12.8 C
Chania
Friday, January 17, 2025

Ρωσικό «σφυροκόπημα» στην ανατολική Ουκρανία – Η Ρωσία καλεί διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν την απομάκρυνση των αμάχων

Ημερομηνία:

Στην ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία στρέφεται τις τελευταίες ώρες η κύρια στρατιωτική προσπάθεια των Ρώσων με τη Δύση να παρακολουθεί της κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ενισχύοντας ταυτόχρονα τη βοήθειά της προς το Κίεβο.

Το σφυροκόπημα σε ένα μεγάλο μέτωπο στην δυτική γραμμή του Ντονέτσκ, με επίκεντρο τις πόλεις Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, αλλά και σε περιοχές του Λουχάνσκ, είναι αδιάκοπο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ χθες Τετάρτη το απόγευμα, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ανώτερος ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.

Αυτά τα δύο αστικά κέντρα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των γραμμών άμυνας του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Βαρύ κόστος η προσπάθεια εκκένωσης του Αζοφστάλ

Στο μεταξύ, η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Στο μεταξύ η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επέκταση του πολέμου και τη «διάχυσή» του σε άλλα μέτωπα, όπως στην Υπερδνειστερία είναι έντονη.

«Πιστεύουμε ότι [η αντίληψη του Πούτιν για μια υπαρξιακή απειλή] θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα είτε παρεμβαίνει είτε πρόκειται να παρέμβει σε αυτό το πλαίσιο, κάτι που προφανώς θα είχε συμβολή αντίληψη ότι πρόκειται να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Άβριλ Χέινς.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έκανε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης προτού φτάσει στα πυρηνικά όπλα. Επίσης, προτού το κάνει, είναι πιθανόν να προέβαινε σε διαφορετικού τύπου προειδοποιήσεις από αυτές που έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα», είπε ο Χέινς.

Μια τέτοια προειδοποίηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια περαιτέρω πυρηνική άσκηση μεγάλης κλίμακας που θα περιελάμβανε μιαν ουσιαστική διασπορά κινητών διηπειρωτικών πυραύλων, βαρέων βομβαρδιστικών και υποβρυχίων.

Επέκταση του πολέμου ως την Υπερδνειστερία

Η αξιολόγηση που έκαναν οι αρχηγοί πληροφοριών των ΗΠΑ για τους γερουσιαστές υποδηλώνει ότι η Ουκρανία αντιμετώπιζε την προοπτική ενός πολέμου φθοράς. Είπαν ότι ο Πούτιν σκόπευε να κατακτήσει τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ καθώς και μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους, για να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Ήθελε να κρατήσει τη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας, για να εξασφαλίσει την παροχή νερού στη χερσόνησο.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του δεν σταμάτησαν εκεί. Η Χέινς είπε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Η Χέινς είπε, ωστόσο, ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο και ότι η επέκταση της χερσαίας γέφυρας στην Υπερδνειστερία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Οδησσού, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πλήρη κινητοποίηση. Πρόσθεσε ότι η κατάληψη του Ντονμπάς και η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης θα ήταν απίθανη τις επόμενες εβδομάδες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ντρίμπλες» Νετανιάχου με την εκεχειρία: Καθυστερεί να την κυρώσει, συνεχίζει τα πλήγματα στη Γάζα – «Τρίζει» η κυβέρνησή του

Κόλπα φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη...