Ένας από τους κλάδους που πλήττεται πιο βαριά λόγω των μέτρων για την αποτροπή της επέκτασης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι και ο καλλιτεχνικός.
Φωτογράφοι βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει αφού γάμοι, βαπτίσεις αλλά και φωτογραφήσεις σπιτιών για airbnb έχουν ελαχιστοποιηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ηχολήπτες, και τους dj αφού ο αριθμός των εκδηλώσεων έχει συρρικνωθεί.
Όμως ίσως αυτοί που αισθάνονται πιο βαριά τις συνέπειες των μετρών για τον κορωνοϊό είναι οι μουσικοί της πόλης μας οι οποίοι κάθε χρόνο περιμένουν την καλοκαιρινή περίοδο για να καλύψουν μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών τους.
Οι μουσικοί δεν είναι μία ομοιογενής ομάδα. Υπάρχουν αυτοί που ασχολούνται για να βγάζουν ένα έξτρα εισόδημα και άλλοι που το κάνουν ερασιτεχνικά. Όμως υπάρχουν και αυτοί – και στην πόλη μας είναι αρκετοί – που η ενασχόλησή τους με τη μουσική είναι η κύρια πηγή εισοδήματός τους, και γι’ αυτούς ειδικά οι συνέπειες είναι δραματικές.
Μιλήσαμε με τον Παντελή Κιάσσο, έναν μουσικό που τα τελευταία χρόνια έχει φτιάξει το δικό του όνομα στα Χανιά με την πληθωρική παρουσία του ως μουσικός και τραγουδιστής, μέσω της συμμετοχής του σε μία σειρά συγκροτήματα.
O Παντελής Κιάσσος μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια και έχει συνεργαστεί ως session μουσικός με τούς Γιωργο Σαλταρη, Δημήτρη Μητσοτάκη (Ενδελέχεια), Γρήγορη Κλιουμη (Υπόγεια Ρεύματα), Έμμα Χιωτάκη, Γιάννης Σαββιδακη, Πολύμνια Κοτσωνη και στα Project: Guest Who, Funkitap και ροζ (του Πέτρου Αντωνιάδη).
Επίσης, αυτή την στιγμή ειναι ενεργό μέλος των συγκροτημάτων Freaktones, Fancy Panda, Cosmonuts ενώ είναι μέρος και του ντουέτου Angostura.
Εκτός των μουσικών συγκροτημάτων είναι και καθηγητής τυμπάνων στην μουσική σχολή Ars musica.
Ο κ. Κιάσσος επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί κάποιος τρόπος να δουλέψουν:
“Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αντικειμενικά, εκεί που περιμέναμε να δουλέψουμε κάποιους μήνες τουλάχιστον, τώρα ξαναγυρνάμε στα ίδια. Ήδη χάνουμε μήνα. Τα νέα μέτρα μας πάνε ακόμα πιο πίσω. Το καταλαβαίνω απόλυτα επειδή διακυβεύονται πολλές ζωές, αλλά από την άλλη κι εμείς πρέπει με κάποιο τρόπο να δουλέψουμε”.
Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Γάμοι και πανηγύρια έχουν σταματήσει με τις συνέπειες να είναι δραματικές για τους καλλιτέχνες στον τόπο μας που περιμένουν την καλοκαιρινή περίοδο.
“Δεν μπορείτε να καταλάβετε. Τα έσοδα είναι μειωμένα με 80%-90%. Έχουν χαθεί πάρα πάρα πολλά λεφτά από βαφτίσεις, πριβέ events που γινόντουσαν σε νησιά. Πρέπει να ξέρετε ότι τόσο στην Κρήτη έρχονται καλλιτέχνες από άλλες περιοχές της Ελλάδας το καλοκαίρι και το ίδιο κάνουν και πολλοί καλλιτέχνες από την Κρήτη, όπως και τα συγκροτήματα στα οποία συμμετέχω, όπου ταξιδεύαμε σε άλλα νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τα πράγματα ειδικά τώρα με τα μέτρα περιορισμού και των ανθρώπων που μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις (όριο 100 ατόμων), έγιναν ακόμα χειρότερα. Στην Κρήτη, με 100 άτομα δεν κανεις γάμο. Μόνο οι οικογένειες είναι 100 άτομα. Δε βγαίνουν τα κόστη. Δε βγαίνει να καλύψεις ούτε τους σερβιτόρους. Είναι χρήματα που έχουν χαθεί”.
Όσον αφορά για το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβρη, τα πράγματα μοιάζουν δυσοίωνα. Όπως είπε ο κ. Κιάσσος, πολλοί θα αναγκαστούν να βρουν άλλες δουλειές για να επιβιώσουν:
“Είναι απίστευτο, αλλά τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Πλέον και με διάφορους μουσικούς της περιοχής μας που έχω μιλήσει, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αυτό τον χειμώνα. Αν τώρα κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 η ώρα που είναι καλοκαίρι, τι θα γίνει το χειμώνα; Γενικά οι καλλιτέχνες αλλά και όσοι ασχολούνται με το είδος της διασκέδασης, απ’ όποιο πόστο και αν είναι αυτή η ενασχόλησή τους, είναι χαμένοι όσο δεν πάει. Το χειμώνα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους να δουλέψουμε. Να βρούμε άλλες δουλειές. Και αν υπάρχουν και αυτές…
Πολύς κόσμος θα πεινάσει. Και δεν ξέρουμε και αν κάνει και κάτι η κυβέρνηση. Πρέπει να κάνει κάτι. Πρέπει και ο Σύλλογος Κρήτης αλλά και ο Πανελλήνιος των Μουσικών, να βάλει τα θέματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν γίνεται να περιμένουμε να μας ανακοινώσουν κάτι. Είναι πολύ παράξενα όλα αυτά. Πολλοί από εμάς, ειδικά για όσους ασχολούνται μόνο με μουσική, δυσκολεύονται να το διαχειριστούν καλά. Δεν περίμεναν να βρεθούν ποτέ σε μία θέση να χρειάζονται να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση”.