ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν ετοιμάζει ο Μελανσόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής μετά την εξάλειψη της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, με τους Γάλλους ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τον «αλαζονικό» ηγέτη τους και να επιλέγουν αντ ‘αυτού Λεπέν και Μελανσόν.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία.

Η Μπορν «θα ηττηθεί», τόνισε.

Ο Μελανσόν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν, ο οποίος μόλις πριν από δύο μήνες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, έχει τώρα μπροστά του τα δύσκολα, αφού η συμμαχία του έχασε 105 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί να επιβάλει την κεντρώα ατζέντα του.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν οι σημαντικότεροι νικητές στην ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία αποφασίζει τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης των 577 εδρών.

Η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στις 5 Ιουλίου.

Η Nupes είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν έχει από μόνη της αρκετές ψήφους για να εγκριθεί η ψήφος δυσπιστίας και έχει λίγους συμμάχους σε ένα πολύ κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να βασιστεί σε ψηφοφόρους σε όλο το φάσμα για να εμποδίσει τη Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές πριν από δύο μήνες, εν μέσω της φθίνουσας δημοτικότητάς του.

Η Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι η εκπληκτική άνοδος του κόμματός της είναι μια «ιστορική νίκη» και ένα «σεισμικό γεγονός» στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο Μακρόν θα πρέπει τώρα να βασιστεί στην υποστήριξη του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για να καλύψει το όριο των 289 εδρών για να περάσει νομοσχέδια στην Κάτω Βουλή.

Ενώ η αριστερά και η δεξιά εστίασαν στην κρίση διαβίωσης με εξαγγελίες για μείωση του κόστους των τροφίμων και του πετρελαίου αυξάνοντας παράλληλα τους κατώτατους μισθούς, ο Μακρόν αποξένωσε τους ψηφοφόρους μετά από πέντε χρόνια χαλάρωσης της προστασίας της εργασίας και περικοπή των επιδομάτων απασχόλησης.

Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης το εκλογικό αποτέλεσμα: «Είναι ένα μήνυμα για την έλλειψη της βάσης και την αλαζονεία που έχουμε επιδείξει μερικές φορές».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

23 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

23 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

23 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

24 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

24 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

24 hours ago

This website uses cookies.