Την οργή του Κρεμλίνου προκάλεσε η απόφαση της Ουάσινγκτον να εμπλουτίσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με τα πυραυλικά συστήματα HIMARS. Αν και οι Αμερικανοί επιχειρούν να καθησυχάσουν ότι το οπλικό σύστημα δεν πρόκειται να απειλήσει ρωσικά εδάφη, ωστόσο για κάποιους ίσως αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο, προκαλώντας τις ρωσικές αντιδράσεις. Τι μπορεί να ισχύει;
Είναι το ενδέκατο πακέτο που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής και θα είναι το πρώτο που θα αξιοποιήσει τα 40 δισ. δολάρια σε αμυντική και οικονομική βοήθεια που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο. Μόνο το αμυντικό σκέλος της συγκεκριμένης βοήθειας ανέρχεται σε 700 εκατ. δολ. και οι HIMARS (M142 High Mobility Artillery Rocket System) αποτελούν μέρος των αμερικανικών αποθεμάτων που έχουν αποσύρει οι Αμερικανοί από το οπλοστάσιό τους μεταφέροντάς το στην Ουκρανία.
Οι Himars είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον Αμερικανικό Στρατό και μπορεί να τοποθετηθεί απλά σε ένα τυπικό στρατιωτικό φορτηγό τύπου Army M1140. Ένα πλεονέκτημά του είναι ότι το μικρό πλήρωμά του μπορεί να ξαναγεμίσει το σύστημα μέσα σε περίπου τέσσερα λεπτά, αν και βέβαια θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες.
Πάντως, ο συγκεκριμένος εκτοξευτής πυραύλων θα δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τη δυνατότητα να χτυπήσουν θέσεις πίσω από τις ρωσικές γραμμές και σε μεγαλύτερες αποστάσεις παρά το γεγονός ότι είναι καλύτερα προστατευμένες από τη ρωσική άμυνα.
Οι κατευθυνόμενοι με GPS πύραυλοι που εκτοξεύει το Himars έχουν βεληνεκές περίπου διπλάσιο από τις οβίδες του οβιδοβόλου M777 που οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα στις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Έτσι, με εμβέλεια 80 χιλιόμετρα, τα πυραυλικά συστήματα που θα λάβουν οι Ουκρανοί θα βρίσκονται εκτός εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού και έτσι μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη απειλή για τις ρωσικές πυροβολαρχίες.
Τη στιγμή που Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιμελητείας, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί επίσης να απειλήσει ακόμα και τις ρωσικές αποθήκες ανεφοδιασμού.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές οι HIMARS μπορούν να «γυρίσουν το παιχνίδι» (game changer), καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να αγωνίζονται υπό το σφοδρό πυρ του ρωσικού πυροβολικού. Τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούν ήδη τέτοια όπλα, ωστόσο τα HIMARS θεωρείται πως έχουν μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και είναι πιο ακριβείς.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν συμμερίζονται όλοι αυτές τις εντυπωσιακές προβλέψεις. Σύμφωνα με κάποιους πιο συγκρατημένους αναλυτές, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα δεν θα ανατρέψει ξαφνικά τα δεδομένα. «Οι HIMARS θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν απλά τη μάχη», δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.
Πάντως, όπως ειπώθηκε, τα συστήματα που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν ακτίνα δράσης περιορισμένη στα 80 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας. Η Ουάσινγκτον δεν δίνει όπλα με μεγάλο βεληνεκές καθώς έχει καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να δώσει στο Κίεβο όπλα που θα του επέτρεπαν να πλήττει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή στη Ρωσία, σημείωσε στο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο Μπάιντεν.
Η ρωσική αντίδραση…
Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δείχνει έντονα ενοχλημένο με τις εξελίξεις, παρά τις αμερικανικούς ισχυρισμούς. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχετικά ότι «πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», με σκοπό «μία “στρατηγική ήττα” της Ρωσίας».
Για να προσθέσει ότι εν γένει «το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι». Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Ria, ερωτηθείς για την προοπτική μίας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, είπε ότι «κάθε συνέχιση αποστολών όπλων, οι οποίες αυξάνονται, αυξάνουν και τους κινδύνους για μία τέτοια εξέλιξη».
«Θεωρούμε αυτή την κίνηση ως πλήρως αρνητική, καθώς οι απόπειρες να παρουσιαστεί η απόφαση ότι περιέχει και στοιχεία “αυτοσυγκράτησης” είναι άχρηστες. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ως επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, συνεχίζουν να γεμίζουν με όπλα το καθεστώς του Κιέβου είναι προφανές. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα απομεινάρια μιας υπεύθυνης προσέγγισης του ζητήματος από την Ουάσιγκτον έχουν εξαφανιστεί» σημείωσε ο Ριαμπκόφ και κατέληξε:
«Αυτό είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κατανοητή σε όλους: οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση και η συνέχιση της σύγκρουσης είναι ευθύνη των εχθρών της Ρωσίας. Δυστυχώς, τώρα περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο».
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
H Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις…
This website uses cookies.