Η κίνηση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία δεν ήταν αναμενόμενη, κατά τον διεθνολόγο Νικόλαο Παούνη. Όπως λέει στο NEWS 24/7 “οι προβλέψεις όλων των αναλυτών, ακόμη και των Ρώσων, που δεν πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, έπεσαν έξω”.
“Οι προβλέψεις ήταν οτι η Ρωσία θα κάνει μια τέτοια κίνηση μόνο εφόσον προκληθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στα όρια με τις αποσχισθείσες περιοχές. Συνεπώς η κίνηση δεν ήταν αναμενόμενη, ούτε και η ένταση και η έκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει η Ρωσία από το πρωί της Πέμπτης” αναφέρει ο υποψήφιος διδάκτωρ διεθνών σχέσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Αναφορικά με το επιχειρησιακό σκέλος ο κ. Παούνης αναφέρει οτι “έχει καταστραφεί το ουκρανικό ναυτικό, βομβαρδίστηκαν όλα τα σκάφη στην Οδησσό κι έχουν καταστραφεί όλα, δεν υπάρχει ουκρανικό ναυτικό αυτή τη στιγμή. Επίσης χτυπήθηκε και καταστράφηκε η αεράμυνα της ουκρανίας για να μην μπορεί να αντιδράσει στις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας. Χτυπήθηκαν όλα τα μεγάλα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα των Ουκρανών”.
Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Κατά την εκτίμησή του “αυτό που θα κάνει ο Πούτιν είναι σίγουρα να προελάσουν οι χερσαίες δυνάμεις ενδεχομένως μέχρι και τον ποταμό Δνείπερο, σίγουρα θα καταλάβουν τις περιοχές και του Κραματόρσκ, που ήταν ελεύθερες, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, απ ότι φαίνεται, γιατι ήδη έχουν εντοπιστεί φάλαγγες ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές. Και θα σταματήσει κάπου εκεί η στρατιωτική επιχείρηση, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ένα απο τα αιτήματα της Ρωσίας είναι να μεταφερθούν και οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι από το έδαφος των βαλτικών δημοκρατιών και της Πολωνίας και της Ρουμανίας δυτικότερα, τουλάχιστον στην περιοχή της Γερμανίας. Γιατί μέχρι στιγμής μπορούσαν απο τις περιοχές αυτές να εκτοξευθούν και να πλήξουν στόχους ακόμα και στη Μόσχα μέσα σε 5 λεπτά. Η Ρωσία θεωρούσε οτι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλειά της και ήθελε οπωσδήποτε να το αποτρέψει με κάποιον τρόπο. Πιστεύω οτι θα είναι ένας απο τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μην συνεχίσει τις στρατιωτικές τις επιχειρήσεις και να μην δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα την περιοχή”.
Γιατί οι ΗΠΑ θα βγουν κερδισμένες
Ο κ. Παούνης εκτιμά οτι ο μεγάλος κερδισμένος απο αυτές τις εξελίξεις θα είναι οι ΗΠΑ. Και εξηγεί: “όχι μόνο γιατί θα αυξήσουν το υγροποιημένο αέριο το οποίο θα εξάγουν προς την Ευρώπη για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες αλλα και θα δείτε που θα πάνε οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των ανατολικών κρατών, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, των βαλτικών δημοκρατιών, τα επόμενα χρόνια. Θα εκτοξευθούν κατακόρυφα προκειμένου να αποφύγουν έναν ενδεχόμενο ακρωτηριασμό ανάλογο της Ουκρανίας. Πολύ μεγάλα ποσά απο όλες αυτές τις χώρες, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα διοχετευθουν προς τις ΗΠΑ για αγορά οπλικών συστημάτων”.
Για τις κινήσεις της Δύσης είπε οτι “δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αφενός γιατί η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Αυτό το οποίο θα κάνει είναι σίγουρα να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις και σε επόμενο στάδιο να θωρακίσει τις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, δηλαδή να έχει πιο αυξημένη παρουσία το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Να φύγει δηλαδή από τα υπόλοιπα σημεία και να στρέψει την προσοχή του σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης”.
“Πούτιν, όπως Μαντλίν Ολμπράιτ”
“Γενικότερα έχει ξημερώσει μια άλλη μέρα” λέει ο κ. Παούνης αλλα διαφοροποιείται απο συναδέλφους του που λένε οτι “σήμερα αλλάζει ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος”.
Η δική του εκτίμηση είναι οτι “αυτός ο κόσμος άλλαξε το 1999 με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Διότι η ρητορική του Πούτιν μοιάζει με την ρητορική της Μαντλίνν Ολμπράιτ η οποία μιλούσε για γενοκτονία των Κοσοβάρων και αναγκαστική επέμβαση της Δύσης για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτά είπε κι ο Πούτιν τωρα, άρα έχουμε ένα κακο προηγούμενο το οποίο δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια”.