ΘΕΣΕΙΣ

Πύλη της Άμμου: Η αρχαιολογία οφείλει να διαφυλάττει τα μνημεία, όχι όμως να αφήνει πίσω της ερείπια και ασχήμια…

Κρανίου τόπος η τόσο αγαπητή στο παρελθόν Πύλη της Άμμου.

Ποιος θα το περίμενε πριν μερικά χρόνια ότι ένα μέρος τόσο αγαπητό στους Χανιώτες θα καταντούσε να έχει τη σημερινή του άθλια εικόνα… Και όλα αυτά για την προστασία του.

Η Πύλη της Άμμου, ο προμαχώνας Mocenigo, επί πολλά χρόνια στέγαζε μία καφετέρια που λειτουργούσε συγκεκριμένες ώρες και σέρβιρε αναψυκτικά. Κάτω από τα δέντρα που υπήρχαν μαζεύονταν οι νέοι των Χανίων για να πιουν ένα αναψυκτικό ή ένα καφέ και να απολαύσουν την απίστευτη θέα.

Η καφετέρια έκλεισε επειδή η αρχαιολογία θεώρησε ότι μια τέτοια λειτουργία δε συνάδει με τον χώρο που είναι προστατευόμενο μνημείο. Ο χώρος ερήμωσε. Κάποιοι Χανιώτες συνέχισαν να πηγαίνουν εκεί τα απογεύματα του καλοκαιριού στα παγκάκια που υπήρχαν για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Όμως η εγκατάλειψη του χώρου και η αδιαφορία των αρχών έκανε τον χώρο αφιλόξενο. Μετά από κάποια χρόνια, η “Πύλη της Άμμου” ήταν πλέον τακτικό στέκι για ναρκομανείς της πόλης.

Ο Δήμος Χανίων με τον νέο Δήμαρχο έκανε μια προσπάθεια να αναδείξει ξανά την ομορφιά του σημείου. Έβαλε φωτισμό και τράβηξε τα βλέμματα των Χανιωτών στο όμορφο μνημείο. Όμως και εκεί η αρχαιολογία ενοχλήθηκε. Ανάγκασε τον Δήμο να κατεβάσει τον φωτισμό και να αφήσει το μνημείο στην απομόνωσή του.

Ένας χώρος που μέχρι πριν μερικά χρόνια έσφυζε από ζωή μετατράπηκε σε χώρο που συχνάζουν ναρκομανείς και μετά έγινε χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Για να φτάσουμε στο προχθεσινό ανοσιούργημα. Και πάλι μετά από πρωτοβουλία της Αρχαιολογίας ξεριζώθηκαν τα δέντρα στην Πύλη της Άμμου, λες και για να αποτυπωθεί με κάθε τρόπο η ερήμωση του τοπίου.

Όπως ήταν η Πύλη της Άμμου
Και όπως είναι τώρα

Η τόσο όμορφη Πύλη της Άμμου έγινε κρανίου τόπος.

Σύμφωνα με την αρχαιολογία τα όμορφα αλμυρίκια ξεριζώθηκαν για να γίνουν ανασκαφές στο υπόγειο του προμαχώνα που κάποτε στέγαζε το τμήμα της Σχολής Χωροφυλακής. Οι ανασκαφές κρίθηκαν αναγκαίες ώστε να συνταχθεί στατική μελέτη για τα προβλήματα ετοιμορροπίας που παρουσιάζει το μνημείο.

Ο λόγος σίγουρα είναι σημαντικός όμως αναρωτιόμαστε, άλλος τρόπος δεν υπήρχε; Τόσα χρόνια το μνημείο οδηγείται στην ερήμωση, αφέθηκε στη μοίρα του. Τώρα για να το σώσουν έπρεπε να ξεριζώσουν και τα δέντρα;

Και θυμηθήκαμε τι είχε γίνει με τη Φορτέτζα.

Εκεί, λειτουργούσε καφετέρια και εστιατόριο. Το να τηρούνται κάποια μέτρα και η λειτουργία να συνάδει με τον χώρο είναι αναγκαίο. Όμως τελικώς αποφασίστηκε να σταματήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Και τι έγινε μετά που έκλεισαν οι επιχειρήσεις; Τι σχέδιο υπήρχε για τον χώρο; Τίποτα. Αφέθηκε στην εγκατάλειψη.

Ο χώρος ερήμωσε, και οι Χανιώτες πλέον περνούν με γοργό βήμα από το μνημείο που κάποτε ήταν σημείο αναφοράς και μέρος που ντόπιοι και επισκέπτες του τόπου ήθελαν να επισκεφθούν.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε λογικές σύμφωνα με τις οποίες η διάσωση μνημείων ταυτίζεται με την απόλυτη εγκατάλειψή τους.

Μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα. Μήπως υπάρχει κάποια μέση λύση;

Μήπως είναι προτιμότερο από χώρους υπό εγκατάλειψη, από μαυσωλεία να έχουμε χώρους που είναι ζωντανοί;

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αναβλήθηκε η δίκη για το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις Βρύσες – Τί είπε το θύμα και η δικηγόρος της

Νέα αναβολή πήρε η δίκη για το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που έλαβε χώρα στις…

10 hours ago

Χανιά: Τι λένε οι δύο γιοι του ιερέα που κατηγορείται για κακοποίηση της συζύγου του

Μια δήλωση με την οποία εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη και την αντίθεσή τους…

10 hours ago

Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για…

14 hours ago

Το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα και η «μικρότερη» Ελλάδα – Τα απογοητευτικά στοιχεία για το μέλλον

Το δημογραφικό απασχολεί την Ελλάδα και αναμένεται να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα περισσότερο τα επόμενα…

14 hours ago

Ερντογάν: Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και τον Νετανιάχου

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που…

14 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

15 hours ago

This website uses cookies.