Του Θοδωρή Καραγιαννίδη
Ενώ η πραγματική οικονομία και, ιδιαίτερα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καταρρέουν, η πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις φαίνεται ότι παραμένει προνόμιο λίγων και εκλεκτών ενώ οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αποδεικνύονται τόσο καθυστερημένες όσο και ισχνές ως προς τον όγκο και τη δυναμική τους.
“Κλειστή η στρόφιγγα των τραπεζών”
Όλοι οι φορείς της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, περίπου στο 90%, μένει ακάλυπτο από ρευστότητα και αυτό οδηγεί μεγάλο μέρος της οικονομίας σε στραγγαλισμό προκειμένου οι “μεγαλύτεροι παίκτες” να καταλάβουν τα μερίδια αγοράς. Αν αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι σίγουρα αποτέλεσμα του λανθασμένου σχεδιασμού και των καθυστερημένων ως ανύπαρκτων παρεμβάσεων, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνο Μίχαλο, η περιβόητη “στρόφιγγα” των τραπεζών που θα “άνοιγε για τη μεσαία τάξη” παραμένει ερμητικά κλειστή και η πρόσβαση πολύ περιορισμένη. Όπως αναφέρουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αν κάποιος καταφέρει να εκπληρώνει τους υπερβολικούς όρους που θέτουν οι τράπεζες , πρακτικά δεν χρειάζεται δανεισμό. Με λίγα λόγια, παρά τα μηδενικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες, δεν παρέχουν ρευστότητα παρά μόνο σε ελάχιστους και με μηδενικές επισφάλειες.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κ. Μίχαλος, η διέξοδος θα ήταν η κρατικοποίηση μιας συστημικής τράπεζας προκειμένου να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι η μέριμνα για την περιβόητη “μεσαία τάξη” και την πραγματική οικονομία, αποδεικνύεται μόνο θεωρητική για την κυβέρνηση. Η διάσωση των μικρομεσαίων και των θέσεων εργασίας, είναι κατά πολλούς το μείζον ζήτημα της νέας οικονομικής κρίσης με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και τα κρατικά έσοδα.
Μόλις 2.000 επιχειρήσεις μπήκαν στο πρόγραμμα. Πάνω από 30.000 οι αιτήσεις
Αναποτελεσματικά και σε λάθος φιλοσοφία αποδεικνύονται τα προγράμματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σύμφωνα με σχετική επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τους βουλευτές , τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητας αποδεικνύεται μείζον ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αποκλείεται από τα σχετικά προγράμματα και μόλις 2.000 επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να μπουν στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ που είναι σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι πάνω από 30.000 αιτήματα κατατέθηκαν στις τράπεζες ενώ δυσθεώρητος είναι ο αριθμός όσων δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, “οι τράπεζες φαίνεται πως κρατούν τα χρήματα για το πελατειακό τους φιλέτο” Όσο για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο πρώην Υπουργός αναφέρει ότι «μόλις το 7% των ελληνικών επιχειρήσεων ωφελούνται από αυτή, καθώς μιλάμε για μόλις 53 χιλιάδες από τις 750 χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας». Νίκος Παππάς και 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν επείγουσα σύγκληση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να αναζητηθούν λύσεις στον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση.
Τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι “σκιές”
Την Πέμπτη 28/5 ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για τη δεύτερη φάση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης, άτοκα για δύο χρόνια μέσω της επιδότησης επιτοκίου, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτηματικά για την πρώτη φάση που διεκόπη μέσα σε ελάχιστες εργάσιμες μέρες, τον Απρίλιο.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε υποστηρίξει ότι είχε υπερκαλυφθεί η ζήτηση για δάνεια ύψους 1,3 δις ευρώ (500 εκατ. η χρηματοδότηση των επιτοκίων για δύο χρόνια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας) όμως τεράστια ερωτηματικά είχε προκαλέσει το γεγονός ότι χωρίς δημοσιότητα και σε ελάχιστο χρόνο κάποιες επιχειρήσεις είχαν την ετοιμότητα να υποβάλλουν δεκάδες δικαιολογητικά αλλά και bussiness plan, ώστε να χρηματοδοτηθούν.
Η δεύτερη φάση, έχει πολύ λιγότερους πόρους (300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης) και τα αποτελέσματα δεν αναμένονται καλύτερα. Ενώ ένα, τρίτο, αντίστοιχης φιλοσοφίας πρόγραμμα, το “Ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων COVID-19”, ξεκίνησε και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 11 Ιουνίου αλλά και αυτό με μόλις 500 εκατ. δημόσια χρηματοδότηση και αντίστοιχες προσδοκίες. Εντύπωση προκαλεί ότι παρά τις τεράστιες ανάγκες της αγοράς, η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ δεν προβάλουν σχεδόν καθόλου αυτά τα -έστω ανεπαρκή- προγράμματα.
Υλοποιήθηκε από την Τράπεζα Ελλάδας το αίτημα του Δήμου Πλατανιά για την έκδοση Ασημένιου Συλλεκτικού…
Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης υλοποίησε με επιτυχία χθες Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το…
Ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τύχη των…
Η Συνέλευση Αρμένων για τις Πηγές πανηγυρίζει μια σημαντική νίκη. Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών…
Ο υποψήφιος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Χανίων, Χρήστος Τσοντάκης, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την…
Κάλεσμα σε μέλη και φίλους του κόμματος για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές απευθύνει η Νομαρχιακή…
This website uses cookies.