Στο εδώλιο θα βρεθούν στις 10 Μαρτίου δώδεκα φοιτητές του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις το 2011, συνέπεια του «νόμου Διαμαντοπούλου». Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης που φοιτητές διώκονται ποινικά για τη συνδικαλιστική τους δράση
Οι φοιτητές κατηγορούνται από τους καθηγητές τους για «παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης με σκοπό την παράταση της εξεταστικής περιόδου. Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι, που έχουν ήδη τιμωρηθεί ακαδημαϊκά, μιλούν για στοχευμένη και πολιτική δίωξη. «Δικάζεται η δημοκρατία» τονίζουν και καλούν σε στήριξη, σε μια υπόθεση που θυμίζει την απόπειρα έκδοσης των 5 φοιτητών στην Ιταλία.
Το φθινόπωρο του 2011 η φοιτητική κοινότητα βρισκόταν σε αναβρασμό, με εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα να πραγματοποιούν κινητοποιοήσεις ενάντια στην ψήφιση του νόμου 4009 το προηγούμενο καλοκαίρι, του γνωστού «νόμου Διαμαντοπούλου». Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν ξέφυγε από τον γενικό κανόνα. Μετά το τέλος των καταλήψεων, όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου αποφάσισαν να επιτρέψουν παράταση της εξεταστικής περιόδου, ώστε να αναπληρωθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Ωστόσο, οι καθηγητές του Φυσικού τμήματος αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην παράταση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, μετά από μία εβδομάδα κατάληψης, κάτι που οδήγησε στην άμεση αντίδραση των φοιτητών. Όπως τονίζουν οι κατηγορούμενοι φοιτητές, ο Σύλλογος τους κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Γενική Συνέλευση του τμήματος και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο, μαζί με όλους τους Συλλόγους Φοιτητών του Ηρακλείου. Στις 10 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως καταγγέλλεται, οι καθηγητές του Φυσικού αρνήθηκαν να συζητήσουν το αίτημα για παράταση, ενώ μάλιστα διέκοψαν τη συνεδρίαση και ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας, προκειμένου να απομακρυνθούν οι περίπου 400 φοιτητές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι.
H διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα της Συγκλήτου διήρκησε αρκετές ώρες και οδήγησε σε ποινές για δώδεκα εκ των συγκεντρωμένων. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι στοχοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς ήταν τότε αντιπρόσωποι του Συλλόγου, ενώ δυο ακόμα ήταν γνωστοί στην τοπική κοινωνία για την πολιτική τους δράση. Ένα χρόνο μετά συνεδρίασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του τμήματος, για πρώτη φορά και «στα κρυφά», όπως υποστηρίζεται, το οποίο επέβαλε την αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο στους 12 κατηγορούμενους. Οι πιέσεις όμως να προχωρήσει η ποινική δίωξη και να οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, δεν σταμάτησαν.
Για την υπόθεση των 12 φοιτητών στο Ηράκλειο το ΚΚΕ έκανε σχετική ερώτηση στη Βουλή, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις το τελευταίο διάστημα η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η ΛΑΕ, ενώ διεξάγεται διαδικτυακή συλλογή υπογραφών. Στην υπόθεση μάλιστα είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το 2012. «Η δίωξη 12 φοιτητών στην Κρήτη, είναι δίωξη πολιτική, δίωξη λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απόπειρα εκφοβισμού, όσων δεν ενστερνίζονται την κατεδάφιση του πανεπιστημίου, όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία» τόνιζε τότε.
thepressproject.gr