16.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Πόλεμος στη Γάζα: Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ημερομηνία:

Ο Μοχάμεντ πέρασε όλη του τη ζωή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αδυνατώντας να περάσει στην ισραηλινή πόλη Herzliya για να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση σε φυλάκια του ισραηλινού στρατού και γύρω χωριά στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων. Περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί — συμπεριλαμβανομένων διπλών υπηκόων — αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τότε, περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 3.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και, τώρα, από χερσαία εισβολή.

Καταστροφές μετά από μια ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη

Αλλά ο πόλεμος έχει επίσης χωρίσει χιλιάδες μέλη της οικογένειας των Παλαιστινίων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών όπως ο Μοχάμεντ, ο οποίος αναγκάστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες να περάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στη Γάζα.

«Δεν σκέφτομαι να μεγαλώσω και να γίνω τίποτα. Απλώς σκέφτομαι να φτιάξω ένα νέο σπίτι για την οικογένειά μου»

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπολογίσει ότι πάνω από το 45 τοις εκατό των σπιτιών και ένα σημαντικό ποσοστό των αστικών υποδομών στη Γάζα έχουν ισοπεδωθεί από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera ο μικρότερος αδελφός και η αδελφή του Μοχάμεντ είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα.

Αβέβαιο μέλλον

Ο Μοχάμεντ παραμένει στον προσωρινό καταυλισμό στο Δημοτικό Στάδιο της Ναμπλούς μαζί με περισσότερους από 200 άλλους εκτοπισμένους από τη Γάζα.

Αλλά το μέλλον της τοποθεσίας –όπως και πολλών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη– είναι αβέβαιο. Έτσι είναι και η μοίρα των ενοίκων του.

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου 18.500 άνθρωποι από τη Γάζα είχαν άδειες που τους επέτρεπαν να εργαστούν στο Ισραήλ. Από τότε, χιλιάδες από αυτούς έχουν συλληφθεί και άλλοι έχουν εξαφανιστεί.

Την Παρασκευή, το Ισραήλ άρχισε να στέλνει εργάτες από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ πίσω στον παράκτιο θύλακα και σε πιθανή θανατική ποινή. Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που εξακολουθούν να είναι παρόντες στο Ισραήλ παραμένει άγνωστος.

«Θα τα καταφέρω;»

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που είναι αποκλεισμένοι στη Δυτική Όχθη.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Μοχάμεντ είναι χωρισμένος από την οικογένειά του. Αρχικά, έλαβε θεραπεία για σοβαρό κάταγμα στο χέρι σε νοσοκομείο της Herzliya.

Αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, οι στρατιώτες τον απομάκρυναν από το νοσοκομείο και τον ανάγκασαν να περάσει με τα πόδια από μια επικίνδυνη διάβαση μέσω στρατιωτικών σημείων ελέγχου προς τη Δυτική Όχθη.

«Ήμουν στο νοσοκομείο, αλλά με έδιωξαν», μας είπε ο Μοχάμεντ. «Πήγα στη Ναζαρέτ μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα για να μπορέσω να επιστρέψω στο νοσοκομείο για θεραπεία, αλλά μας ακολούθησαν εκεί και μας έδιωξαν επίσης.

Ένας Παλαιστίνιος κρατά ένα μήνυμα από τον ισραηλινό στρατό, στον απόηχο μιας ισραηλινής επιδρομής, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη

«Αρχίσαμε να τρέχουμε γιατί αν μας έπιαναν, θα μας είχαν κρατήσει ομήρους. Δόξα τω Θεώ είχα τα ξαδέρφια μου μαζί μου. Αλλά δεν έχω δει την οικογένειά μου τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Μου λείπουν τόσο πολύ και μιλάω μαζί τους κάθε μέρα».

«Οι θείοι μου επέστρεψαν στον Θεό»

Όταν ρωτήθηκε για τις ελπίδες του για το μέλλον, ο Μοχάμεντ είπε: «Δεν σκέφτομαι να μεγαλώσω και να γίνω τίποτα. Απλώς σκέφτομαι να φτιάξω ένα νέο σπίτι για την οικογένειά μου. Δεν θέλω πλέον η μητέρα μου να αναγκάζεται να μετακομίσει από το ένα σπίτι στο άλλο».

Το σπίτι του Μοχάμεντ και ολόκληρη η γειτονιά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, ο μεγαλύτερος από τους οκτώ στη Γάζα, έχουν αποδεκατιστεί κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Ισραήλ στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.

Η οικογένειά του, είπε, αυτή τη στιγμή μένει με έναν θείο του. «Αλλά οι άλλοι θείοι μου επέστρεψαν στον Θεό.

«Ένας από τους θείους μου έχτισε το κτίριο όπου κρύβονταν μέλη της οικογένειάς μου, αλλά οι Ισραηλινοί το βομβάρδισαν χωρίς προειδοποίηση και σκότωσαν τους δύο θείους μου και ολόκληρη την οικογένειά τους».

Έπαιξε ένα βίντεο με τον ξάδερφό του να κλαίει δίπλα στο άψυχο σώμα του πατέρα του, θείου του Μοχάμεντ – αφήνοντάς τον το μόνο επιζών μέλος της άμεσης οικογένειάς του.

«Μακάρι να πεθάνει. Μακάρι να πήγαινε με την οικογένειά του», είπε ο Μοχάμεντ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο συνήγορος των αστυνομικών

Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιαννελάκης,...

Μινωικές Γραμμές: Τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπη Κρήτης και Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ....

Αλ. Μαρκογιαννάκης: Κυβερνητική προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης

Πολύ σημαντική και ξεκάθαρο δείγμα της προτεραιότητας που δίνει...