ΚΟΣΜΟΣ

Πότε φεύγουν οι Ευρωπαίοι νέοι από την οικογενειακή εστία – Το χάσμα ανδρών και γυναικών

Το 2021, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι νέοι εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,5 ετών.

Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

Οι μεγαλύτερες μέσες ηλικίες, 30 ετών και άνω, καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (33,6 έτη), την Κροατία (33,3 έτη), τη Σλοβακία (30,9 έτη), την Ελλάδα (30,7 έτη) και τη Βουλγαρία (30,3 έτη).

Αντίθετα, η Σουηδία (19,0 έτη), η Φινλανδία (21,2 έτη), η Δανία (21,3 έτη) και η Εσθονία (22,7 έτη) κατέγραψαν τη χαμηλότερη μέση ηλικία, όλες κάτω των 23 ετών.

Στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι έφυγαν από το πατρικό τους κατά μέσο όρο έως τα 25 έτη τους, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες, η μέση ηλικία ήταν κοντά στα 30 έτη.

Οι άνδρες έφυγαν αργότερα από τις γυναίκες

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο το 2021, οι άνδρες εγκατέλειψαν το πατρικό του σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,5 έτη. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι γυναίκες έκαναν αυτό το νήμα νωρίτερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες εγκατέλειψαν το πατρικό τους κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών σε 11 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβενία, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Ρουμανία και Πολωνία) ενώ αυτό για τις γυναίκες ισχύει μόνο σε δύο χώρες (Πορτογαλία και Κροατία).

Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σημειώθηκε στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άντρες έφυγαν στα 30,3 έτη και οι γυναίκες στα 25,6 έτη, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (3,5 χρόνια διαφορά), με τους άνδρες να απομακρύνονται στα 32,0 έτη και τις γυναίκες στα 28,5 έτη.

Αντίθετα, η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκατέλειψαν το πατρικό τους: 0,4, 0,5 και 0,9 έτη, αντίστοιχα.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι έφυγαν από το σπίτι των γονιών τους αργότερα και λιγότερο εμφανές σε χώρες όπου έφυγαν νωρίτερα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σούδα, τι συμβαίνει και τα Χανιά είναι από τους πιο επικίνδυνους νομούς στην Ευρώπη για να οδηγείς;

Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…

11 hours ago

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…

12 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων της Teleperformance Χανίων: “Συνάδελφοι μας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι”

Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…

12 hours ago

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…

12 hours ago

Τροχαίο στα Χανιά: Ο 22χρονος σκοτώθηκε γιατί οι τοπικές Αρχές αποφεύγουν τα αυτόφωρα για αλκοόλ

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…

13 hours ago

This website uses cookies.