12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Ρεκόρ δεκαετίας στην κατεδάφιση οικισμών από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Ημερομηνία:

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης στη Δυτική Όχθη εδώ και μια δεκαετία προχώρησαν οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές. Στις 3 Νοεμβρίου κατέστρεψαν περίπου 70 δομές στην κοινότητα Χουμσά Αλ Φουκά της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι έξι μπουλντόζες, συνοδευόμενες από περίπου 100 Ισραηλινούς στρατιώτες, πραγματοποίησαν τις κατεδαφίσεις, αφήνοντας 11 παλαιστινιακές οικογένειες άστεγες.

Μεταξύ των κατεδαφισμένων δομών ήταν αυτές που φαίνεται να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. «Μας εξέπληξαν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση», λέει ο Αμπτούλ Γκανί Αουαντέ, ο οποίος έχασε κάθε οικιστική δομή στη γη όπου ζει, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων ζώων, δεξαμενών νερού και μονάδων ηλιακών συστημάτων. Ισραηλινές δυνάμεις κατάσχεσαν επίσης το αυτοκίνητό του. Η σύζυγος του, Φάντγουα Αμπού Αουάντ, σημείωσε ότι οι κατεδαφίσεις συνέβησαν στη «χειρότερη εποχή του χρόνου» από άποψη καιρού. Πέρασε τη νύχτα μετά την κατεδάφιση προσπαθώντας να προστατεύσει τα έπιπλά της από τη βροχή. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Κοιμηθήκαμε στο έδαφος κι σκεπαστήκαμε με πλαστικές σακούλες». Η οικογένεια μίσθωνε τη γη από Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες για πάνω από 60 χρόνια και επιβεβαίωσαν ότι πρώτη φορά ζούσαν μια ισραηλινή κατεδάφιση. Ωστόσο, παρέμειναν αβέβαιοι για το αν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός ή ένα σημάδι αυτών που θα ακολουθήσουν.

Η οικογένεια Αμπού Αλ Κεμπάς είδε επίσης να καταστρέφονται όλες οι δομές τους και τα καταφύγια ζώων. Ο Αχμάντ, μέλος της οικογένειας, δήλωσε ότι η οικογένεια μισθώνει τη γη από μια άλλη παλαιστινιακή οικογένεια για περίπου 70 χρόνια. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε μάρτυρας σε αντίστοιχες κατεδαφίσεις, δημεύσεις ή εκκενώσεις στην περιοχή. «Αυτή η κατεδάφιση δεν μοιάζει με καμία άλλη. Δεν άφησαν τίποτα», είπε ο Αχμάντ, ενώ στεγαζόταν σε μια σκηνή που του παρείχε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος μετά την κατεδάφιση. Η Ντάφνα Μπανάι, Ισραηλινή που δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 13 χρόνια, τη χαρακτήρισε «τη χειρότερη κατεδάφιση» που είχε δει.

Το Ισραήλ επιμένει ότι οι κάτοικοι της Χουμσά Αλ Φουκά δεν έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στη γη στην οποία ζουν. Ισχυρίζονται ότι οι εντολές εκκένωσης είναι για την ασφάλεια των κατοίκων, επειδή η περιοχή είναι ζώνη πυρός, κάτι που ορίστηκε από το Ισραήλ το 1972. Ο στρατός έχει κατοχυρώσει περίπου το 18% της περιοχής ως ζώνη πυρός, γεγονός που επηρεάζει χιλιάδες Παλαιστίνιους. Τέτοιες δηλώσεις αποτελούν επιχειρήματα για τις ισραηλινές αρχές για να δικαιολογήσουν την έκδοση εντολών κατεδάφισης και εκκενώσεων στην περιοχή. Συχνά, κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται επίσης σε κατασκευές που χτίστηκαν χωρίς άδειες, αν και η στρατιωτική κυβέρνηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη εγκρίνει μόνο μεταξύ 1 και 3 τοις εκατό των παλαιστινιακών αιτήσεων για άδεια οικοδομής.

Οι ισραηλινές κατεδαφίσεις και εκτοπισμοί Παλαιστινίων αποτελούν «μια πάγια και διαχρονική στρατηγική», δήλωσε ο Άραφ Νταράμχ , ερευνητής της ΜΚΟ B’Tselem. Αυτές οι τακτικές προηγούνται των προγραμματισμένων σχεδίων του Ισραήλ να προσαρτήσουν τμήματα της περιοχής Γ, πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι Ισραηλινοί έποικοι δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή, φράζοντας τη γη και εγκαθιστώντας τρία νέα φυλάκια.

Οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ αριθμούνται ως οι περισσότερες που έχουν γίνει σε περίοδο τεσσάρων ετών σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – παρά το ξέσπασμα του COVID-19. Το Ισραήλ κατέστρεψε σχεδόν 690 δομές στη Δυτική Όχθη μέχρι στιγμής φέτος. Έχουν εκτοπιστεί περίπου 870 Παλαιστίνιοι ενώ 46 από αυτές τις κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Επίσης τον Οκτώβριο, εντός της Πράσινης Γραμμής, το Ισραήλ κατεδάφισε το χωριό Βεδουίνων Αλ Αρακίμπ στο Νακάμπ για 179η φορά.

H Επιτροπή Αποικισμού και Αντίστασης των Παλαιστινιακών Αρχών παρέδωσε σκηνές στους κατοίκους της Χουμσά Αλ Φουκά. Ταυτόχρονα κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να παρέχουν άμεση βοήθεια για την καταπολέμηση της «μαζικής κατεδάφισης και της εθνοκάθαρσης». Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις ακόμη κοινότητες στην Κοιλάδα του Ιορδάνη ειδοποιήθηκαν για εκκένωση, πριν από προγραμματισμένη εκπαίδευση του ισραηλινού στρατού. Η ισραηλινή στρατιωτική κυβέρνηση της Δυτικής Όχθης δήλωσε ότι «έχει πραγματοποιήσει ανάλογες δραστηριότητες εναντίον παράνομων δομών στην περιοχή».

+972 Magazine

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...