ΤΟΠΙΚΑ

Ρέθυμνο: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες – Υπεράνθρωπη προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών – Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί – Σε ύφεση οι πυρκαγιές στο νότο του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα της Παρασκευής για όσους συμμετείχαν στην υπεράνθρωπη προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν το τεράστιο πύρινο μέτωπο στα νότια του νομού Ρεθύμνου, μήκους πολλών χιλιομέτρων που έκαιγε ανεξέλεγκτο.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μέλαμπες, Σαχτουρίων, Κρύας Βρύσης και Αγίου Γεωργίου και Αγίου Παύλου. Νωρίτερα το απόγευμα είχε υπάρξει μερική εκκένωση του χωριού Ορνέ, από όπου και απομακρύνθηκαν 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι.

Όπως έγινε γνωστό από το cretalive, γύρω στα μεσάνυχτα, η φορά του ανέμου στράφηκε από τις βορειοδυτικές διευθύνσεις που έπνεε σε βορειοανατολικές με την κατάσταση να βελτιώνεται ελαφρώς.

Στη μάχη με τις φλόγες, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες με τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έπνεαν από το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή, ρίχτηκαν πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, αστυνομικοί, εθελοντές καθώς και το έμψυχο δυναμικό των ΟΤΑ που συνέδραμαν με κάθε μέσο, με υδροφόρες και μηχανήματα στην επιχείρηση πυρόσβεσης.

Το πύρινο μέτωπο που αρχικά εκδηλώθηκε μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, ενισχύθηκε λόγω των ανέμων με ριπές που έφθαναν – σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα 70 χιλιόμετρα ανά ώρα και κινήθηκε προς τις Μέλαμπες. Πολύ γρήγορα οι φλόγες περικύκλωσαν το χωριό, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης.

Στο νοσοκομείο με δύσπνοια ηλικιωμένη – Τραυματίας πυροσβέστης

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, δύο άτομα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει αδιάκοπα από το πρωί μεγάλες εκτάσεις γης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν πυροσβέστη καθώς και μία ηλικιωμένη γυναίκα οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πυροσβέστης είχε ελαφρά τραύματα στον αγκώνα του χεριού του και έπειτα από την ιατρική φροντίδα και την ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε, αποχώρησε.

Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

Σε ύφεση οι πυρκαγιές

Όπως αναφέρει το rethemnosnews.gr, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στον νότο του του Δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου δίνεται μάχη για την κατάσβεση ενός μικρού μετώπου στα Σακτούρια. “Η νύχτα ήταν εφιαλτική” δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, η οποία τόνισε πως δόθηκε μάχη για να μην θρηνήσουμε θύματα στα χωριά από την Ορνέ έως τις Μέλαμπες και τα Σακτούρια, όπου οι φλόγες απείλησαν σπίτια και ανθρώπους.

ΟΔήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Τατάρακης μας ενημέρωσε και από την πλευρά του πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις σβήνουν τα τελευταία μέτωπα και κυρίως αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις. Ο ίδιος μας ενημέρωσε πως δεν κάηκαν κατοικίες, ωστόσο κάηκαν υπόστεγα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες, κοπάδια και μελίσσια είναι ένας πρώτος πρόχειρος απολογισμός.

"google ad"

Την ίδια ώρα τα χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό ενώ γενικότερα οι υποδομές έχουν δεχθεί δεινό πλήγμα από την πύρινη κόλαση.

Ήδη πάντως γίνεται λόγος για εμπρησμό. Η σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών στην Ορνέ και στο Ροδάκινο δεν εκλαμβάνεται ως τυχαίο γεγονός. Οι κάτοικοι, δυστυχώς, έζησαν για ακόμα μια φορά ένα τραγικό εφιάλτη καθώς η πολύπαθη περιοχή έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από πυρκαγιές και έχουν δει πολλές φορές να γίνονται στάχτες οι περιουσίες τους και να απειλείται η ζωή τους.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: 16χρονη τουρίστρια κατήγγειλε τον βιασμό της σε μπαρ

Στην καταγγελία ότι έπεσε θύμα βιασμού από 28χρονο μέσα σε τουαλέτα μπαρ στα Μάλια, προχώρησε…

34 mins ago

Το ΓΕΛ Σούδας μεταξύ των 10 ομάδων φιναλίστ του Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του Envolve

Tις 10 επικρατέστερες ομάδες του μαθητικού διαγωνισμού αειφόρου επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε το Envolve Entrepreneurship (https://envolveglobal.org/). Ο…

36 mins ago

Σημαντικές επιτυχία για μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος διδασκόντων θέλει να συγχαρεί όλους τους μαθητές/τριες του σχολείου μας…

41 mins ago

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τελεσίγραφο Nexans σε ΑΔΜΗΕ «ή πληρώνετε τις δόσεις ή σταματώ το έργο»

Στην αυριανή συνεδρίαση της Oλομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται να εγκριθεί η μεθοδολογία εσόδου…

42 mins ago

Επίσκεψη του υποψήφιου ευρωβουλευτής Λ. Καρχιμάκη στον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη

Ουποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Καρχιμάκης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στο πλαίσιο της…

47 mins ago

Ν. Ανδρουλάκης από τη Ραμνή Αποκορώνου: Θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, συμμετείχε σε εκδήλωση τιμής και μνήμης των ηρώων και πεσόντων κατά την…

1 hour ago

This website uses cookies.