Φυσικά θα είχε μια λογική το Internet να είναι στα σύννεφα (τι υπάρχουν τα Cloud;). Η συγκεκριμένη προοπτική εξετάστηκε στη σύγχρονη ιστορία. Πέραν των πύργων με τις κεραίες για τα κινητά τηλέφωνα, τις ακτίνες Internet από τους δορυφόρους του Facebook, έως τα αερόστατα της Google γίνονται προσπάθειες. Εν τούτοις, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την υποβρύχια διασύνδεση. Από το 2003 αυτός είναι ο τρόπος που συνδέονται όλες οι ήπειροι, με μόνη εξαίρεση την Ανταρκτική.
Η ΔΕΗ έταξε προ πολλών ετών την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών. Πέρυσι φάνηκε να ‘χει πάρει τις αποφάσεις της, για 21 σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο, με υποβρύχια καλώδια. Έταξε και να παραδώσει τμηματικά το έργο (το πρώτο στις αρχές του 2018, το δεύτερο στις αρχές του 2019, το τρίτο το 2022), όπως και ότι θα ακολουθήσει διασύνδεση με την Κρήτη. Όλα αυτά, θα μειώσουν και το κόστος, για τον καταναλωτή.
Όπως αναφέρει το news247.gr, σε αυτό που λέγεται Internet, τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας οπτικών ινών, τα οποία έχουν τοποθετηθεί από ιδιωτικές εταιρίες (που είναι ουκ ολίγες -και μεταξύ τους υπάρχει και μια ελληνική), είναι η ραχοκοκαλιά του διαδικτύου. Χωρίς αυτά δεν θα ήταν εφικτό το 99% της παγκόσμιας “κίνησης” δεδομένων.
Τι είναι οπτική ίνα
Πρόκειται για πολύ λεπτά νήματα (με διάμετρο μικρότερη και από τρίχα), από πλαστικό ή γυαλί. Από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα, υπό μορφή φωτός (με ταχύτητα φωτός). Συνήθως, συναντώνται συγκεντρωμένες σε δέσμες -σχηματίζουν τα οπτικά καλώδια. Στο ένα άκρο της οπτικής ίνας, υπάρχει ο πομπός και στο άλλο, ο δέκτης. Ο πομπός μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή σε ψηφιακά κύματα φωτός. Ο δέκτης αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα.
Πώς προστατεύονται τα υποβρύχια καλώδια
Eξυπακούεται πως έχουν αρκετά στρώματα από υλικά που επιτρέπουν την προστασία από το νερό. Συμπεριλαμβανομένης της βαζελίνης, που προστατεύει και από… τους καρχαρίες. Αν θες να ξέρεις, ζημιά στα καλώδια μπορούν να προκαλέσουν οι σεισμοί, τα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη, οι άγκυρες, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και το δάγκωμα καρχαρία. Όταν προκύπτει ανάγκη επισκευής, το τμήμα που τη χρειάζεται ανελκύεται στην επιφάνεια, με ειδικό γερανό -αφού κοπεί στο βυθό και το κάθε τμήμα πάει χωριστά στην επιφάνεια, όπου συνδέεται με νέο τμήμα, ώστε να ‘χεις Internet. Τα καλώδια που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, επισκευάζονται με υποβρύχιο σκάφος. Τα περισσότερα καλώδια έχουν τοποθετηθεί κάτω από το επίπεδο στο οποίο ζουν οι οργανισμοί. Τοποθετούνται σε βάθος, αντίστοιχο του ύψους που έχει το Έβερεστ -στον πυθμένα.
H …παλίρροια
Μόλις το 2017 οι Microsoft, Facebook και Telxius (εταιρία τηλεπικοινωνικών) ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση νέου υποθαλάσσιου καλωδίου, που είχε και όνομα: Marea (στα ελληνικά: παλίρροια), που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων που ‘χει περάσει ποτέ από τον Ατλαντικό (160 terabits το δευτερόλεπτο, δηλαδή 16.000.000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από μια μέση σύνδεση). Η πόντιση του έχει ολοκληρωθεί.
Οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συμφώνησαν στη στήριξη της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα φτάνει έως τις ΗΠΑ. Θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 3000 μέτρων και θα στοιχίσει 200 εκατ. δολ., ποσό που θα αναλάβει η εταιρία Quantum.
Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβρη του 2020. Θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αττική και θα επεκταθεί σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φτάσει το MAREA. Από εκεί, θα περάσει στη Βιρτζίνια. Το Quantum Cable, μήκους 7.700 χιλιομέτρων, αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
To καλώδιο θα ‘χει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται έως και το 60% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης, σε ώρες αιχμής, όπως επισήμανε ο διευθυντής της εταιρίας, Νάσος Κτωρίδης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατέληξε στο ότι “θα είναι έως 40 φορές ταχύτερο από τα υπάρχοντα”.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.