Ένα εκτενές δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται στην απελπιστική κατάσταση των πολιτών σε χώρες όπως η Ελλάδα…
Ο Πάβελ Μίρκοφ και η σύντροφος του Daniella από τη Σερβία κοιτάζουν κάθε λίγο νευρικά το mail τους. Περιμένουν μια απάντηση στην αγγελία που έχουν βάλει. Πουλάνε τα νεφρά τους απελπισμένοι από την οικονομική κρίση. Όταν ο πατέρας του ενός πέθανε δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις οικονομικές συνέπειες. Έμειναν χωρίς τηλέφωνο και ζουν στο σκοτάδι για να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια. Τρώνε μια φορά την ημέρα, μόνο ψωμί και σαλάμι.
Ο Πάβελ λέει ότι όταν υπάρχει θέμα επιβίωσης, τότε η πώληση ενός νεφρού δεν είναι μεγάλο θέμα.
Οι περίπτωση των δύο Σέρβων είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις της μαύρης αγοράς ανθρώπινων οργάνων που ανθεί σε χώρες όπως η Κίνα ή η Βραζιλία αλλά επεκτείνεται λόγω της κρίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ή σε άλλα βαλκανικά έθνη, όπως η Σερβία. Απελπισμένοι οικονομικά άνθρωποι προσπαθούν να πουλήσουν νεφρά, πνεύμονες, μυελό των οστών ή κερατοειδείς, με τη βοήθεια του ιντερνέτ, σε αδίστακτους εμπόρους που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση.
Αλλού, στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρωσία, δεκάδες διαφημίσεις από ανθρώπους που πλασάρουν τα πάντα, από νεφρά, μαλλιά και σπέρμα μέχρι και μητρικό γάλα έχουν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο, ζητώντας καλές τιμές (για τους πνεύμονες, π.χ. ως € 250.000).
Το εμπόριο έχει επίσης μεταφερθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, όπως λένε οι ειδικοί, έχουν υπάρξει πολλές πρόσφατες περιπτώσεις φτωχών μεταναστών χωρίς χαρτιά που πωλούν τα νεφρά τους μέσω ιστοσελίδων όπως το Craigslist για να βγάλουν πέρα.
“Χάρη στην παγκόσμια οικονομική κρίση το εμπόριο οργάνων είναι μια βιομηχανία που αναπτύσσεται,» δήλωσε ο JonathanRatel, ειδικός εισαγγελέας ο οποίος ηγείται στην υπόθεση εναντίον επτά ατόμων που κατηγορούνται ότι δελέαζαν φτωχά θύματα από την Τουρκία και πρώην κομμουνιστικές χώρες, για να πουλάνε τα νεφρά τους με ψευδείς υποσχέσεις, μέχρι και για 20.000 δολάρια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι δύσκολο να συλλεχθούν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι 15.000 με 20.000 νεφρά πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το 5 έως 10 τοις εκατό των μεταμοσχεύσεων νεφρών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι το αποτέλεσμα του εμπορίου οργάνων.
Η NancyScheper-Hughes, καθηγήτρια ιατρικής ανθρωπολογίας στο Berkeley, δηλώνει ότι η προσπάθεια των Ευρωπαίων να πουλήσουν τα όργανά τους θυμίζει την περίοδο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η χρόνια ανεργία δημιούργησε μια νέα γενιά πρόθυμων πωλητών, καθώς και εγκληματικών δικτύων έτοιμων να εκμεταλλευτούν τη δυστυχία τους.
Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ήταν ο κύριος ευρωπαϊκός κόμβος για τη διακίνηση οργάνων με τους «τουρίστες οργάνων» να προέρχονται συνήθως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Γερμανία. Οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για πώληση οργάνων έχουν ρώσικη κατάληξη και συχνά οι χορηγοί δεν δίνουν ούτε μια δεκάρα από όσα υπόσχονται.
Πηγή: lifo, New York Times
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.