Μέσω Βρυξελλών θα έλθει η «ρύθμιση» στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Αirbnb, ένα θέμα το οποίο ζητούν μετ’ επιτάσεως οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, θεωρώντας πλέον τη συγκεκριμένη αγορά μέρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας, η οποία όμως δεν λειτουργεί με τους ίδιους όρους όπως τα ξενοδοχεία.
Το θέμα τέθηκε χθές εκ νέου στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού στον ευρύτερο προορισμό Αθήνα, όπου το «παρών» έδωσε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας σχετικά ότι «αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι μετά από σχετικό ερώτημα, λάβαμε την απάντηση ότι θα έρθει η νομοθεσία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας που μπορεί να εκμισθώνει έναn χώρο σε σχέση με άλλες εταιρείες διαχείρισης που το κάνουν οργανωμένα, μισθώνοντας δεκάδες ακίνητα.
«Αναγνωρίζουμε τη βραχυχρόνια μισθωση ως κομμάτι του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, ωστόσο δεn θα πρέπει το πλαίσιο να είναι θολό και γκρίζο», ανέφερε ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
«Πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει, καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή.
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι, κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή του δήμου και για τοn λόγο αυτό στις προτάσεις μας είναι ο δήμος να μπορεί να βάζει όρια, όπως συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου έχουν διαχωριστεί οι γειτονιές».
Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος της Αθήνας, κ. Κώστας Μπακογιάννης: «Θα συμφωνήσουμε ότι έχει φτάσει η στιγμή και στην Ελλάδα να αποκτήσουμε θεσμικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση και, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει την ευθύνη. Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που έχουν ξεπεράσει τα όρια του κορεσμού και άλλες που χρειάζονται αυτού του είδους τις επενδύσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ανάπτυξη στις γειτονιές».
Σημειωτέον ότι αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, η οποία βασίζεται στις καταχωρήσεις των γνωστών πλατφορμών Airbnb και VRBO, ο αριθμός των ενεργών καταχωρήσεων αντιστοιχεί σε 9.856, έχοντας αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι ενεργές καταχωρήσεις αφορούν ιδιοκτησίες που ήταν τον προηγούμενο μήνα τουλάχιστον μία μέρα διαθέσιμα ή που είχαν τουλάχιστον μία κράτηση.
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.