Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες και μετανάστες σώζουν την οικονομία της Γερμανίας!

Πάνω από 3,6 εκατ. πρόσφυγες θα ζουν στη Γερμανία μέχρι το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης. Και είναι… καλοδεχούμενοι, όπωςάλλωστε, είναι εμφανές από την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που εγκαινίασε η Α. Μέρκελ το καλοκαίρι, με τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών βιομηχάνων! Φυσικά, δεν τους «πήρε ο πόνος» για τα θύματα των πολέμων, ούτε το κάνουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η προσέγγισή τους είναι ψυχρή και ρεαλιστική. Στόχος τους το κέρδος, καθώς πολλοίτομείς της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να επωφελούνται από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων: ο κατασκευαστικός τομέας, ο ιατρικός, οι εταιρίες catering, ενώ μόνο για τα μαθήματα ενσωμάτωσης το κράτος θα πληρώσει 559 εκατ. το 2016 (από 244 εκατ. το 2014). Και δεν είναι μόνο αυτοί οι τομείς της οικονομίας που θα ωφεληθούν…

Οι «Πέντε Σοφοί της Οικονομίας», θεσμοθετημένο συμβουλευτικό όργανο, με αρμοδιότητα τα θέματα της οικονομίας (Sachverständigenrat der Wirtschaft) προβλέπουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας τους το 2016 θα αυξηθούν κατά 0,2% λόγω του προσφυγικού (από 1,4% σε 1,6%), ενώ σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bankοι πρόσφυγες θα συμβάλουν κατά 0,25% στο ΑΕΠ – για να έχουμε μια αίσθηση της τάξης μεγέθους, το ΑΕΠ της Γερμανίας (2015) ήταν 3,678 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Αντίστοιχη πρόβλεψη της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας (DIHK –Deutscher Industrie- und Handelskammertag) ανεβάζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 0,3%. Εκτός από τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις, δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που θεωρούν ότι η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εισροή προσφύγων ως ένα «δημοσιονομικό πακέτο οικονομικής ώθησης».
Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, όπως και των οικονομικών ινστιτούτων, συμφωνούν ότι η εισροή προσφύγων στη Γερμανία δίνει θετική ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Τα στοιχεία αυτά δεν προβάλλονται σχεδόν καθόλου στη Γερμανία, κυρίως λόγω των εσωκομματικών και κοινωνικών αντιδράσεων, ωστόσο η πολιτική της Α. Μέρκελ να στηρίζεται σταθερά από τους οικονομικούς παράγοντες της γερμανικής οικονομίας!

Οι τελευταίοι προσβλέπουν στους μετανάστες και για έναν ακόμα λόγο: εργατικά χέρια, και μάλιστα φτηνά. Η Γερμανία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, παρουσιάζει σταθερή έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία –παρά τις προσφυγικές ροές– αναμένεται να αγγίξει το 1,8 εκατομμύριο το 2020!  Η εργασία προσφύγων και μεταναστών κλείνει λοιπόν «τρύπες», που αλλιώς θα οδηγούσαν το σύστημα σε κατάρρευση.

Το (γνωστό μας…) ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δαπάνες λόγω του προσφυγικού θα αυξηθούν στη Γερμανία κατά 11 δισ. ευρώ (0,35% του ΑΕΠ), ενώ η Deutsche Bank περιορίζει το συγκεκριμένο ποσό στο 0,25% του ΑΕΠ. Είναι σαφές ότι αυτές οι δαπάνες έχουν και επενδυτική πτυχή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από αυτές καταλήγει στηνεσωτερική οικονομία (ούτε αποθησαυρίζεται ούτε εξάγεται),με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση με ευεργετικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η γερμανική οικονομία θα επωφελείται ετησίως κατά 0,5%-1,1% του ΑΕΠ,επιπλέον, μόνο από τις προσφυγικές ροές!

Βλέπουμε, πάντως, πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τη δική τους οικονομία οι Γερμανοί, σε σχέση με τις συνταγές λιτότητας που  επιβάλλουν στον ευρωπαϊκό Νότο: οι ίδιοι αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες προκειμένου να πετύχουν αύξηση της ζήτησης και του ΑΕΠ, ενώ υποχρεώνουν την Ελλάδα σε δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, με αποτέλεσμα το ελληνικό ΑΕΠ να έχει χάσει 25 μονάδες τα τελευταία χρόνια!…

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την οικονομία,Τζόζεφ Στίγκλιτς, έχει εκφράσει δημόσια (Βιέννη, 30.11.2015) την ανησυχία του ότι «οι πρόσφυγες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον των φτωχών, καθώς στο μέλλον θα είναι ανταγωνιστές τους για τις φτηνές εργασίες», καθώς συμβαίνει, όπως είπε, σήμερα στη Γερμανία. Και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι στο τέλος της αλυσίδας του εισοδήματος δεν έχουν επωφεληθεί τίποτα από τον πλούτο της χώρας» που παράχθηκε λόγω του προσφυγικού…

newpost.gr

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

8 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

11 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

11 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

11 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

11 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

11 hours ago

This website uses cookies.