20.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Πρόσκληση σε Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης

Ημερομηνία:

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία συγκροτήθηκε με την αριθμ. πρωτ. 2311/29 Νοεμβρίου 2011 απόφαση Περιφερειάρχη Κρήτης, θα γίνει τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτίριο Λότζια – Πλατεία Λιονταριών).
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης (σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) είναι το εξής:

1. Μελέτη Αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, (Στάδιο της Α φάσης (Α.1) σύμφωνα με τη συνημμένη εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΠΚ(εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής Νικόλαος).

Τα συνημμένα τεύχη και οι συνημμένοι χάρτες αναφορικά με την παρούσα μελέτη έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης

 

Για την αξιολόγηση της εφαρμγής και αναθεώρηση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (ΠΠΧΣΑΑ) 

Από τον Μάιο του 2012 έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του υφιστάμενου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Κρήτης που έχει ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε ομάδα μελετητών. Το πλαίσιο αυτό (ΠΠΧΣΑΑ) αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα και είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ισόρροπη κατανομή των δραστηριοτήτων στο γεωγραφικό χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων στις χρήσεις γης κ.λπ.

Η ομάδα μελέτης ολοκλήρωσε τον Δεκέμβρη του 2012 τη σύνταξη του πρώτου Σταδίου της Α Φάσης (Α.1) της Μελέτης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Σήμερα η διαδικασία έχει περάσει στο Δεύτερο Στάδιο της Α Φάσης (Α.2). Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία κατά το στάδιο αυτό οριστικοποιούνται οι διατυπώσεις του Α.1. Σταδίου της Μελέτης, που αξιολογεί τον υφιστάμενο ΠΠΣΧΑΑ προκειμένου με βάση τα πορίσματα της εφαρμογής να υπάρξει γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί στο Β Στάδιο (Στάδιο προτάσεων) όπου θα υπάρξει επαναγνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα, επιθυμεί να συλλέξει τις απόψεις των φορέων και των πολιτών της Κρήτης αναφορικά με την υφιστάμενη αξιολόγηση, και στη συνέχεια μέσα στην Επιτροπή Διαβούλευσης να αναζητηθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις και προτεραιότητες ώστε να συμπεριληφθούν στην εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της Μελέτης (κείμενα – χάρτες) της Α.1 Φάσης για αναλυτική ενημέρωσης.

– Στο παρακάτω link τα συνημμένα τεύχη, τους συνημμένους χάρτες, και τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα από διάφορους φορείς, αναφορικά με την παρούσα διαβούλευση. Επίσης απόψεις φορέων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά προς την Δ/νση μέχρι την 1/2/2013 θα αναρτώνται ομοίως προκειμένου να ενημερώνονται όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Η περίοδος διαβούλευσης είναι πολύ περιορισμένη, αλλά την χρονική περίοδο την καθορίζει το ΥΠΕΚΑ το οποίο είναι και υπεύθυνο για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Για τυχόν διευκρινίσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού στα τηλέφωνα: 2813-410111 (κα. Μπαντουβά Μαράτα) | 2813-410126 (κ. Παρασύρης Ιωάννης) και στα e-emails: marata.mpantouva@gmail.com ή johnparasiris@gmail.com

 

Εισήγηση για το Α1 στάδιο της μελέτης “Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμύ και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης”

Το γεγονός ότι ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα και είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ισόρροπη κατανομή των δραστηριοτήτων στο γεωγραφικό χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων στις χρήσεις γης κ.λπ. και γενικότερα ρυθμίζει καταστάσεις, που στο παρελθόν δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί, απαιτεί μια ολοκληρωμένη και δυναμική μελέτη.

Η μελέτη της αναθεώρησης του Χωροταξικού Κρήτης, στο στάδιο που εκπονείται, είναι σαφής και σύμφωνη με τις προδιαγραφές, που συντάχθηκαν από τη Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 45ΑΑΠ/17.3.2011) και αποδεικνύει την ικανότητα, τη γνώση και την εμπειρία των μελετητών. Βεβαίως, στο στάδιο αυτό περιορίζεται στην αξιολόγηση εφαρμογής του εγκεκριμένου ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης, αναλύει και καταγράφει την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, σε όλους τους τομείς. Επίσης προτείνει μέτρα και ενέργειες, που απαιτούνται για την εφαρμογή των στρατηγικών κατευθύνσεων του Περιφερειακού Πλαισίου

Η Περιφέρεια μετά από συστηματική επεξεργασία της μελέτης του Α1 σταδίου έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω:

  1. Πρέπει να αναλυθούν από τους μελετητές οι λόγοι μη εφαρμογής του εγκεκριμένου ΠΠΧΣΑΑ (2003) καθώς και να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αποφευχθεί ξανά αυτό το φαινόμενο.
  2. Θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία των μελετητών της παρούσας μελέτης με τους μελετητές του Ρυθμιστικού Ηρακλείου, που εκπονείται ταυτόχρονα, ώστε να μην διαπιστωθούν μετά την έγκριση και θεσμοθέτηση και των δύο μελετών ασυμφωνίες και αλληλοσυγκρούσεις
  3. Τα στοιχεία των τευχών 2 και 3 που αναφέρονται στις βιομηχανικές περιοχές είναι ελλιπή. Πρέπει να γίνει εκτενής αναφορά για τις περιοχές εγκατάστασης βιοτεχνιών- βιομηχανιών της ΚΥΑ 22292/4915/1999 (ΦΕΚ 1768/Β/1999 Περί τροποποίησης 1681 ΕΣΧΠ). Επιπλέον να προστεθούν όλες οι βιομηχανικές περιοχές που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ. Πρόσφατα παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης δύο μελέτες α) «Βιώσιμη χωροθέτηση βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Επιχειρηματικά Πάρκα)» και β) «Βιώσιμη Ανάπτυξη & Χωροθέτηση Επικίνδυνων Βιομηχανικών Μονάδων», οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.
  4. Τα στοιχεία που αναφέρονται στο τεύχος 3 κεφ 10 σελ 89-90 και αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ να συμπληρωθούν σύμφωνα με τους πρόσφατους πίνακες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αντίστοιχα να επικαιροποιηθεί και ο χάρτης της σελ 73 του ίδιου τεύχους. Στο τεύχος 6 “Στρατηγικές επιλογές προτεραιότητας“ επειδή η τελευταία παράγραφος της σελίδας 7 δημιουργεί σύγχυση ως προς τις επιλογές θεωρούμε ότι πρέπει να παραληφθεί.
  5. Στο τεύχος 1 σελ 63 «Διαχείριση απορριμμάτων» μετά την παράγραφο 1 του κειμένου πρέπει να συμπληρωθεί το εξής “εκδόθηκε νέα παράταση ισχύος για τον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ έως την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑΚ (αρ. πρωτ. 114069/46670/20-11-2012).
  6. Στο τέλος του κειμένου της σελ 64 να συμπληρωθεί η παρούσα με τις προτάσεις της Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων για το μεταβατικό και τελικό στάδιο, καθώς έχει προχωρήσει και βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης η διαδικασία έγκρισης της μελέτης του ΠΕΣΔΑΚ από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
  7. Οι προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα να εναρμονιστούν με τη μελέτη του «Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και της διαχείρισης των προϊόντων του». Ορισμένες από τις δράσεις που αναφέρονται στη μελέτη του Χωροταξικού, έχουν καταργηθεί (Concred), ενώ άλλες έχουν τροποποιηθεί.
  8. Από τα στοιχεία των απογραφών 2001 και 2011 της ΕΣΥΕ για την Π.Ε. Λασιθίου, όπως διαφαίνεται από το περιεχόμενο των πινάκων, δεν παρατηρείται δομική υστέρηση που τείνει να αναπαράγεται στους πραγματικούς πληθυσμούς, όπως αναφέρεται στη σελ. 28 στο 2ο τεύχος της μελέτης.
  9. Για την νήσο Χρυσή να προταθεί η εκπόνηση και η εφαρμογή Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου, το οποίο θα διασφαλίσει την προστασία της από κάθε είδους ρύπανση, καταστροφή ή υποβάθμιση των οικοτόπων της και του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει. Η διαχείριση της περιοχής πρέπει να είναι ήπια και να αποσκοπεί στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντός της.
  10. Να επανεξεταστεί το σκέλος της μελέτης που αφορά στα υφιστάμενα λατομεία καθώς παρατηρούνται παραλείψεις και λάθη στα αναφερόμενα στοιχεία (π.χ. το λατομείο στα Πηγαϊδάκια έχει καταργηθεί, στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσα ουδέποτε υπήρχε λατομείο κλπ).
  11. Στο τεύχος που γίνεται η καταγραφή των γεωπάρκων εκ παραδρομής έχει παραλειφθεί το γεωπάρκο του Ψηλορείτη.
  12. Στο τεύχος 4 σελ. 72 πίνακας Α.1.1.β.1-11 δεν υπάρχει αναφορά στα θεσμοθετημένα ΓΠΣ Νεάπολης, Μακρύ Γιαλού και Ζαρού.
  13. Να επανασχεδιαστούν σε άλλη κλίμακα οι χάρτες Ε1 και Ε2 για μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Εισηγούμαστε

Την έγκριση του Α1 σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση Αναθεώρηση & εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης», όπως αυτή θα διαμορφωθεί ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, της  Υπηρεσίας καθώς και τις τυχόν παρατηρήσεις και επισημάνσεις των φορέων.

Η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Π.Κ. / E.Δ. Μπαντουβά

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ