Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, μετά την αρνητική για την χώρα του εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Στο διάγγελμά του προς του πολίτες τόνισε πως «Η χώρα μας έχει πολλούς πραγματικούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη. Θέλω να πω δημοσίως ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε εχθρούς. Υπάρχουν μόνον χώρες που έχουν συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα να προασπίσουν κι αυτό δεν είναι αμφισβητήσιμο».
Ο Στέβο Πενταρόφσκι επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το κύμα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια δεν είναι μόνον ένα προαπαιτούμενο για την ενσωμάτωση, αλλά είναι μία αναγκαιότητα για την διατήρηση μίας βιώσιμης έννομης τάξης. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να καταστούν εγχώρια πρότυπα. Ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονές μας, Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκε με ισότιμη πρόσβαση όλων των πλευρών, διότι αποτελούν το θεμέλιο σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα για διαιρέσεις, αλλά για ενότητα, ενώ νωρίτερα είχαν υπάρξει πληροφορίες ακόμα και για παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Γιατί η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρά τις πολύωρες συζητήσεις, δεν κατάφεραν τελικά να τραβήξουν κοινή γραμμή και να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων για τη μελλοντική διεύρυνση με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σταθερός στις θέσεις του έμεινε ο Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε εκ νέου να συμφωνήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, δεν υπαναχώρησε όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες τού πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.
Γιατί η Γαλλία λέει «Όχι»
Είναι γνωστό ότι η Γαλλία από την αρχή ήταν αρνητική στη διεύρυνση ειδικά της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Κάτ που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Γάλλους. Οι αναμονές έχουν γίνει μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 10.000 άτομα από την Αλβανία κατέθεσαν αίτηση για 2017 και 2018. Οι Αλβανοί πολίτες βρίσκονται στην πρώτη θέση και ακολουθούν οι Αφγανοί. Η Γαλλία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη στις προτιμήσεις των αιτούντων άσυλο, πίσω από τη Γερμανία.
Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
Αλλαγές στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Στην πραγματικότητα, το Παρίσι διεκδικεί αλλαγή του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. εισδοχής νέων κρατών-μελών στην Ε.Ε. , καθώς την χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών τάσσεται η Άνγκελα Μέρκελ. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα μπρα ντε φερ Γερμανίας – Γαλλίας στη πλάτη των Δυτικών Βαλκανίων.
Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία.
Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείτε το δίωρο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα,…
Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την Κυριακή (17/11) από ισραηλινό πλήγμα σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών…
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Γεωργία Μπίκα, η οποία πλέον παραπέμπεται σε δίκη, μαζί με…
Tρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το 2025, ώστε να γίνει…
«Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών.…
Μια σοβαρότατη καταγγελία έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας, προκαλώντας βαθύ προβληματισμό και οργή και αίσθημα…
This website uses cookies.