Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Θανάση Βάρδαλη για εργασιακά ζητήματα, και επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους το δημοψήφισμα και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι παραμένει περιχαρακωμένο και δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που πρέπει να παίρνει. Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ερμηνεύει λάθος και κατά το δοκούν το 61% των πολιτών που ψήφισαν “όχι”.
“Το 61% του “Όχι” η κυβέρνηση το άθροισε με το ποσοστό του “Ναι” που ψήφισαν βιομήχανοι, ξενοδόχοι, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ και πηγαίνει έτσι στην ΕΕ να διαπραγματευτεί την κόλαση των εργαζομένων” ανέφερε ο κ. Κατσώτης.
“Με το δημοψήφισμα δεν κάναμε γάμο. Σύγκρουση κάναμε. Και αυτό θα το διαπιστώσετε και εσείς, ότι θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας” αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: “Δεν αντιλαμβάνεστε αυτήν την ώρα, αλλά και όλους τους προηγούμενους πέντε μήνες, τι προσπάθειες καταβάλαμε και που οδήγησαν. Οδήγησαν σε μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη που ηγεμονεύεται από κάποιους. Μετά από δεκαετίες, χτες, γράφτηκε ιστορία με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομα τους και αναγκάστηκαν ηγεσίες να τοποθετηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”.
Και ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε στο σημείο αυτό: “Ας αφήσουμε τις ιστορικές παρατηρήσεις αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Αυτή είναι η
η πρόκληση και για εσάς και για εμάς. Δεν ξέρω αν τα αντιλαμβάνεστε εσείς και το κόμμα σας τα μηνύματα που πρέπει να παίρνετε. Δεν νομίζω ότι είναι ενθαρρυντικά. Δεν ταιριάζει σε αυτό το κόμμα της αριστεράς, η περιχαράκωση”.
Τέλος ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις τονίζοντας ότι “η συμφωνία εάν και εφόσον επιτευχθεί τις προσεχείς ώρες, θα δώσει τη δυνατότητα στο αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προηγούμενου μνημονιακού καθεστώτος”.
“Ότι έχει ειπωθεί δεν έχει χαθεί, είναι πάνω στο τραπέζι, γνωρίζουμε ότι είμαστε η αδύνατη πλευρά, αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις προθέσεις μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ των άλλων, να καταφέρει μια αναφορά μέσα στη συμφωνία να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που να αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις” κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
AΠΕ-ΜΠΕ