ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Ερντογάν κατά ΝΑΤΟ: Θυμούνται τη σημασία της Τουρκίας μόνο σε τεταμένες περιόδους

Με άρθρο του στον Economist ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξηγεί γιατί η χώρα του εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναλύει τους λόγους που δεν συμφωνεί με την είσοδο των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ και ζητά συγκεκριμένα βήματα για την άρση του βέτο.

Ολόκληρο το άρθρο:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αμφισβήτησε τη συμβατική γνώση σχετικά με τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και την ευρωατλαντική ασφάλεια. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις έδωσαν επίσης νέα πνοή στο ΝΑΤΟ…. Η Τουρκία είναι περήφανος και απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Η χώρα εντάχθηκε στη συμμαχία το 1952… Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου..η Τουρκία υπήρξε σταθεροποιητική δύναμη…. Τα τουρκικά στρατεύματα, επίσης, έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, από το Κοσσυφοπέδιο μέχρι το Αφγανιστάν, ως μέρος των αποστολών του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η χώρα μας επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στην αμυντική της βιομηχανία, ενισχύοντας την αμυντική της ικανότητα….Πράγματι, η αυξημένη ικανότητα της Τουρκίας συνέβαλε στη δύναμη του ΝΑΤΟ. Ενώ οι εταίροι μας εκτιμούσαν πάντα τις τουρκικές συνεισφορές στην αποστολή συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, τις ξέχασαν γρήγορα όταν δεν υπήρχαν απειλές για την εθνική τους ασφάλεια. Οι εταίροι μας που θυμούνται μόνο τη σημασία της Τουρκίας σε τεταμένες περιόδους, όπως η κρίση στα Βαλκάνια, θεώρησαν εσφαλμένα ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία. Έτσι, μετά την εξάλειψη της άμεσης απειλής, αγνόησαν τη γεωπολιτική πραγματικότητα και τις πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή. Τέτοια ουτοπικά όνειρα όμως αποδείχθηκαν βραχύβια ως αποτέλεσμα διεθνών κρίσεων.

Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ… έπρεπε να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια. Ειδικά για την τρομοκρατία, η έλλειψη συλλογικής δράσης, παρά τις άμεσες επιθέσεις εναντίον πολλών κρατών-μελών, υπονόμευσε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και πυροδότησε βαθιά δυσπιστία μεταξύ των πολιτών των χωρών του ΝΑΤΟ για τον οργανισμό…

Θέλαμε το ΝΑΤΟ να συνεργάζεται καλύτερα όταν αντιμετωπίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι μόνο για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης και της στρατολόγησης της τρομοκρατίας εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό.

Ομοίως, απαιτήσαμε από το ΝΑΤΟ, καθώς ξέσπασαν πολλαπλοί εμφύλιοι πόλεμοι στη γειτονιά της Τουρκίας, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και του εναέριου χώρου μας καθώς και η ανθρώπινη ασφάλεια, καθώς στην περιοχή εμφανίστηκε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τον Β’ ΠΠ. Η χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένη, αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις μόνη της και πλήρωσε υψηλό τίμημα. Κατά ειρωνικό τρόπο, όποια μέτρα γινόταν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ θα είχαν προετοιμάσει τη συμμαχία για μελλοντικές συγκρούσεις και κρίσεις στα σύνορά της.

Η νέα κατάσταση πραγμάτων, που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδεικνύει ότι οι προσδοκίες και οι εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν ακριβείς. Ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία ξαφνικά εκτίμησαν τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας καθώς αυτή η σύγκρουση προκάλεσε εκτεταμένη αναστάτωση, είδαν ότι το έθνος μας είχε δίκιο…. Η Τουρκία είχε δίκιο που ζήτησε από το ΝΑΤΟ να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις και… ότι ο οργανισμός θα ήταν όλο και πιο σημαντικός.

Καθώς όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποδέχονται τη σημασία της Τουρκίας για τη συμμαχία, είναι ατυχές το ότι ορισμένα μέλη αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν πλήρως ορισμένες απειλές για τη χώρα μας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενέχει κινδύνους για τη δική της ασφάλεια και το μέλλον του οργανισμού. Έχουμε κάθε δικαίωμα να περιμένουμε από αυτές τις χώρες…να αποτρέψουν τη στρατολόγηση, τη συγκέντρωση χρημάτων και τις δραστηριότητες προπαγάνδας του PKK, το οποίο ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οντότητα.

Η Τουρκία θέλει οι υποψήφιες χώρες να περιορίσουν τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων και να εκδώσουν τα μέλη τους. Δώσαμε στοιχεία στις αρχές τους και περιμέναμε δράση. Επίσης η Τουρκία θέλει αυτές οι χώρες να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των μελών του ΝΑΤΟ.

Η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλα τα μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα πριν ενταχθούν. Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη θέση της… Επιπλέον, η Τουρκία τονίζει ότι όλες οι μορφές εμπάργκο όπλων -όπως αυτό που έχει επιβάλει η Σουηδία στη χώρα μου- είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της στρατιωτικής εταιρικής σχέσης υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Τέτοιοι περιορισμοί όχι μόνο υπονομεύουν την εθνική μας ασφάλεια αλλά βλάπτουν και την ταυτότητα του ΝΑΤΟ…

Η ένσταση της Τουρκίας για την αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες παρέμειναν ουδέτερες μέχρι προσφάτως, αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικό βήμα που γίνεται για λογαριασμό όλων των εθνών που έχουν γίνει στόχος τρομοκρατικών οργανώσεων. Στο τέλος της ημέρας, η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, έθνος ή χρώμα. Το ότι κάθε κράτος μέλος αντιστέκεται αποφασιστικά απέναντι σε οποιονδήποτε οργανισμό στοχεύει να βλάψει τον άμαχο πληθυσμό είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ…

Όταν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, μπορεί να μην υπάρχουν πάντα συντομεύσεις. Ωστόσο, ο δρόμος προς την επιτυχία θα μπορούσε να συντομευτεί με τολμηρά και απαραίτητα βήματα στην πορεία.

Η θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις εκτιμήσεις άλλων χωρών, με τις οποίες θα ήθελαν να είναι σύμμαχοι, θα καθορίσει σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα ήθελε να είναι σύμμαχος με αυτά τα κράτη. Η άγνοια και η εμμονή όσων τολμούν να αμφισβητήσουν τη σχέση μεταξύ της Τουρκίας, η οποία έχει υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με την επέκταση της συμμαχίας στο παρελθόν, και του ΝΑΤΟ, δεν αλλάζει τη στάση μας.

Η χώρα μας, η οποία είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή διπλωματίας και διαλόγου, πιστεύει ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να πειστούν οι υποψήφιες χώρες να αλλάξουν τις θέσεις τους…. Πιστεύουμε ότι η φήμη και η αξιοπιστία της συμμαχίας θα τεθούν σε κίνδυνο εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ ακολουθήσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί στα Χανιά την Πέμπτη 23 Μαΐου.…

9 hours ago

Το γνώθι σ’ αυτόν ή Κρητών «έπαινοι» (αρέσει δεν αρέσει…) – Από αρχαιοτάτων χρόνων σφαζόμασταν μεταξύ μας

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Οι αρχαίοι  ιστορικοί για την Κρήτη γράφουν: «… γης από…

9 hours ago

Δεκαετίες μετά την δημιουργία επιτροπής για το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, τίποτα δεν έχει γίνει

Του Νίκου Αγγελάκη 83 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης τη συγκλονιστική και ανεπανάληπτη…

9 hours ago

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς αγώνες στίβου «Βενιζέλεια» που θα φιλοξενηθούν…

10 hours ago

Αντ. Ροκάκης προς Υφυπουργό Εργασίας: Σημαντικές οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας των Χανίων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύσκεψη εργασίας έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

10 hours ago

Κρήτη: Ελεύθερος ο 21χρονος φαντάρος για τον υποτιθέμενο βιασμό

Αξέχαστη θα μείνει για τον 21χρονο Ηρακλειώτη η τραυματική εμπειρία που έζησε μετά την καταγγελία…

10 hours ago

This website uses cookies.