Του Νίκου Γιαννόπουλου
Oταν η Ρωσία άρχισε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, την εισβολή δηλαδή στην Ουκρανία, παρουσίασε ως κύριο λόγο της επέμβασης την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και την προστασία των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς.
Χωρίς να ισχυρίζεται κανείς ότι οι παραπάνω δεν αποτελούν λόγους, είναι σαφές (και γινέται και ολοένα περισσότερο ξεκάθαρο τις τελευταίες ημέρες) ότι οι Ρώσοι επενέβησαν και σκόρπισαν τον όλεθρο παραβιάζοντας κάθα έννοια διεθνούς δικαίου κυρίως για να ελέγξουν τους διαδρόμους της Αζοφικής θάλασσας την οποία ουσιαστικά θέλουν για αποκλειστική χρήση.
Οπως φαίνεται από τον επικαιροποιημένο χάρτη που δημοσιεύει το βρετανικό υπουργείο άμυνας, οι Ρώσοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία μέχρι τη γραμμή της Χερσώνας και του Μικολάιβ στο νότο.
Οι περιοχές που παρουσιάζονται με ροζ χρώμα φέρεται να ελέγχονται πλήρως ή σχεδόν πλήρως από τη Ρωσία. Από το κομβικής σημασίας για την τοπική οικονομία λιμάνι της Μαριούπολης και πιο δυτικά μέχρι τη Μελιτόπολη και εν συνεχεία τη χερσόνησο της Κριμαίας (η οποία αποτελεί ρωσικό έδαφος από το 2014) οι Ρώσοι έχουν καταφέρει με αίμα αθώων να καταστήσουν την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την εν γένει κυριαρχία στην περιοχή.
Πριν από την επέμβαση της 24ης Φεβρουαρίου, η Αζοφική, περίκλειστη θάλασσα, μοιραζόταν μεταξύ Ουκρανίας (στις δυτικές ακτές) και της Ρωσίας (στις ανατολικές). Πλέον η Ρωσία ελέγχει το σύνολο της Αζοφικής θάλασσας σε νότο, βορρά, δύση και ανατολή αφήνοντας στην Ουκρανία ακτές μόνο στη Μαύρη Θάλασσα.
Προσώρας οι Ρώσοι, αν και χτυπούν παντού, δεν ελέγχουν την Οδησσό (αν και την χτύπησαν με πυραύλους το Σάββατο, κατά ουκρανικές πηγές) αλλά ούτε και το Μικολάιβ, παρά το λουτρό αίματος. Σύμφωνα πάντα με το χάρτη παλεύουν για τη Χερσώνα και έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στις περιοχές στις οποίες καταλήγει ο μεγάλος ποταμός Δνείπερος.
Τα χτυπήματα πλέον στην υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια (από τη δύση, στο Λβιβ, μέχρι και το Κίεβο) χρησιμεύουν στο να κρατούν καθηλωμένες τις ουκρανικές δυνάμεις έτσι ώστε να μην ενισχύεται η αντίσταση στα νοτιανατολικά.
Ηταν αυτό που ήθελε εξ αρχής ο Πούτιν; Δύσκολο να το πει κάποιος. Ο Ρώσος πρόεδρος μιλούσε ακόμα και για αλλαγή κυβέρνησης στο Κίεβο (υπονοώντας ότι προκρίνει λύση ρωσόφιλου κυβερνητικού σχήματος) ωστόσο η αποτελεσματική και γενναία αντίσταση που συνάντησε προφανώς τον έκανε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.
Ακόμα όμως και τα εδάφη που έχει ήδη ελέγξει, καθιστούν, στη θεωρία πάντα (κανείς δεν ξέρει σε ποια οικονομική κατάσταση θα βρίσκεται η Ρωσία βγαίνοντας από τον πόλεμο) τη χώρα του ακόμα πιο ισχυρή γεωπολιτικά και σίγουρα πιο μεγάλη. Το κόστος βέβαια σε ανθρώπινες ζωές είναι τέραστιο ενώ η Ρωσία θα έχει πια να αντιμετωπίσει μία Δύση η οποία θα είναι πλήρως υποψιασμένη για το γεγονός ότι ο Πούτιν μπορεί άνετα να ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο κατά το δοκούν.
Με καιρό που θυμίζει άνοιξη αποχαιρέτησε το 2024 τα Χανιά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους…
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι αλήθεια η απώλεια του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μπιλανάκη!…
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον για να τους…
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών κοινωνικής…
Με την έλευση του νέου έτους, έρχονται οι αργίες και αρκετά τριήμερα που μπορούν οι εργαζόμενοι να τα εκμεταλλευτούν…
Παρέχεις την εργασία σου. Και αντί να πληρωθείς γι’ αυτό, πληρώνεις! Πως γίνεται αυτό; Είναι…
This website uses cookies.