ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Τραμπ σχεδιάζει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος πιθανότατα θα προσπαθήσει να αναγκάσει το Κίεβο και τη Μόσχα σε τουλάχιστον μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου. Ο Τραμπ έχει καυχηθεί ότι μπορεί να «επιλύσει τον πόλεμο σε 24 ώρες».

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο του πείθοντας τον Ζελένσκι να παραχωρήσει μέρος της επικράτειάς του.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει μια μόνιμη διευθέτηση που αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 και των εδαφών που κατέχονται από την Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη δημοσίως τον Τραμπ την εκλογή του, δηλώνοντας μάλιστα «έτοιμος για διάλογο». Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε μάλιστα ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του για να τον συγχαρεί.

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Βαλντάι, στο Σότσι, ο Πούτιν, εστιάζοντας στην Ουκρανία επισήμανε μάλιστα ότι η αναγνώριση των συνόρων από τη Ρωσία θα είναι δυνατή, μόνο αφού το Κίεβο επιλέξει την «ουδετερότητα».

Τα σενάρια του Τραμπ

Είναι επίσης πιθανό ο Τραμπ να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ στο μέλλον. Δεδομένης της γνωστής «εχθρότητας» του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ, αλλά και προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς , αυτό θα ασκούσε επίσης σημαντική πίεση στους ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου. «Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη και να εκβιάσει τους Ευρωπαίους να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Πούτιν για την Ουκρανία», τονίζουν στη «Ν» ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα σενάρια για την Ουκρανία; Ίσως θα χρειαστούν περισσότερες από 24 ώρες ο Τραμπ για να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αλλά σίγουρα ξεκινά από μια πλεονεκτική θέση, γιατί δεν έχει κόψει τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο, σε αντίθεση με αυτό που έκανε ο Τζο Μπάιντεν.

Εκτός ΝΑΤΟ για 20 χρόνια η Ουκρανία

Συνεργάτες του Τραμπ συγκεντρώνουν πάντως «ιδέες για μια συμφωνία με τον Πούτιν, για τον τερματισμό της σύγκρουσης», σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Μία από τις βασικές ιδέες που παρουσιάζονται τώρα από τους συμβούλους του Τραμπ, αναφέρει η WSJ , είναι να πείσει την Ουκρανία να επιβάλει ένα 20ετές μορατόριουμ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι σχεδιάζεται επίσης μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος της σημερινής γραμμής του μετώπου».Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση αυτής της ζώνης. «Ένα μέλος της ομάδας Τραμπ επεσήμανε ότι θα πρέπει να ανατεθεί σε ευρωπαϊκές δυνάμεις αυτό το καθήκον, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

Οι όροι του Πούτιν 

Σύμφωνα με το αμερικανικό  Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επιτύχει μια «επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά με τους όρους της Μόσχας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του Βαλντάι, ο Πούτιν είπε ότι  η Ρωσία είναι ανοιχτή στο «ενδεχόμενο αποκατάστασης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Εθεσε όμως ουσιαστικά ως προϋπόθεση τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων στη Μόσχα, αλλά και της στήριξης της Ουκρανίας. «Πρακτικά, πρόκειται για όρους που θα ωφελούσαν τη Ρωσία σε βάρος των συμφέροντα των ΗΠΑ», εκτιμά το ISW.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ούγγρος  πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δίκιο όταν λέει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο μόνη της». Μιλώντας στο Ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο πριν από τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Βουδαπέστη, ο Όρμπαν τόνισε ότι «ορισμένα κράτη της ΕΕ θα ήθελαν να συνεχίσουν να στέλνουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αυτόν τον χαμένο πόλεμο. Ωστόσο, ο αριθμός των κρατών που εξέφρασαν επιφυλακτικότητα και ζήτησαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση αυξάνεται».

naftemporiki.gr
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες

Τυρόπιτα εύκολη Πέντε αυγά, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο. Τα ανακατεύω…

1 hour ago

Μισθοί: Πώς βυθίστηκε η Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος στην Ε.Ε. – Οι μόνοι με μισθούς χαμηλότερους του 2014

Μπορεί στην Ελλάδα ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης να αυξήθηκε το 2023 συγκριτικά με το…

3 hours ago

Ντ.Μπακογιάννη: Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη

Καλεσμένη σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ και βέβαια ερωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση στο…

3 hours ago

Κίνα: Ρίχνει 1,4 τρισ. δολάρια για να σώσει την οικονομία από το «κρυφό χρέος», με το βλέμμα και στον Τραμπ

Η αγορά περίμενε από την Κίνα να βγάλει το μπαζούκα – μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ που…

3 hours ago

Μασκ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Πομπέο, Ρούμπιο: To «who is who» της νέας κυβέρνησης Τραμπ και η πρώτη γυναίκα προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Τα ονόματα των Ίλον Μασκ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Μάικ Πομπέο, Μάρκο Ρούμπιο (του πλουσιότερου άντρα στον κόσμο),…

3 hours ago

Με μεγάλη συμμετοχή η γιορτή για τη Διεθνή Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών στη Διεθνή Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης (7 Νοεμβρίου…

3 hours ago

This website uses cookies.