13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Πώς θα ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil επαναβεβαιώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει το project αναζήτησης υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται η προσπάθεια αναζήτησης υδρογονανθράκων στην Κρήτη με την ExxonMobil να ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή ερευνών στην πολλά υποσχόμενη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.

Τη σχετική πρόθεση επιβεβαιώνει ο αμερικανικός κολοσσός της διεθνούς αγοράς αερίου και πετρελαίου, ο οποίος δηλώνει στα «ΝΕΑ» πως το αρχικό ερευνητικό πρόγραμμα, αυτό δηλαδή με το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες, περιλαμβάνει δισδιάστατες σεισμικές μελέτες για την απόκτηση δεδομένων (2D seismic data acquisition).

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αποτελεί ηχηρή απάντηση στην έντονη φημολογία που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται περί εγκατάλειψης του όλου εγχειρήματος μετά την αποχώρηση της Total από την κοινοπραξία.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγα 24ωρα, η Exxon ζήτησε και πήρε παράταση 24 μηνών από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών. Η ΕΔΕΥ απάντησε θετικά στο αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη – μεταξύ άλλων – και την ανάγκη συνέχισης και επίσπευσης της ολοκλήρωσης του προγράμματος της έρευνας για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» με σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των ερευνών στα «θαλάσσια οικόπεδα» της Κρήτης παραμένει ακόμη άγνωστη, με την ExxonMobil να επισημαίνει στα «ΝΕΑ» πως «το χρονοδιάγραμμα των εργασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία».

Ολα πάντως δείχνουν πως η βούληση των Αμερικανών είναι να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι Γάλλοι της Total Energies, στέλνοντας ξεκάθαρο σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις προθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος αποχώρησε τον Ιούλιο από το project, παραχωρώντας το μερίδιο 40% που κατείχε στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων κατά 75% στην Exxon και κατά το υπόλοιπο 25% στον όμιλο ΕΛΠΕ.

65543

Το κυβερνητικό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Απριλίου, στόχος της κυβέρνησης για τα οικόπεδα της Κρήτης ήταν η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 (στάδιο το οποίο πλέον μετατίθεται για αργότερα μετά τις νέες εξελίξεις) ώστε να ακολουθήσουν οι 3D σεισμικές μελέτες το 2024 και το «drill or drop» (δηλαδή η λήψη απόφασης για διερευνητική γεώτρηση ή η επιστροφή του οικοπέδου σε περίπτωση μη λήψης της απόφασης) στη συνέχεια.

Σε περίπτωση επιτυχημένων ερευνητικών/επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα άνοιγε ο δρόμος για να προχωρήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων – για την οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια – ώστε να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή την εμπορική εκμετάλλευση και την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου προς το τέλος της δεκαετίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας που πυροδότησε σε όλη την Ευρώπη και οι αποφάσεις της ΕΕ να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου κινητοποίησαν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το Οικόπεδο 6 στην Κύπρο

Τα παραπάνω έρχονται μετά την ανακάλυψη ενός σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου από τις εταιρείες Εni και Total στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Συνολικά, εντοπίστηκαν πάνω από 2,5 Tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου.

Οι εργασίες της γεώτρησης είχαν ξεκινήσει στις 23 Μαΐου 2022 από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» και, όπως δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εξερεύνησης της Total, Kevin McLachlan, «αυτή η επιτυχημένη ερευνητική γεώτρηση στο Cronos-1 είναι μια άλλη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών αερίου στην Ευρώπη».

Στο Cronos-1 υπήρξαν αρκετά σημεία δεξαμενών ανθρακικών αλάτων καλής ποιότητας και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αερίου άνω των 260 μέτρων, ανέφεραν η ιταλική εταιρεία Eni και η γαλλική Total Energies. Οι δύο εταιρείες έχουν μερίδιο 50% η καθεμία στο Τεμάχιο 6.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Cronos-1 μπορεί να ξεκλειδώσει πρόσθετες δυνατότητες στην περιοχή και αποτελεί μέρος της επιτυχημένης προσπάθειας της Eni να παράσχει περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ