Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ρατσισμός: Η αρρώστεια της αστικής κοινωνίας

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οπου υπάρχει ρατσισμός δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη
Ο ρατσισμός παρά την πτώση του Απαρντχάιντ καλά κρατεί και στον 21ο αιώνα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται τα πάνδεινα εξαιτίας του χρώματός τους, της εθνικής τους καταγωγής ή της κάστας στην  οποία ανήκουν.
Εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και η διεθνής αμνηστία αποκαλύπτουν με εκθέσεις και συγκεκριμένες καταγγελίες την πραγματική έκταση και διάσταση του ρατσισμού σε όλον σχεδόν τον κόσμο.
Έτσι, έγινε γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα 7-8 εκατομμύρια των Τσιγγάνων στην ανατολική, κυρίως, Ευρώπη, όπου υφίστανται τις συνέπειες της ρατσιστικής συμπεριφοράς οπαδών της “θεωρίας” περί της φυλετικής υπεροχής (απαγορεύεται στα παιδιά τους να φοιτήσουν σε πολλά σχολεία, ύστερα από απαίτηση των γονέων άλλων μαθητών).
Αποκαλύφθηκε, ακόμα, ότι:
• Στη Βόρεια Αμερική, από τα 15 εκατομμύρια των προκολομβιανών Ινδιάνων έχουν απομείνει μετά βίας 4, ενώ στην Κεντρική και Νότια Αμερική, παρόλο που οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι πλειοψηφία, δεν είχαν έως πρόσφατα το δικαίωμα να βγουν από τη χώρα δίχως την άδεια των κυβερνήσεών τους.
• Από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας και τους Σαν της Νοτίου Αφρικής, μέχρι τους Μάγιας του Μεξικού, τους Νταγιάκ της Ινδονησίας και τους Τουαρέγκτης Σαχάρας, οι αυτόχθονες πληθυσμοί στερούνται βασικών δικαιωμάτων και πέφτουν συστηματικά θύματα ρατσιστικών προκαταλήψεων.
• Στην Ινδία, πάνω από 250 εκατομμύρια Ντάλιτ, γνωστοί με το υποτιμητικό όνομα «ανέγγιχτοι», υφίστανται σειρά απαράδεκτων κοινωνικών διακρίσεων (κάθε χρόνο, χιλιάδες από αυτούς πέφτουν θύματα επιθέσεων, βιασμών και πυρπολήσεων από ομοεθνείς τους, που ανήκουν στις ανώτερες κάστες των Ινδιών).
Ο ρατσισμός, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας τραγωδίες, εφόσον παραμένει ανεξέλεγκτος. Απόδειξη αυτού είναι, όπως τονίστηκε, η σφαγή πάνω από 1.000.000 ανθρώπων στη Ρουάντα το 1994, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη φυλή Τούτσι.
Οι εθνοτικές μειονότητες, συνεχίζει η Διεθνής Αμνηστία, αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις, όπου κι αν ζουν.
Στη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι η αστυνομία έχει επιδείξει αμέλεια ως προς την αντίδρασή της σε ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ στην Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται η κουρδική κοινότητα και οποιαδήποτε αναφορά στον «κουρδικό λαό» μπορεί να επισύρει ποινές φυλάκισης.
Στην Ονδούρα, τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία παρενοχλεί ιθαγενείς που είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και ήδη έχουν καταγραφεί δολοφονίες ιθαγενών που αγωνίζονταν γι’ αυτά.
Οι συγκεκριμένες αναφορές και καταγγελίες, που συνοδεύτηκαν από τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων πραγματικών και ανθρώπινων ιστοριών ρατσιστικής βίας σε όλον τον κόσμο, έδειξαν ότι όπου υπάρχει ρατσισμός δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν έως ότου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου και καταγωγής, αντιμετωπίζονται ισότιμα από τις κυβερνήσεις και τις δικαστικές αρχές των κρατών στα οποία διαμένουν ή φιλοξενούνται.

"google ad"

Ευάγγελος Πάλλας

Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

2 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

2 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

2 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

2 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

4 hours ago

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…

4 hours ago

This website uses cookies.