ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» για τα εμβόλια: «Ακάλυπτες» υποσχέσεις, άγριος ανταγωνισμός κρατών και εταιρειών

Με συνταγή… αποτυχίας αλλά και με άγριο «διαγκωνισμό» μεταξύ κρατών και εταιρειών, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, διαχειρίζεται η Ευρώπη το «καυτό» θέμα των εμβολίων. Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που έχουν αποσπάσει τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν την «ασπίδα» κατά του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19, εξασφαλίζοντας παράλληλα μυθικά κεφάλαια για την φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 31.000.000 δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου, αντί των 80.000.000, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί, επικαλούμενη προβλήματα στο εργοστάσιο του Βελγίου το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Όμως και η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην συγκεκριμένη ενέργεια, στο πλαίσιο – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- για «ανασύνταξη της παραγωγικής της δομής».

Είναι ο… νέος όρος με τον οποίο οι εταιρείες που θα αποκομίσουν μυθικά κέρδη από την πανδημία, «περιτυλίγουν» τις… ακάλυπτες υποσχέσεις τους.

Το ζήτημα έτσι της άρσης του καθεστώτος της «πατέντας», ώστε να παραχθούν μαζικά εμβόλια κι από άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη και αλλού και να χτιστεί πιο γρήγορα τείχος ανοσίας στην κοινότητα, τίθεται ακόμα πιο επιτακτικά. Όταν κινδυνεύουν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, οι ηγεσίες της ΕΕ, αλλά και μεγάλων κρατών φαίνεται ότι διστάζουν να κάνουν ένα βήμα και να αντιμετωπίσουν το «θέσφατο» της πατέντας, αφήνοντας έτσι όλο τον πλανήτη να «κρέμεται» από τις επιλογές μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου, οι οποίες έχουν λάβει άλλωστε αδρές χρηματοδοτήσεις από τα ίδια τα κράτη για να δημιουργήσουν και να οδηγήσουν στην παραγωγή τα εμβόλιά τους.

Κίνηση καλής θέλησης

Μετά τη σκληρή αντιπαράθεση που ξέσπασε πάντως με την ΕΕ, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στις χώρες της Ένωσης.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων τη Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.

Φον ντερ Λάιεν: Να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “ πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

“ Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η φον ντερ Λάιεν μπορεί να τόνισε ότι “καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, ωστόσο από την όλη αυτή ιστορία φάνηκε και η ιδιοτέλεια με την οποία λειτουργούν οι ιδιωτικές πολυεθνικές του φαρμάκου: τάζοντας αριθμούς που εκ των προτέρων ίσως ήξεραν ότι δεν έβγαιναν….

Γερμανικά πυρά κατά εμβολίου της AstraZeneca

Μια άλλη διάσταση στον «πόλεμο» μεταξύ κρατών και εταιρειών ήρθε να δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που πρόκειται αυτήν την εβδομάδα να αποφανθεί επί του αιτήματος της εταιρείας AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της για την Covid-19. Όπως σημειώθηκε σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ θα εξετάσει «όλα τα δεδομένα» για την αποτελεσματικότητά του και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει το «πράσινο φως» μόνο για μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της σουηδοβρετανικής AstraZeneca αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Ωστόσο η εταιρεία δέχτηκε πυρά από τη γερμανική πλευρά, και πιο συγκεκριμένα από ΜΜΕ της χώρας αυτής, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στα άτομα άνω των 65 ετών. Βέβαια η AstraZeneca διέψευσε τα δημοσιεύματα δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ενώ το ίδιο έπραξε και η γερμανική κυβέρνηση.

«Στις μελέτες που έγιναν, σε ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα, δεν συμπεριλαμβανόταν παρά ένας πολύ μικρός αριθμός ηλικιωμένων ανθρώπων», εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ. «Αλλά η επιστημονική επιτροπή μας θα εξετάσει όλα τα δεδομένα, αναλύοντας τι σημαίνουν όσον αφορά τον πληθυσμό που μελετήθηκε και τι μπορεί εύλογα να αναμένεται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία», τόνισε.

Η απόφαση του ΕΜΑ θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα: «Είναι πιθανό να δοθεί έγκριση για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είναι επίσης δυνατόν να διευρυνθεί για μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα», παρατήρησε η Κουκ.

Καθυστερούν τα σχέδια της Sanofi

Από τη μεριά της, η Sanofi ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για τα δικά της εμβόλια καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021. Να σημειωθεί ότι η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων.

Πάντως η γαλλική φαρμακευτική δήλωσε πως θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Johnson & Johnson: Από εβδομάδα τα αποτελέσματα του εμβολίου

Η άλλη μεγάλη πολυεθνική Johnson & Johnson αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα αιτηθεί ταχεία αδειοδότηση, προκειμένου το εμβόλιο, που γίνεται σε μία δόση, να διατεθεί στην αγορά. Επομένως, το εμβόλιο αυτό θα γίνει πιθανόν λίγο μετά το τρίτο που θα πάρει το πράσινο φως στις ΗΠΑ.

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, με τη συμμετοχή 45.000 ανθρώπων σε 80 χώρες, συμπεριέλαβε ενδεχομένως περιστατικά νέων στελεχών του κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ανέφερε ο Ουόκ.

«Σε σχέση με τον εφοδιασμό, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας», συμπλήρωσε.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν 100 εκατομμύρια δόσεις που θα αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από τα τέλη Ιουνίου, περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του έτους, με τις πρώτες παραδόσεις τον Απρίλιο και περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν μετά τον Ιούνιο.

Ρωσία: Μαζική παραγωγή και δεύτερου εμβολίου

Ρωσία πάντως φαίνεται ότι… καλπάζει στο θέμα των εμβολίων. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τον Φεβρουάριο την μαζική παραγωγή δευτέρου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, του EpiVacCorona, ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλοφορία και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό από την προηγούμενη εβδομάδα με το πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

«Τον επόμενο μήνα θα περάσουμε στην μαζική παραγωγή του δεύτερου εμβολίου EpiVacCorona», δήλωσε ο Μισούστιν προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο άρχισε να κυκλοφορεί και πως για την παραγωγή του η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 21,8 εκατομμύρια ευρώ)».

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο το οποίο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vector που βρίσκεται στην περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ ( ανατολική Σιβηρία). Το εν λέγω ερευνητικό κέντρο είχε πραγματοποιήσει μυστικές έρευνες για βιολογικά όπλα επί Σοβιετικής Ένωσης και συντηρεί δείγματα διαφόρων ιών, που κυμαίνονται από την ευλογιά έως τον Έμπολα.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

32 seconds ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος – Νικητής από τον πρώτο γύρο με 50,5%

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

6 mins ago

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…

56 mins ago

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

2 hours ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

2 hours ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

2 hours ago

This website uses cookies.