14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Τούρκοι προβλέπουν στρατηγική αυτοκτονία Πούτιν

Ημερομηνία:

Το τουρκικό think tank SETA, που αντανακλά τις απόψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπει» να έρχεται βαριά ήττα για τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο μέτωπο της Ουκρανίας – Τι προβλέπουν οι Τούρκοι αναλυτές για το αποτέλεσμα του πολέμου

Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης διεκδικεί με κάθε τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τη θέση του διεθνώς και να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας του. Η αγωνία της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής όχι τόσο για την εξεύρεση λύσης εξόδου από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση ύστερα από τουρκική πρωτοβουλία, αφού ούτως ή άλλως η προοπτική αυτή μοιάζει αδύνατη προς το παρόν, όσο για το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κληθεί να επιλέξει χωρίς περιστροφές στρατόπεδο.

Η ακροβασία του μεταξύ Ρωσίας και Δύσης όλο το προηγούμενο διάστημα τον έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ζυγίζει με πολλή προσοχή τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον οικονομικό πόλεμο, που κήρυξε ο δυτικός κόσμος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

SETA: «Αυτοκτονία του Πούτιν»

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εξαιρετική σημασία για τον τρόπο με τον οποίο αποκωδικοποιεί η χώρα μας τις ευρύτερες εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία η οπτική, με την οποία οι θεωρητικοί του καθεστώτος Ερντογάν, προσεγγίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως τις επιπτώσεις, που θα έχει η εισβολή στο πολιτικό μέλλον του Ρώσου προέδρου.

Την ειδική αυτή αποστολή ανέλαβε για ακόμα μία φορά το τουρκικό think tank SETA, που όχι μόνο απηχεί τις απόψεις του προεδρικού μεγάρου, αλλά αποτελεί και τον φορέα διακίνησης τους στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η ανάλυση του ερευνητή θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ίδρυμα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής έρευνας, Τζαν Ατζούν, φιλοξενήθηκε σε κεντρική θέση στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας με τον τίτλο, «Η στρατηγική αυτοκτονία του Πούτιν».

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος έπαιξε ένα τεράστιο στοίχημα για τη χώρα του εισβάλλοντας στην Ουκρανία και τα πράγματα δεν φαίνεται να πάνε καλά αυτή τη στιγμή. «Ο Πούτιν διέταξε τον ρωσικό στρατό για επιχείρηση και πίστευε ότι το Κίεβο θα καταληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πολιτική βούληση υπό την ηγεσία του Ζελένσκι θα καταστραφεί, η δομή διοίκησης και ελέγχου θα κατέρρεε και η αντίσταση του ουκρανικού στρατού σε ολόκληρη τη χώρα θα είχε τερματιστεί επίσης πίστευε ότι ο ουκρανικός λαός στο Κίεβο θα αποδεχθεί τη διοίκηση που θα είχε συγκροτηθεί από τη Ρωσία. Ομως η επιχείρηση του ρωσικού στρατού από την αρχή ακόμα κατέληξε σε αποτυχία».

«Αποτυχημένη η ρωσική επίθεση»

Οπως αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής, η στρατιωτική απόπειρα, που σχεδιάστηκε περισσότερο σαν μια επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την κατάληψη του Κιέβου παρά μια συμβατική απόπειρα εισβολής, ήταν αναποτελεσματική με τις αντεπιθέσεις του ουκρανικού στρατού. Ετσι, τόσο η ουκρανική πολιτική ηγεσία όσο και η δομή διοίκησης-ελέγχου δε διαλύθηκαν, αντίθετα δυνάμωσαν και έδειξαν τη μεγάλη αντίσταση.

«Μετά την αποτυχία της “επιχείρησης”, έγινε κατανοητό ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε αρκετά καλά τις μελέτες στο σχέδιο Β. Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία μετατράπηκε σε συμβατική κατοχή, συνάντησε ισχυρή αντίσταση τόσο από τον νότιο όσο και από τον ανατολικό άξονα της χώρας. Φαίνεται ότι η πρόοδος των δυνάμεων στο Βορρά, που προελαύνουν προς το Κίεβο, είναι πολύ αργή».

Ειδικότερα, επισημαίνεται η αδυναμία της Ρωσίας να εδραιώσει πλήρως την αεροπορική κυριαρχία στην Ουκρανία, η αδυναμία παροχής στενής αεροπορικής υποστήριξης σε τεθωρακισμένες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η κακή δομή διοίκησης και ελέγχου, γενικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, ειδικά εφοδιασμού και διαβίωσης, προκαλώντας την αργή προέλαση του ρωσικού στρατού με μεγάλες απώλειες.

Αναφορά γίνεται και στο ηθικό κίνητρο του ρωσικού πεζικού, που φαίνεται επίσης να είναι χαμηλό ενώ υπογραμμίζεται η ολοκληρωμένη αντίσταση του ουκρανικού στρατού μαζί με τον λαό, τα στοιχεία ασύμμετρης ισχύος και ιδιαίτερα η στρατιωτική στρατηγική του που βασίζεται στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 και τα αντιαρματικά όπλα.

«Ενωμένο μπλοκ η Δύση»

Η πρόβλεψη του Τούρκου αναλυτή για την πορεία των πραγμάτων και τη στρατηγική «αυτοκτονία» του Ρώσου προέδρου και της χώρας του έχει ως εξής: «Ενώ εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λίγες μέρες του πολέμου, έχουμε έναν ρωσικό στρατό, που έδωσε πολλούς αιχμαλώτους. Βλέπουμε έναν διάσπαρτο στρατό του οποίου τα τεθωρακισμένα στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα, με μεγάλες απώλειες. Ενώ τα πράγματα δεν πάνε καλά στο πεδίο, το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες λειτουργούν ως μπλοκ και ότι η Ρωσία είναι σχεδόν απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο με πολύ βαριές κυρώσεις είναι επίσης σημάδια για το πώς θα καταλήξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οσον αφορά τις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, το στοίχημα του Πούτιν στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια πολύ άσχημη ήττα και θα μετατραπεί σε στρατηγική αυτοκτονία για τον Πούτιν και τη χώρα του. Ολα τα σημάδια δείχνουν αυτή την πραγματικότητα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...