Υπογράφηκε στην Ίμβρο, από τον έπαρχο και εκπροσώπους του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου, η αμισθί παραχώρηση του δημευμένου δημοτικού σχολείου Αγριδίων για την επαναλειτουργία της Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως είναι γνωστό, πέρυσι, ύστερα από 49 χρονια, επαναλειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου.
Ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου, που βρέθηκε χτες στην Ίμβρο και ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραχώρησης με τον Έπαρχο, ο οποίος προσέγγισε θετικά το ζήτημα της παραχώρησης του δημευμένου δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται υπό κατάρρευση, δήλωσε στην “Η”: “Θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την εξέλιξη, καθώς δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον στην κοινωνία της Ίμβρου, με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση της θρησκευτικής ταυτότητας. Διαφορετικά, όπως όλες οι μειονότητες που συρρικνώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ανατολίας, θα καταλήξουμε να έχουμε μια φολκλορική ταυτότητα και δεν μπορούμε να μιλάμε για αναγέννηση της ελληνικής κοινότητας Ίμβρου. Είναι απαραίτητο οι νέες γενιές να έχουν γνώση του πολιτισμού τους, αλλά και ευκαιρίες στο επιχειρείν. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον. Έτσι, θεωρούμε πρώτο βήμα για το μέλλον της ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου τη δυνατότητα να παρέχεται παιδεία στις νέες γενιές. Αλλιώς, η επανεγκατάσταση των Ιμβρίων στο νησί δεν θα είναι εφικτή μακροπρόθεσμα”.
Ο κ. Καμπουρόπουλος, συντονιστής των εργασιών, τόνισε ότι το κτίριο παραχωρήθηκε επ’ αόριστον και αμισθί με μόνο όρο τη λειτουργία του ως σχολείο.
Μαζί με το κτίριο του σχολείου Αγριδίων που παραχωρήθηκε στο Σύνδεσμο για την επανίδρυση Γυμνασίου – Λυκείου, σχεδιάζεται και η αξιοποίηση του κτιρίου του νηπιαγωγείου, που ανήκει στην Κοινότητα.
Το συντονισμό των εργασιών για την παιδεία στο νησί, έχει αναλάβει ο κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί 25 χρόνια τη Μέση Εκπαίδευση, επί σειρά ετών στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Ο κ. Καμπουρόπουλος δήλωσε σχετικά με την επιτυχή εξέλιξη του σχολείου των Αγριδίων: “Ξεκινήσαμε με την επαναλειτουργία του δημοτικού και είδαμε ότι χωρίς μέση εκπαίδευση το πείραμα επανεγκατάστασης των ανθρώπων στο νησί δε θα μπορέσει να λειτουργήσει. Η εξέλιξη αυτή μας δίνει ελπίδες και κουράγιο. Όταν διεκδικεί κανείς με επιμονή, επιβραβεύεται”.
Το κτίριο είχε λειτουργήσει ως ομογενειακή Αστική Σχολή από το 1954 έως το 1964. Ακολούθως μετετράπη σε τουρκική Αστική Σχολή
Πηγή: Ομογενειακή καθημερινή εφημερίδα “Ηχώ” Κωνσταντινούπολης
Για την Αντιγραφή: Ευθύμης Γ. Λεκάκης, Νομικός και Ιστορικός Ερευνητής
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.