Της Χαράς Τζαναβάρα
Τη συνέχιση των προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να μην προχωρήσει η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport προανήγγειλε χθες ο Βασίλης Αλεβιζόπουλος από το βήμα του 14ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπόλογη για αρνησιδικία θα είναι η Ολομέλεια του ΣτΕ, επειδή απέρριψε για διαδικαστικούς λόγους την προσφυγή της ΟΣΥΠΑ και πολλών κοινωνικών φορέων που αγωνίζονται για να μη μεταβιβαστούν τα αεροδρόμια.
Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ έκανε λόγο για «κρυφές κρατικές επιδοτήσεις» στην κοινοπραξία που θα διαχειρίζεται για 40 χρόνια τις εγκαταστάσεις και σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» διευκρίνισε ότι αναφέρεται κυρίως στα έσοδα από το «σπατόσημο», που ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Πρόκειται για την επιβάρυνση που πληρώνουν οι επιβάτες του «Ελ. Βενιζέλος» και ένα μέρος της διατίθεται για τη συντήρηση των υποδομών του συνόλου των ελληνικών αεροδρομίων.
Με βάση την ισχύουσα σύμβαση, η ενίσχυση αυτή προβλέπεται να δίνεται ώς το 2026, αλλά ήδη έχουν δρομολογηθεί συζητήσεις για την επέκτασή της για άλλα 20 χρόνια.
Ο Βασ. Αλεβιζόπουλος τόνισε ότι η Fraport «είναι σοβαρή εταιρεία» και σημείωσε με έμφαση ότι το 70% των μετοχών της ανήκει σε οργανισμούς δημόσιου χαρακτήρα του γερμανικού κρατιδίου της Εσσης.
Ανέφερε ότι ώς το 2013 είχε καθοδική πορεία, αλλά την επόμενη χρονιά παρουσίασε έσοδα ένα δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζει ότι «οι υποχρεώσεις της ώς το 2020 θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ».
Ισχυρές ενστάσεις διατύπωσε για τη Slentel, μια offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και μετέχει με 35% στο μετοχικό σχήμα που θα διαχειριστεί τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Ενστάσεις διατύπωσε και για την ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπων 32 περιφερειακών αεροδρομίων. Είχε θεσμοθετηθεί το 2013 η δημιουργία κρατικού φορέα, που θα εξέταζε επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίησή τους.
Με άγνωστες διαδικασίες όμως πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ξεκινήσει τις μελέτες. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα μεταφερθούν στο υπερταμείο και θα αναζητηθεί η ανάπτυξή τους με τη «συνταγή» του «Ελ. Βενιζέλος».
Η κινητικότητα σε σχέση με τα ελληνικά αεροδρόμια συμπίπτει με την «απογείωση» της επιβατικής κίνησης το 2016.
Με βάση τα χθεσινά στοιχεία της ΥΠΑ πολύ θετικά ξεκίνησε η νέα χρονιά. Τον Ιανουάριο, από το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων διακινήθηκαν 1,921 εκατ. επιβάτες, 9% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Η μεγαλύτερη κίνηση καταγράφεται στο «Ελ. Βενιζέλος» (1,202 εκατ. επιβάτες) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Ρόδος.
Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν τα αεροδρόμια της Κάσου (152,1%), της Πάρου (98,4%) και της Ζακύνθου (88,3%).
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
This website uses cookies.