Πώς άλλαξε τραγικά το κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας σε μόλις τρία χρόνια

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα ζει κοσμοϊστορικές αλλαγές και το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης κατέρρευσε. Ανεργία, λιτότητα, ύφεση, μετανάστευση ανέδειξαν νέα προβλήματα και στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μια «άλλη Ελλάδα» παρουσίασε η νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Οι βεβαιότητες για συνεχή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων ακυρώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Τα έσοδα των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 13,2 δισ. ευρώ. Περίπου 900 θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά στην Ελλάδα. Η λιτότητα και η ύφεση ανέδειξαν νέα προβλήματα και στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Ολιγοπώλια, κλειστά επαγγέλματα, υπερτροφικό και μη παραγωγικό κράτος, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, γραφειοκρατία και διαφθορά, στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, χαμηλή παραγωγικότητα είναι ορισμένες από αυτές.

«Αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή και δραματική συνέπεια της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα από το 2009 είναι η κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου που είχε συνομολογηθεί την περίοδο της Μεταπολίτευσης ανάμεσα στα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία και τα μικρομεσαία στρώματα (δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματίες, μικροιδιοκτήτες)». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ερευνητές του ΕΚΚΕ.

Ανεργία

Στην Ελλάδα παρατηρείται η υψηλότερη μείωση της απασχόλησης και η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Περίπου 900 θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός μόνο των μακροχρόνια ανέργων το 2011 ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό του συνόλου των ανέργων το 2009.

Σημειώνεται σημαντική μείωση της απασχόλησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μείωση της πλήρους απασχόλησης και επέκταση των ευέλικτων μορφών επισφαλούς εργασίας.

Η ανεργία στο 23,1% (η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Ισπανία) κρύβει κοσμοιστορικές αλλαγές, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΚΚΕ. Από το 1991 ως το 2008 η απασχόληση αυξανόταν και η ελληνική οικονομία είχε δημιουργήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Από αυτές το 1/3 χάθηκε σε ένα χρόνο κατά την περίοδο 2010-2011 (323.600 άνεργοι).

«Δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, όνειρο για το αύριο. Το σήμερα και αυτό θέλω να τελειώσει. Με «σκάβει» το στομάχι μου. Ξέρεις τι είναι να είσαι άνεργος, να έχεις χρέη, να έχεις ανοιχτεί στις τράπεζες και να μην έχεις τα απαραίτητα;» δηλώνει ένας 48χρονος στους ερευνητές του ΕΚΚΕ.

«Με φιλοξενεί το παιδί μου και νοικιάζω το διαμέρισμα το δικό μου για να πληρώσω την τράπεζα. Με βοηθούν και φίλοι» προσθέτει μια γυναίκα κοντά στην ηλικία των 60.

Σύμφωνα με το ΕΚΚΕ στην Ελλάδα ο ρόλος της οικογένειας και των άτυπων δικτύων είναι πολύ σημαντικός στο σύστημα κοινωνικής προστασίας. Ετσι λοιπόν η οικογένεια και το στενό περιβάλλον επωμίζονται το κύριο βάρος των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, δρώντας προστατευτικά προς άτομα που έχουν ανάγκη.

Απώλεια εισοδήματος

Περί τα 13,2 δισ. ευρώ έχασαν οι Ελληνες εργαζόμενοι λόγω των περικοπών που έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Το ΑΕΠ των Ελλήνων έπεσε -15% την περίοδο 2008-2011, στο οποίο αναμένεται να προστεθεί ένα επιπλέον -5,5-6% το 2012.

Η ελληνική αγορά εργασίας άλλαξε ριζικά: Η καλπάζουσα ανεργία, η δραματική αύξηση των επισφαλών μορφών απασχόλησης, η ανασφάλιστη εργασία, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η μεγάλη καθυστέρηση καταβολής μισθών στους εργαζομένους, η δραστική μείωση των αμοιβών και η κατάρρευση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μερικές από τις αλλαγές.

Οι μισθοί μειώθηκαν και αναμένεται να μειωθούν κατά μέσο όρο στο -26% την περίοδο 2010-2013 ενώ δραματική ήταν η μείωση του κατώτατου μισθού στα 426,64 ευρώ για νεοπροσλαμβανόμενους νέους άνω των 25 ετών η οποία συμπαρέσυρε προς τα κάτω και το επίδομα ανεργίας στα 359,97 ευρώ.

Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών. Από την άλλη, η μερική απασχόληση, η προσωρινή απασχόληση και η εκ περιτροπής απασχόληση επεκτείνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2012 σχεδόν ένας στους δύο νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους απασχολείται πλέον με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Η Λερναία Υδρα του κράτους

Οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο πολλές που η χώρα μας κατατάσσεται 96η επί 144 χωρών, έχοντας υποχωρήσει κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2011. Η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της χώρας οφείλεται στα ολιγοπώλια και στα κλειστά επαγγέλματα, στο υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό κράτος, στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά, στο στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, στην τεχνολογική υστέρηση και στην έλλειψη καινοτομίας, στην πλασματική αύξηση του ΑΕΠ που στηριζόταν σε δανεισμό, στο ανατιμημένο ευρώ, στο ασταθές φορολογικό πλαίσιο, στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, στη χαμηλή παραγωγικότητα (70% εκείνης στην ευρωζώνη).

Τι πρέπει να γίνει

Η μελέτη του ΕΚΚΕ προτείνει λύσεις για την αλλαγή αυτών των τραγικών δεδομένων:

«Η κρίση, εκτός από τις οδυνηρές συνέπειές της, αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί η χώρα από τα βαρίδια του παρελθόντος που την οδήγησαν στην παρακμή και την απαξίωση, να σπάσουν κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών, να καταδικαστούν πρακτικές ιδιοτέλειας και καιροσκοπισμού ώστε να αναπνεύσουν οι δυνάμεις της δημιουργίας, του ορθού λόγου και του συλλογικού συμφέροντος. Αρκεί να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα συναρθρώνει όλα αυτά τα προτάγματα και θα απελευθερώσει τις σχολάζουσες δυνάμεις της χώρας» τονίζει η έρευνα του ΕΚΚΕ.

Πηγή: | iefimerida.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

4 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

7 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

8 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

8 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

8 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

9 hours ago

This website uses cookies.