Πρόταση διαλόγου για μια αληθινή δημοκρατία από την ιστοσελίδα «Αγανακτισμένοι στα Χανιά»

Η παρακάτω πρόταση δεν διεκδικεί το αλάνθαστο. Τίθεται στην κρίση σας και χρειάζεται τις απόψεις σας για να εμπλουτιστεί και να βελτιωθεί.

Για μια αληθινή δημοκρατία
Θεσμοθέτηση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας. Λαϊκά συμβούλια στις γειτονιές και εργατικά συμβούλια στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δημοψηφίσματα για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως: συμμετοχή ή μη σε υπερεθνικούς οργανισμούς, συνταγματικές αλλαγές, εθνικά θέματα.

Αλλαγή του τρόπου εκλογής των βουλευτών, στην κατεύθυνση απαλλαγής από την κομματοκρατία. Οι βουλευτές να εκλέγονται ως εξής: ένα τρίτο (100) από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ένα τρίτο από ενιαία λίστα (οριζόντια εκλογή) με δυνατότητα συμμετοχής ατόμων που δεν εντάσσονται σε κόμματα, ένα τρίτο από άλλες συλλογικότητες (συνδικαλιστικά σωματεία, θεματικές οργανώσεις κλπ). Οι υποψήφιοι βουλευτές -κομματικοί και μη- να έχουν πρώτ’ απ’ όλα την έγκριση των λαϊκών και εργατικών συμβουλίων, της λαϊκής βάσης που θα εκπροσωπήσουν – όχι των κομμάτων.

Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της βουλής. Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο να προέρχονται αναγκαστικά από τους εκλεγμένους βουλευτές και να εκλέγονται από αυτούς με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφοι). Ανακλητότητα τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών. Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας. Όχι πάνω από 2 θητείες στη βουλή.

Απαγόρευση πολυδάπανων προεκλογικών εκστρατειών σε κόμματα και μεμονωμένους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι θα προβάλλουν τις θέσεις τους αποκλειστικά με μέσα που θα τους παρέχονται από το κράτος.

Εκδημοκρατισμός της λειτουργίας των κομμάτων. Τα κόμματα πρέπει να είναι φορείς ιδεών και εκφραστές της κοινωνίας και όχι κλειστών διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ανοιχτές διαδικασίες – εκλογή ηγεσιών και κομματικών οργάνων από οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει, όχι μόνο από τα μέλη.

Αληθινή ελευθεροτυπία. Τα ΜΜΕ να ελέγχονται από το λαϊκά συμβούλια και μαζικούς φορείς, όχι από επιχειρηματίες.

Δημοκρατία στους τόπους δουλειάς. Συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για τους στόχους και τη λειτουργία της επιχείρησης (είτε πρόκειται για δημόσια είτε για ιδιωτική). Καμιά απόλυση χωρίς την έγκριση του συμβουλίου εργαζομένων. Προσλήψεις με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό) να τεθούν υπό τις διαταγές των τοπικών λαϊκών συμβουλίων και να επανδρωθούν κατά το ήμισυ από εφέδρους. Κατάργηση των ΜΑΤ και όποιων ομάδων έχουν ως αποκλειστικό στόχο την καταστολή των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Εθνική ανεξαρτησία. Άμεση κατάργηση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Επανεξέταση και δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ.

aghaniotes.blogspot.com/

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κλιματική Αλλαγή και Δημοσιογραφία στην Κρήτη: Νέοι δρόμοι για την Ενημέρωση

Θεματικά Εργαστήρια για Δημοσιογράφους διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Δημοσιογραφία στην…

2 mins ago

«Πολιτιστικό Αντάμωμα-Όλοι οι Σύλλογοι μια Αγκαλιά»: Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Η μουσικοχορευτική εκδήλωση «Πολιτιστικό Αντάμωμα – Όλοι οι Σύλλογοι μια Αγκαλιά» διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο 29/6/2024,…

11 mins ago

Γιορτή Κρητικής Διατροφής και φέτος στο Ρέθυμνο

Την Γιορτή Κρητικής Διατροφής συνδιοργανώνουν για μια ακόμη χρονιά, από 1 έως 7 Ιουλίου στον…

21 mins ago

Ημερίδα: “Κλιματική κρίση και βιωσιμότητα του Αμπελοοινικού τομέα”

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου, με ώρα έναρξης 08:30πμ, στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, θα…

31 mins ago

Ημερίδα διάσωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ διοργανώνουν…

41 mins ago

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

14 hours ago

This website uses cookies.