O Ρώσος πρέσβης από τη Ρόδο που βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ, «Διάλογος Πολιτισμών», παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ θα την εγκαταλείψουν όπως έκαναν και με τους Κούρδους.
Αναλυτικά το απόσπασμα της συνέντευξης που αφορά την Ελλάδα:
– Η θέση της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία προφανώς συμπίπτει. Και οι δύο πλευρές ευνοούν την επίλυσή του μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό;
V. Chizhov: Αυτό είναι σωστό, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού ως εταίρο στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού.
Παρεμπιπτόντως, εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί τους θα εγκαταλείψουν και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι ‘αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα.
Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε «λάθος» την υπογραφή από την Ελλάδα της ανανεωμένης στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «θα πρέπει να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά για τους λόγους που το έκανε». Εκτίμησε πάντως ότι η απόφαση πάρθηκε «εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να μην κάνει τη συγκεκριμένη απόφαση συνετή για το μέλλον». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Βλ. Τσίζοφ σημείωσε ότι η θέση της Ρωσίας και της ΕΕ συμπίπτουν σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία μέσω διαλόγου, αλλά «η ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού στις διαπραγματεύσεις, ενώ εμείς φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε». Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων και μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού.
Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Ρώσο διπλωμάτη να «μπαίνει σφήνα», λέγοντας ότι «οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη Λευκωσία. Και τι θα συμβεί τώρα – θα δούμε».
Υποστήριξε τέλος ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά «δεν στρέφεται μόνο εναντίον μας, αλλά και κατά της Κίνας» και ότι η Ρωσία έχει ήδη αποστείλει στην ΕΕ την πρόταση να εισαγάγουν μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας (INF), περιμένοντας την απάντηση.