Νέα επίθεση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με εκτόξευση πυραύλων σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για την 13η επίθεση μέσα στον Μάιο που ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα παρά μόνο ζημιές στην οροφή ενός εμπορικού κέντρου.
Η περιφερειακή διοίκηση της πόλης του Κιέβου έγραψε στο Telegram: «Άλλη μια αεροπορική επίθεση στο Κίεβο (…) Και, όπως πάντα, τη νύχτα. Αυτή τη φορά η επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβαρδιστικά Tu-95MS, από την περιοχή της Κασπίας, πιθανότατα με πυραύλους κρουζ X-101». Σε μεταγενέστερη ενημέρωση ανέφερε ότι συντρίμμια είχαν προκαλέσει ζημιές στην οροφή ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή Όμπολον και πως δεν υπήρχαν θύματα.
Κυρώσεις από την Ιαπωνία
Συμπληρώνοντας 457 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως υιοθετεί περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της G7 στη σύνοδό τους στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Το Τόκιο θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων, πιο συγκεκριμένα στο πάγωμα των πόρων 17 ρώσων πολιτών και 78 ρωσικών οργανισμών και εταιρειών, καθώς και στην απαγόρευση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε 80 ρωσικές οντότητες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.
Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν προϊόντα προοριζόμενα για εταιρείες που συνδέονται με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, καθώς και τους τομείς των υπηρεσιών στις κατασκευές και στη μηχανική.
Η Ιαπωνία «καταδικάζει» την πρόθεση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και καλεί αυτές τις δύο χώρες «να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες που επιδεινώνουν τις εντάσεις», ανέφερε ακόμη ο κ. Ματσούνο.
Η Μόσχα άρχισε να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές στη λευκορωσική επικράτεια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Μινσκ.
Η απειλή της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ποτέ», πόσο μάλλον ή ίδια η χρήση τους, επανέλαβε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ρόλος της Γερμανίας
Στο διπλωματικό πεδίο και χωρίς να διαφαίνεται μια ειρηνική επίλυση της διένεξης ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Παρασκευή πως θα επικοινωνήσει και πάλι, σχετικά με την Ουκρανία, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο έχει να μιλήσει από το Δεκέμβριο.
«Πάει τώρα καιρός από την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μου. Όμως έχω την πρόθεση, όταν έρθει η ώρα, να μιλήσω ξανά με τον Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger.
Αναφορικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης, «η Ρωσία οφείλει να καταλάβει πως το θέμα δεν μπορεί να είναι να σφραγίσουμε ένα είδος ψυχρής ειρήνης, στο πλαίσιο της οποίας η σημερινή γραμμή του μετώπου θα γινόταν το νέο σύνορο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτό το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να νομιμοποιήσει την εγκληματική εκστρατεία του Πούτιν», επέμεινε ο Όλαφ Σολτς.
«Πρέπει αντιθέτως να φθάσουμε σε μια δίκαιη ειρήνη και η προϋπόθεση για να το πράξουμε είναι μια αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων» από την Ουκρανία, μετά την εισβολή που άρχισε το Φεβρουάριο 2022, πρόσθεσε.
Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως να πει ρητά αν στην αποχώρηση αυτή θα πρέπει να περιληφθεί και η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέχει από το 2014. Ο γερμανός καγκελάριος έκρινε πως έγκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τι ακριβώς θέλει.