελλάδα μπόρεσε να αλλοιώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της διότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν θέλησαν να μπουν κανόνες. Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένες ευθύνες που βαραίνουν» τόνισε.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κοινού με τον οικονομολόγο Κουάντριο Κούρτσιο, επέμεινε στην πρόταση για την σύσταση ενός νέου Ευρωπαϊκού Χρηματιστικού Ταμείου που θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μέρος από τα κρατικά αποθέματα χρυσού των χωρών μελών της Ευρωζώνης ως κεφάλαιο για να εκδίδει ευρωομόλογα.
«Στα αποθέματα χρυσού θα μπορούσαν να προστεθούν υποδομές: αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, αυτοκινητόδρομοι. Με τον τρόπο αυτό, όλοι θα δείξουν ότι δεν αστειεύονται και ότι συμμετέχουν απευθείας στην όλη προσπάθεια, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν.
«Τα αποθέματα χρυσού δεν θα πωληθούν, θα λειτουργήσουν απλά ως εγγύηση, σε ένα ταμείο που θα παραμείνει ιδιοκτησίας των χωρών της Ευρωζώνης», εξήγησε, παράλληλα, ο καθηγητής Κούρτσιο.
Σύμφωνα με τους Πρόντι και Κούρτσιο, το νέο Ευρωπαϊκό Χρηματιστικό Ταμείο (Ffe, Fondo Finanziario Europeo), θα πρέπει να διαθέτει κεφάλαιο 1 τρισεκ. ευρώ και την δυνατότητα έκδοσης ομολόγων δεκαετούς διάρκειας με επιτόκιο 3%, που να φθάνουν σε αξία τα 3 τρισεκατ. ευρώ.
Το ένα τέταρτο του όλου ποσού, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, και τα υπόλοιπα τρία τέταρτα, για την μείωση των δημοσίων χρεών.
Με τον τρόπο αυτό, ο Ρομάνο Πρόντι και ο Κουάντριο Κούρτσιο εξήγησαν στην Rai και σε άρθρο τους στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, πως «σε ότι αφορά την Ιταλία, το ποσοστό δημόσιου χρέους της που αντιστοιχεί στο 95% του ΑΕΠ θα παρέμενε στα χέρια της αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 25% θα περνούσε στην κυριότητα του νέου ταμείου Ffe. Tο δημόσιο χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας, ιδιοκτησίας των αγορών, τέλος, θα έπεφτε αυτόματα κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους».
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Εικόνες Μουσικές», που διοργανώθηκε από το…
Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις και στα Χανιά με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων να δίνει συμβουλές…
Στην Κρήτη βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας…
«Δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, οι άνθρωποι όφειλαν να κάνουν καλά την δουλειά τους, να κάνουν…
Του Γιάννη Τριάντη Εισαγωγικώς, ας μου επιτραπεί να πω δυο λόγια σε πρώτο πρόσωπο: Υπήρξα…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου «O εκσυγχρονισμός είναι διαρκές ζητούμενο της χώρας» υποστήριζε μετ’ επιτάσεως ο…
This website uses cookies.