Εδώ και χρόνια το Παλαιστινιακό και ιδιαίτερα το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, έδειχνε να έχει ξεχαστεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες.
Το Ισραήλ δεν έδειχνε καμία διάθεση να συζητήσει κάποια βιώσιμη λύση και οι δυτικοί ηγέτες δεν ασκούσαν καμία πίεση στο Τελ Αβίβ για ειρηνική διέξοδο από το καθεστώς της κατοχής και του απαρτχάιντ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ωστόσο, η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου και την άνευ προηγουμένου επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην Γάζα, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Μόσχα, το Πεκίνο, η Άγκυρα, κάποιες αραβικές χώρες και οι περισσότερες χώρες από την ομάδα των BRICS μιλούν πλέον για την ανάγκη λύσης δύο κρατών ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.
Ωστόσο Παλαιστίνιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυτικοί ηγέτες που βάζουν στο τραπέζι το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δεν εκκινούν από την ανάγκη να βρεθεί επειγόντως μία λύση, ούτε από την υπεράσπιση του Δικαίου, αλλά μάλλον από φόβο ότι η αναζωπύρωση της παλαιστινιακής αντίστασης μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του πολιτικού πεδίου και σε μαξιμαλιστικούς στόχους από την πλευρά των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.
Γιατί ανησυχεί ο Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις 20 Νοεμβρίου, μετά την επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους». Προσθέτοντας μάλιστα ότι «παρά τις τεράστιες προκλήσεις, οφείλουμε να εστιάσουμε στην σταθεροποίηση στην Γάζα και στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκρυψε τις έντονες ανησυχίες των Βρυξελλών για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και στις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι ίσως η πιο σαφής τοποθέτηση από δυτικό αξιωματούχο, ως προς τους λόγους για τους οποίους μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η λύση των δύο κρατών- ο στόχος είναι η στήριξη του Ισραήλ. Ίσως μάλιστα και η προστασία του κράτους αυτού, από τον ίδιο του τον εαυτό.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν αποφέρει τις εγγυήσεις για «ειρηνικό εποικισμό», αλλά τροφοδοτεί εξτρεμιστικές θέσεις σε όλες τις πλευρές. Και αυτό σε τελική ανάλυση αποτελεί κίνδυνο για τη δυτική κυριαρχία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Οι Παλαιστίνιοι και το Παλαιστινιακό επιστρέφουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, έχουν ταράξει την βαλτώδη κατάσταση που επικρατούσε και έστειλαν το μήνυμα ότι κανένα κράτος- ούτε καν το Ισραήλ- δεν είναι άτρωτο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ φαίνεται πως έχει καταλάβει πολύ καλά το διακύβευμα και ανησυχεί πρωτίστως για το ίδιο το Ισραήλ.
Το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους θα συζητείται ολοένα και περισσότερο, όσο σιωπούν τα όπλα και επικρατούν πιο νηφάλιες φωνές. Το κατά πόσο η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις θέσεις του Μπορέλ και άλλων διπλωματών είναι άλλο ζήτημα. Ίσως προηγηθεί η «εκκαθάριση» του πολιτικού πεδίου, στο εγγύς μέλλον, ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω διεργασίες.
Τα γεγονότα στα γηροκομείο Άγια Σκέπη έχουν συνταράξει την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία…
Οι χειμερινές εκπτώσεις 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, ενώ θα διαρκέσουν…
Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει στο φως με επιστολή του ο…
Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί Ερμής στα Χανιά, μετά την είδηση…
Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στην…
Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona που τα τελευταία χρόνια ζει στη…
This website uses cookies.