Το σκάφος Philae, που ανήκει στη διαστημική αποστολή Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), προσεδαφίστηκε στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko. Η προσεδάφιση σε κομήτη είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων.
Το σκάφος κυνηγούσε περισσότερο από δέκα χρόνια τον κομήτη, ο οποίος εξακολουθεί να περιπλανάται στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως ανακοινώθηκε από την ESA, η Rosetta ολοκλήρωσε τον στόχο της, με την αποκόλληση της ακάτου Philae και την προσγείωσή της περίπου επτά ώρες αργότερα, λίγα λεπτά με τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). «Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.
Την Τετάρτη, ο τελικός έλεγχος της ESA επιβεβαίωσε πως όλα τα συστήματα της Rosetta δουλεύουν κανονικά και δόθηκε το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής έχει ιστορική σημασία καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος που μια ανθρώπινη κατασκευή θα προσεδαφίζεται στην επιφάνεια ενός κομήτη. Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα περίπου 135.000 χλμ./ώρα και μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο κάθε 6,45 χρόνια.
Σύμφωνα, πάντα, με την ESA, το ρομποτικό ανιχνευτικό σκάφος Rosetta θα αποδεσμεύσει το σκάφος προσεδάφισης Philae, που έχει μέγεθος όσο ένα πλυντήριο ρούχων και βάρος 100 κιλά, περίπου 22,5 χλμ. από το κέντρο του κομήτη.
Κατά τη διάρκεια της επτάωρης κατάβασής του προς την επιφάνεια, το σκάφος προσεδάφισης Philae, που έχει μέγεθος όσο ένα πλυντήριο ρούχων και βάρος 100 κιλά, τράβηξε φωτογραφίες του μικρού (μόλις τέσσερα χιλιόμετρα η διάμετρός του) κομήτη. Στόχος είναι να συλλέξει σκόνη, αέρια αλλά και πλάσμα που αναδύεται από το διαστημικό αυτό αντικείμενο.
Επιπλέον, το σκάφος θα μετρήσει εάν και κατά πόσον ο κομήτης περιβάλλεται από μαγνητικό πεδίο. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα αξιοποιηθούν ως πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.
Σημειώνεται πως οι επιστήμονες είχαν επισημάνει τις δυσκολίες τις προσεδάφισης, κάνοντας λόγο για μικρές πιθανότητες επιτυχίας, επειδή η επιφάνεια του κομήτη παρουσιάζει αρκετές ανωμαλίες, όπως κρατήρες, βάθρα και πλαγιές ύψους έως και 150 μέτρων με μεγάλα βράχια. H αποστολή της Rosetta κόστισε περίπου 1,6 δισ. δολάρια και ξεκίνησε το Μάρτιο του 2004 με την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 5.
Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Rosetta»
Διαβάστε και ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο από την ιστοσελίδα popaganda.gr
Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και πλέον είναι διάχυτη…
"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση - θρίλερ με την εξαφάνιση της ηλικιωμένης γυναίκας στον Αλικιανό Χανίων…
«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή!» Αυτό το μήνυμα έστειλαν κρατούμενοι…
Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort", πρώην "Louis Creta Princess", στο Μάλεμε…
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το…
Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…
This website uses cookies.