Το 1982, νεαρός φοιτητής τότε ο ίδιος, έζησε την επανάσταση που έφερε το όνομα «ΕΣΥ» και όλοι ήθελαν με ανυπομονησία και ενθουσιασμό να μπουν στο σύστημα. Στην πορεία των δεκαετιών, το ΕΣΥ εκφυλίστηκε, τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν και σήμερα έχει υπεισέλθει και ο παράγοντας των απογευματινών χειρουργείων.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης μιλά στο Facestories για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, όσα συνέβησαν στον Ευαγγελισμό και όσα το Ίδρυμα οραματίζεται να γίνουν στη συνέχεια αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Θέμα συνείδησης
Ο ίδιος το έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δε θέλει να έχει καμία ανάμιξη με τα απογευματινά χειρουργεία, τουλάχιστον με τον τρόπο που σήμερα λειτουργούν. Όπως τονίζει δεν μπορεί η συνείδησή του να δεχτεί πως στον ίδιο θάλαμο θα είναι ένας ασθενής που χρήζει χειρουργείου άμεσα και ενώ περιμένει 15 μέρες, δίπλα του κάποιος εισέρχεται, χειρουργείται και παίρνει αμέσως εξιτήριο επειδή πλήρωσε!
Περιγράφει καταστάσεις που δεν τιμούν κανέναν, μιλά για «ξεχαρβάλωμα» και τονίζει πως «δεν μπορείς να δουλεύεις στο Δημόσιο και να “ψαρεύεις” πελάτες για το ιδιωτικό». Επιρρίπτει, ωστόσο, μερίδιο ευθύνης και στους ίδιους τους ασθενείς που δεν εμπιστεύονται το σύστημα.
Το ενδεχόμενο σύμπραξης με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το «πάγωμα» της Νομικής και του Τμήματος Τουρισμού
Αυτή τη στιγμή διανύει ήδη τη 2η θητεία του με βάση έναν νόμο για τα ΑΕΙ που δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον εκάστοτε πρύτανη. Μιλά για τους στόχους του και τονίζει πως «τα χρόνια που ζούμε είναι ιδιαίτερα προκλητικά για την ανώτατη εκπαίδευση τόσο για την επιβίωσή της όσο και για το μέλλον της. Είμαστε σε μία φάση καμπής, πιστεύω. Έχουμε έναν ακαδημαϊκό χάρτη, ο οποίος έχει απλωθεί πάρα πολύ».
Μας μιλά για το ενδεχόμενο σύμπραξης με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον λόγο που έχει, μέχρι στιγμής, «παγώσει» κεντρικά το θέμα ίδρυσης Νομικής αλλά και Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το θέμα του Ευαγγελισμού δεν έχει τελειώσει…
Δε γινόταν να μην αναφερθούμε στο θέμα του Ευαγγελισμού που εμείς χαρακτηρίσαμε «αγκάθι» της προηγούμενης θητείας του, όπου είχαμε την εκκένωση, τις διαμαρτυρίες αλλά και την επανακατάληψη.
Τονίζει πως «ο Ευαγγελισμός είναι ένα μνημείο της πόλης του Ηρακλείου, το οποίο είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Κρήτης και αυτό το μνημείο από το 2000 δεν είναι στην κατοχή του Ιδρύματος».
Εξηγεί ότι είχαν τεθεί ζητήματα ασφαλείας, για αυτό κρίθηκε σκόπιμο να γίνει η εκκένωση του κτηρίου ενώ επαναλαμβάνει πως το Ίδρυμα δεν είχε καμία εμπλοκή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αναφέρεται στα σχέδια για την αξιοποίηση του κτηρίου και επισημαίνει ότι «ο Ευαγγελισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αποκλεισμένος από την κοινωνία και να είναι σε χρήση μόνο μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε όσους με δημόσιο λόγο τέθηκαν υπέρ της κατάληψης και σημειώνει ότι «η πόλη του Ηρακλείου θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ηθικής!»
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Ο νέος πλανητάρχης ανέλαβε καθήκοντα. Λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία…
Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από drone που μας έστειλε φίλος αναγνώστης της εφημερίδας. Όπως φαίνεται στις…
του Απόστολου Δ. Καραμπά ‘’Ήτον του ρήγα τ΄ Αναπλιού ο γιός ο κανακάρης’’ (Ερωτόκριτος Β…
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ ένα τρίχρονο αγοράκι…
Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθως στην πορεία…
Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη παρευρέθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας,…
This website uses cookies.