Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Πρ. Παυλόπουλος στα εγκαίνια της οικίας Ελ. Βενιζέλου: “Oι μεγάλοι άνδρες που κερδίζουν την αιωνιότητα την παραχωρούν στον τόπο τους και το λαό τους” | Φωτός

Πολλές δεκάδες Χανιώτες αλλά και σημαντικές προσωπικότητες των Χανίων και της Κρήτης βρέθηκαν στον χώρο της οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου για τα εγκαίνιά της υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Εκεί και ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο ευρωβουλευτής και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Σπύρος Δανέλλης, πολλοί δήμαρχοι μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, οι στρατιωτικές αρχές του νομού, πρώην βουλευτές, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, ο πρώην νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σιούφας και άλλοι.

Υποδοχή από τον σμήναγο Λουκά Θεοχαρόπουλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στα Χανιά περίπου στις 11.45 όπου τον περίμενε μία έκπληξη αφού εκεί τον περίμενε ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος που πέταξε με το F-16 στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και είχαν ένα διάλογο μεταξύ τους. Ο σμηναγός ανήκει στην 115 Π.Μ. που έχει έδρα τα Χανιά.

Τον πρόεδρο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Παπαδάκης.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο προσκεκλημένων ο κ. Παυλόπουλος έδωσε ομιλία με την οποία εστίασε σε τρία στοιχεία της προσωπικότητας του Ελεύθεριο Βενιζέλου: στην Οξυδέρκεια, τη Διαίσθηση και το Όραμα

Χαρακτήρισε τον Ελ. Βενιζέλο «οραματιστή και κορυφαία προσωπικότητα του ελληνισμού που υπερέβη τα εθνικά όρια» και συνέχισε:

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα τη μεγάλη Ελλάδα, μεγάλη όχι μόνο σε έκταση και πληθυσμό, αλλά σε κύρος και δύναμη διεθνούς υποδείγματος. Μια Ελλάδα με πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, αντάξια της εμβληματικής ιστορίας της και προορισμένη να διαδραματίσει ένα εξίσου ιστορικό ρόλο για το μέλλον».

«Μέρος του οράματος και μάλιστα καταλυτικό του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν το ότι υπηρέτησε πάντοτε μεγάλα ιδανικά. Και τα υπηρέτησε με φρόνηση, όπως δείχνει το ότι για αυτόν η εξουσία δεν όταν πάντα αυτοσκοπός, αλλά θεμιτό, κατάλληλο μέσο επίτευξης υψιπετών εθνικών βλέψεων», σημείωσε επίσης ο κ. Παυλόπουλος.

«Αυτός ο χώρος», συνέχισε, «μάς διδάσκει πρωτίστως, στον λαό και το Έθνος μας, τι πρέπει να κάνουμε για να μην μείνουνε αχθοφόροι ενός ιστορικού παρελθόντος, αλλά να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο στην διαμόρφωση της ιστορίας, η οποία δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει ακόμα να εμφανίσει πολλές λαμπρές σελίδες στην πορεία της».

Νωρίτερα, ομιλία είχε δώσει και ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάτπυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ο οποίος εστίασε σε τρία στοιχεία της προσωπικότητας του Βενιζέλου: τον Ριζοσπαστισμό, το Όραμα, τον Ρεαλισμό.

Πριν την ομιλία του κ. Σταθάκη ο Γ.Δ. του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης ανακοίνωση της απόφαση που πάρθηκε για αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο σε εταίρο του ιδρύματος.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για να ακολουθήσει το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων και η ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, οπου ο πρόεδρος έκατσε στο γραφείο του Βενιζέλου και υπέγραψε το βιβλίο εντυπώσεων. Εκεί έγραψε: «Στην ιερά μνήμη του μεγάλου ηγέτη και πολιτικού Ελ. Βενιζέλου ελάχιστος φόρος τιμής στο χθες, το σήμερα και το αύριο του Έθνους και του λαού μας».

Στο τέλος της ξενάγησης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φύτεψε μία ελιά στον κήπο της οικίας.

Ομιλία και στη Λέσχη Αξιωματικών

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου στη Λέσχη Αξιωματικών του Πεδίου Βολής Κρήτης όπου και εκεί έδωσε σύντομη ομιλία.

Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:

«Τελειώνουμε την εκδήλωση εδώ, λίγα μέτρα από τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έλεγα και το μεσημέρι στο χαιρετισμό μου, ότι ο Βενιζέλος είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την Κρήτη. Έπαιρνε δύναμη από την Κρήτη. Όταν πέθανε λοιπόν στην ξενιτιά ήταν σχεδόν νομοτέλεια το να γυρίσει πίσω στον τόπο του.

Σήμερα η κρητική γη φυλάσσει στα σπλάχνα της ευλαβικά το εθνικό σκήνωμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αλλά, θέλω να σας τονίσω ότι μπορεί και πρέπει να είστε υπερήφανοι που ο Βενιζέλος είναι θαμμένος εδώ στα Χανιά. Μόνο που δεν είναι θαμμένος στην κρητική γη.

Είναι θαμμένος στην ελληνική γη, γιατί ο Βενιζέλος ανήκει σε όλη την Ελλάδα σε όλο το έθνος.

Και θέλω εδώ, όλοι μαζί, ιδίως όμως οι Κρητικοί, αυτή την ιερή παρακαταθήκη να την κρατήσουν βαθειά μέσα τους στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το παράδειγμα μας δίδαξε πώς μπορείς να κερδίσεις την αιωνιότητα.

Την κέρδισε την αιωνιότητα.

Και η αιωνιότητα είναι κάτι που δεν κερδίζεται εν ζωή, γιατί κανείς δεν είναι αιώνος.

Η μόνη αιωνιότητα που μπορεί να κερδίσει κανείς είναι με το παράδειγμα του και το όραμα του.

Αλλά οι μεγάλοι άνδρες που κερδίζουν την αιωνιότητα την παραχωρούν στον τόπο τους και το λαό τους.

Αρκεί αυτός ο λαός και οι πολιτικές ηγεσίες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει χρέος και προνόμιο αιωνιότητας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε αυτό το προνόμιο, γιατί αρκετοί, με κορυφαίους ανθρώπους όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας κληροδότησαν αυτή την αιωνιότητα.

Πρέπει, όμως, αυτές τις δύσκολες στιγμές να το αντιληφθούμε. Αυτή η αιωνιότητα δεν είναι μόνο προνόμιο είναι βάρος. Ένα μεγάλο εθνικό βάρος και ένα μεγάλο χρέος το οποίο οφείλουμε να το φέρουμε σε πέρας ενωμένοι.

Μακριά από μικρές διαφορές. Δεν έχουμε να χωρίσομε τίποτα. Το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μας δείχνει ότι αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δίχως διχασμούς είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το όραμα του η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Κυρίως αυτές τις ώρες. Και αυτό απευθύνεται στο λαό μας, κυρίως όμως στις πολιτικές του ηγεσίες αρχής γενομένης από μένα.

Για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε, θέλω απλώς να σας διαβεβαιώσω ότι θα εξαντλήσω κατά τη διάρκεια της θητείας, μου σε αυτά τα πέντε χρόνια, όλη την ικμάδα των δυνάμεων μου για να μπορέσω να ανταποκριθώ στο ότι είχα την υψίστη τιμή που θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή να εγκαινιάσω αυτό το μουσείο και μαζί να στεγάσουμε την μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου για την Κρήτη για την Ελλάδα, για τον κόσμο ολόκληρο».

Στοιχεία για την οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου

Η οικία της Χαλέπας κατατάσσεται στην κατηγορία των αυθεντικών (documentary) σπιτιών, καθώς εξιστορεί τη ζωή μιας μεγάλης προσωπικότητας και στο εσωτερικό της διασώζονται αυθεντικά αντικείμενα, τοποθετημένα στην αρχική τους θέση, ώστε να διατηρείται η αισθητική και το ύφος που είχε προσδώσει το πρόσωπο που έζησε σε αυτή.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών, εκτίθενται αντικείμενα, έργα τέχνης και τεκμήρια μεγάλης ιστορικής αξίας.

Η οικία κτίστηκε από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, το 1880 και φέρει την προσωπική σφραγίδα του μεγάλου πολιτικού, καθώς απέκτησε τη σημερινή της μορφή μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία επέβλεψε ο ίδιος και πραγματοποιήθηκε με δαπάνες της δεύτερης συζύγου του Έλενας.

Ο Βενιζέλος έζησε σε αυτή τα περισσότερα χρόνια της ζωής του: πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών του χρόνων, έζησε ευτυχισμένος με την πρώτη του σύζυγο Μαρία, σε αυτή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά του και βίωσε την τραγική απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας.

Από την οικία της Χαλέπας ξεκίνησε ως επαναστάτης για το Ακρωτήρι (1897), το Θέρισο (1905), τη Θεσσαλονίκη (1916). Από αυτή αναχώρησε για την Αθήνα για να αναλάβει πρωθυπουργός της Ελλάδας (1910) και για τη Γαλλία, μαζί με τη σύζυγό του Έλενα, μετά το αποτυχημένο κίνημα του 1935. Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το υπουργείο Οικονομικών.

Το έργο αποκατάστασης της οικίας και μετατροπής της σε σύγχρονο μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015.

"google ad"

Γιάννης Αγγελάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Ντόναλντ Τραμπ: Μαζικές απελάσεις ετοιμάζει την επομένη της ορκωμοσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…

18 hours ago

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε meme κρυπτονόμισμα και έβγαλε 4 δις δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…

18 hours ago

Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…

19 hours ago

Με τον David Lynch περπατούσαμε μαζί στα όνειρά μας

Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…

19 hours ago

Χανιά: Ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου – «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»

Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…

20 hours ago

Ακόμα περισσότεροι τουρίστες στην Κρήτη το 2025 – Τι δείχνουν οι προκρατήσεις

Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…

20 hours ago

This website uses cookies.