14.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Πυρηνική σύντηξη: Ιστορικό βήμα για την παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας

Ημερομηνία:

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ένα «τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα» στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας στη Γη

Μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζένιφερ Γκράνχολμ, για την αξιοποίηση της σύντηξης, την ενέργεια που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια.

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ενέργεια σε μια αντίδραση σύντηξης από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ, κάτι που ονομάζεται καθαρό κέρδος ενέργειας, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.

«Πρόκειται για ένα επίτευγμα ορόσημο για τους ερευνητές και το προσωπικό της Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στο να δουν την ανάφλεξη της σύντηξης να γίνεται πραγματικότητα, και αυτό το ορόσημο θα οδηγήσει αναμφίβολα σε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις», τόνισε η η υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Το επίτευγμα της σύντηξης «θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι υποστηρικτές της σύντηξης ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορούσε να παραχθεί απεριόριστη, χωρίς άνθρακα, ενέργεια, εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα και τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Παρά το γεγονός πως η παραγωγή ενέργειας που θα τροφοδοτεί σπίτια και επιχειρήσεις από τη σύντηξη απέχει ακόμη δεκαετίες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.

Η καθαρή αύξηση της ενέργειας ήταν ένας άπιαστος στόχος επειδή η σύντηξη συμβαίνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις που είναι απίστευτα δύσκολο να ελεγχθεί.

Η σύντηξη λειτουργεί πιέζοντας τα άτομα υδρογόνου μεταξύ τους με τέτοια δύναμη που συνδυάζονται σε ήλιο, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας και θερμότητας. Σε αντίθεση με άλλες πυρηνικές αντιδράσεις, δεν δημιουργεί ραδιενεργά απόβλητα.

Δισεκατομμύρια δολάρια και δεκαετίες εργασίας έχουν αφιερωθεί στην έρευνα για τη σύντηξη, η οποία έχει δώσει συναρπαστικά αποτελέσματα.

Τα λέιζερ εστιάζουν ένα τεράστιο ποσό θερμότητας σε ένα μικρό μεταλλικό δοχείο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέρθερμο περιβάλλον πλάσματος όπου μπορεί να συμβεί σύντηξη.

Το καθαρό ενεργειακό κέρδος που επιτεύχθηκε εφαρμόστηκε στην ίδια την αντίδραση σύντηξης και όχι στη συνολική ποσότητα ενέργειας που χρειάστηκε για τη λειτουργία των λέιζερ και τη λειτουργία του έργου. Για να είναι βιώσιμη η σύντηξη, θα πρέπει να παράγει σημαντικά περισσότερη ενέργεια και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι απίστευτα δύσκολο να ελεγχθεί η φυσική των άστρων. Επιστήμονες δήλωσαν ότι αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση να φτάσουν σε αυτό το σημείο, επειδή το καύσιμο πρέπει να είναι πιο ζεστό από το κέντρο του ήλιου.

Χρειάζονται τεράστιοι πόροι και προσπάθειες για να προχωρήσει η έρευνα για τη σύντηξη. Μια προσέγγιση μετατρέπει το υδρογόνο σε πλάσμα, ένα ηλεκτρικά φορτισμένο αέριο, το οποίο στη συνέχεια ελέγχεται από τεράστιους μαγνήτες. Η μέθοδος αυτή διερευνάται στη Γαλλία σε μια συνεργασία 35 χωρών που ονομάζεται Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας, καθώς και από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και μιας ιδιωτικής εταιρείας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ