Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό μετά τα Τέμπη, αλλά και ο… Πολάκης βρίσκονται στην ατζέντα της Πολιτικής Γραμματείας η οποία συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι.
Αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ μετά το τραγικό δυστύχημα, κι ενώ εκκρεμούσε η συνεδρίαση που θα επικύρωνε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της 28ης Φεβρουαρίου για μη συμμετοχή του βουλευτή Χανίων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ειλημμένη ήταν δε και η απόφαση του προέδρου για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα έκρινε την ποινή του (αναστολή κομματικής ιδιότητας ή διαγραφή). Μετά την τραγωδία αυτή η συζήτηση «πάγωσε» με την Κουμουνδούρου να στέλνει το μήνυμα, μένουμε σε ό,τι έχουμε αποφασίσει μέχρι στιγμής, δηλαδή τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.
Με χθεσινή επιστολή του προς τα μέλη του οργάνου αλλά και προς την Επιτροπή Δεοντολογίας εν όψει της σημερινής συνεδρίασης ο Παύλος Πολάκης απολογείται για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, την παρέμβασή του για το «κόψιμο» του συντρόφου του Μανώλη Χαιρετάκη από το ψηφοδέλτιο των Χανίων και μία εβδομάδα μετά, την ανάρτησή του με τις «προγραφές» (όπως θεωρήθηκαν) δημοσιογράφων και δικαστικών και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, καθώς και τη διατύπωση 4 προγραμματικών προτεραιοτήτων «για να καθαρίσουμε απ’ αυτούς», όπως έγραφε, σε δικαιοσύνη, ΜΜΕ, τράπεζες και ΑΑΔΕ.
Στην επιστολή του σημειώνει ότι η ανάρτηση για την σύνθεση του ψηφοδελτίου ήταν «αστοχία» παρά τη «δικαιολογημένη έκπληξη», όπως αναφέρει, που του προκάλεσε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, καθώς στα ψηφοδέλτια που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν υπήρχε το όνομα του Χαιρετάκη.
Επίσης, για την έτερη ανάρτηση για την οποία όπως λέει παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας σημειώνει μεταξύ άλλων πως «επ ουδενί αποτελούσε απάντηση σε προηγούμενη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και πως καμία πρόθεση δεν είχε να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο όπως τονίζει, στηρίζει από το 2012.
Κατόπιν αυτών, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – αναμένεται να προσέλθει και ο Παύλος Πολάκης καθώς είναι μέλος της – είναι πιθανό να τεθεί θέμα επιστροφής του στα ψηφοδέλτια.
Μια τέτοια κατεύθυνση ευνοείται από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τα Τέμπη, με την εκδήλωση της κοινωνικής οργής έναντι της κυβέρνησης που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, κλίμα υπέρ της πανστρατιάς και του «δεν περισσεύει κανείς».
Μέχρι το δυστύχημα, το κόμμα έδειχνε να είναι μοιρασμένο και σημαντική μερίδα στελεχών, ακόμη και από την Ομπρέλα, πίστευε πως πέρα από την έξοδο από τα ψηφοδέλτια, δεν θα έπρεπε τα πράγματα να οδηγηθούν σε οριστική ρήξη μεταξύ του βουλευτή και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο πρόεδρος, ο οποίος είχε πάρει το θέμα πάνω του, λόγω και της εκτίμησης πως τίθεται θέμα αμφισβήτησης στο πρόσωπό του και στις συλλογικές αποφάσεις, έδειχνε να τείνει στην σκληρή λύση, κάτι που στηρίζαν και αρκετά κορυφαία στελέχη ανεξαρτήτως τάσεων.
Με ερωτηματικό η στάση του Τσίπρα
Το ερώτημα είναι τώρα ποια θα είναι η στάση του προέδρου, και αν αρκεί η απολογία Πολάκη για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις με το κόμμα.
Κάτι που επιπλέον καλείται να ζυγίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα σηματοδοτήσει τυχόν «αμνήστευση» του βουλευτή Χανίων κι επιστροφή του στα ψηφοδέλτια.
Μπορεί ο Πολάκης να είναι «ήσυχος» τις τελευταίες εβδομάδες, από το δυστύχημα και μετά, όσον αφορά τη δραστηριότητά του στο Facebook. Εν τούτοις, τυχόν επιστροφή του, πέρα από το ότι θα δώσει λαβή στην κυβέρνηση να εκτρέψει τη συζήτηση από τις ευθύνες της επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, κι επιπλέον θα δώσει μήνυμα διαφορετικό από τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες εβδομάδες, της ήπιας αντιπαράθεσης, χωρίς αντιπολιτευτικές «κορώνες» με στόχο να μην επιτρέψει κριτική για «λαϊκισμό» και «τυμβωρυχία» επί του δυστυχήματος και των θυμάτων.
Σαφώς, μεγάλη μερίδα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη «συμφιλίωση», από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό και πλέον έχει να ζυγίσει τι συμφέρει το κόμμα παραμονές των εκλογών.