OIKONOMIA

Ρεύμα: Έρχονται τιμές – σοκ για τον Ιούλιο – Η χονδρική πάει προς τα 100€ ανά μεγαβατόρα!

Ο χειρότερος μήνας από την αρχή του χρόνου για τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος φαίνεται ότι θα είναι ο Ιούλιος, καθώς στην αγορά της χονδρικής τον Ιούνιο επικρατεί… καύσωνας και οι τιμές κινούνται προς τα 100 €/MWh. Η αυξητική πορεία των τιμών λιανικής ήταν εμφανής και στις τιμές Ιουνίου, αν και η ΔΕΗ, που έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά, πρόσφερε ασυνήθιστα υψηλή έκπτωση στο πράσινο τιμολόγιο, απορροφώντας περίπου τη μισή αύξηση που προήλθε από τη χονδρική.

Τα τιμολόγια του Ιουλίου, ενώ έχει συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αποτελούν αίνιγμα που θα λυθεί στο τέλος του μήνα. Το μεγάλο ερώτημα που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι αν και σε ποιο βαθμό οι πάροχοι θα απορροφήσουν τις νέες αυξήσεις στη χονδρική στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν.

Στα τιμολόγια για τον Ιούνιο, με δεδομένη την αύξηση κατά 35% στη μέση τιμή χονδρικής, οι πάροχοι ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης: ορισμένοι απορρόφησαν μέρος της αύξησης, άλλοι έβαλαν και «καπέλο» επί της αυξημένης τιμής χονδρικής για να διευρύνουν τα περιθώριά τους. Έτσι, οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 11% έως 66%.

Ο Ιούνιος, όμως, ήταν ένας ιδιαίτερος μήνας, καθώς η ΔΕΗ εφάρμοσε ασυνήθιστα μεγάλη έκπτωση στη βασική της χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, που έφθασε το 38%, προστατεύοντας ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών από την αυξημένη τιμή χονδρικής. Πολλοί στην ενεργειακή αγορά σχολίασαν ότι αυτή η πολιτική υπαγορεύθηκε περισσότερο από την ανάγκη να μη δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις στους καταναλωτές λίγο πριν τις ευρωεκλογές, παρά από τους συνήθεις εμπορικούς υπολογισμούς της ΔΕΗ.

Για τον Ιούλιο, ωστόσο, τέτοιοι πολιτικοί υπολογισμοί πιθανόν να μην υπεισέλθουν στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, κάτι που θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε αυτό το «δίχτυ προστασίας» για τη μεγάλη μερίδα καταναλωτών που παραμένουν στο πελατολόγιο της ΔΕΗ.

Οι ως τώρα εξελίξεις στη χονδρική αγορά ρεύματος εμπνέουν αρκετή ανησυχία, καθώς η μέση τιμή του μήνα έως τώρα έχει σχεδόν φθάσει τα επίπεδα του Ιανουαρίου, που ήταν και ο πιο ακριβός μήνας του 2024. Ειδικότερα, η μέση τιμή έως και τις 10 Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 92,6 €/MWh με μια αύξηση της τάξεως του 14% από τη μέση τιμή του προηγούμενη μήνα και πολύ κοντά στα 93,02 €/MWh που ήταν η μέση τιμή του Ιανουαρίου, η υψηλότερη μέση μηνιαία τιμή ως τώρα το 2024.

Η προοπτική για το επόμενο 20ήμερο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, είναι να κινηθεί η τιμή προς τα 100 €/MWh, παρά να αποκλιμακωθεί. Σε αυτό συμβάλλουν δύο παράγοντες:

Η έλευση του καλοκαιριού και μάλιστα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τη συμμετοχή των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση σε ώρες με μεγάλη λειτουργία κλιματιστικών (το καλοκαίρι οι συνθήκες άπνοιας είναι συνηθισμένες και δεν ευνοούν τη λειτουργία των αιολικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Ιουνίου, όπου οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, και ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε σχετική ισορροπία μεταξύ φυσικού αερίου και ΑΠΕ, η παραγωγή από φυσικό αέριο ξεπέρασε με σημαντική διαφορά την παραγωγή από τις ΑΠΕ.

Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει την ανιούσα, αν και όχι με πολύ ταχύ ρυθμό. Πάντως, ενώ είχε υποχωρήσει και στα 25 €/MWh, πλέον κινείται σταθερά πάνω από τα 30 €/MWh, έχοντας υψηλότερη τιμή τον Ιούνιο στα 36 €/MWh. Η θερινή ζήτηση και ο ανταγωνισμός με την Ασία για προμήθειες LNG, καθώς η Ευρώπη αρχίζει να αναπληρώνει τα αποθέματα ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου, διαμορφώνουν συνθήκες που δεν ευνοούν την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

sofokleousin.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ξεκίνησε η 3η γιορτή αθλητισμού στη Γαύδο

Με την λαμπαδηδρομία και το άναμμα της φλόγας στο πέτρινο θεατράκι “Θεόφιλος Τσιριντάνης” ξεκίνησε η 3η Γιορτή Αθλητισμού Γαύδου.…

1 hour ago

Γελάει ο κόσμος… Τα Χανιά μέσα στις πιο ευτυχισμένες πόλεις στον κόσμο

Τη λίστα με τις 250 πιο ευτυχισμένες πόλεις στον κόσμο, κατέγραψε ο δείκτης Happy City Index,…

3 hours ago

Άφαντος παρά τις έρευνες ο 89χρονος που χάθηκε αναζητώντας τον φίλο του στα Χανιά

Ο  συνταξιούχος Μανώλης Κουτζόγλου από τα Χανιά, πήρε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χανίων, με προορισμό την…

3 hours ago

Ύδρα: Οργή για τους ανεύθυνους που προκάλεσαν φωτιά στο πευκοδάσος πετώντας πυροτεχνήματα από σκάφος – «Θα κινηθούμε αστικά», λέει ο δήμαρχος

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 22:45 το βράδυ της Παρασκευής, στην Ύδρα, από ασυνείδητους επιβάτες…

3 hours ago

Πεπόνι: Τα 7 οφέλη για την υγεία

Το πεπόνι είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο που απολαμβάνουμε για τη δροσιστική γεύση και τις ενυδατικές…

3 hours ago

Πρωτοβουλία Πολιτών: Θέατρο του Παραλόγου στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπουλου

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου ασκεί κριτική στην απόφαση του…

3 hours ago

This website uses cookies.