Σαρωτικές παρεμβάσεις σε κλαδικές συμβάσεις, συνδικαλιστικό νόμο, αλλαγή στις υπερωρίες μερικής απασχόλησης, αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς και αντιπολίτευση, φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι εργασιακές αλλαγές αφορούν την καταγγελία της σύμβασης εφόσον ο εργαζόμενος μένει δύο μήνες απλήρωτος, την αμοιβή της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης, την υποβολή ΑΠΔ των επιχειρήσεων εφόσον δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.
Τα εργασιακά και οι κλαδικές συμβάσεις έχουν γίνει λάστιχο από την αρχή της κρίσης, όταν τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2018, μετά την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, προσπάθησε να βάλει μια τάξη.
Το «συμμάζεμα» αφορούσε την πλήρη ισχύ της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που ορίζει ότι, σε περίπτωση συρροής κλαδικής σύμβασης εργασίας που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και επιχειρησιακής ΣΣΕ, εφαρμόζεται πλέον η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο συλλογική σύμβαση εργασίας. Από τότε και μετά επέστρεψε και το υπουργικό δικαίωμα της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς ως υποχρεωτικών των κλαδικών ΣΣΕ.
Υπερωρίες στη μερική απασχόληση
Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναμένεται να εισαγάγει μια άλλη διάταξη, που θα προβλέπει την αύξηση κατά 10% του κόστους για την επιπλέον εργασία για κάθε ώρα έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με στόχο την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για αυξήσεις που φτάνουν έως και τα 25 ευρώ τον μήνα για όσους εργάζονται τρίωρο – πενθήμερο χωρίς ούτε μια επιπλέον ώρα εργασίας πέραν των πρώτων τριών κάθε μέρα. Αντίθετα για όσους υποχρεώνονται σε τακτική επιπλέον εργασία πολλών ωρών κάθε μήνα πέραν του συμβατικού τους ωραρίου οι αυξήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 ευρώ τον μήνα.
Οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τον εργοδότη και αντίστοιχα θα ενισχύουν το ημερομίσθιο του εργαζόμενου. Η επιβάρυνση θα λειτουργεί ως αντικίνητρο ώστε ο εργοδότης να κρίνει περισσότερο συμφέρουσα την πρόσληψη με πλήρη απασχόληση. Αν ο εργοδότης αρνείται να συμμορφωθεί, ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά το αυξημένο ημερομίσθιο.
Με αυτόν τον τρόπο θεσμοθετείται η υπερωρία στη μερική απασχόληση και τις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ημερομίσθιου για τον εργαζόμενο.
Η «βλαπτική μεταβολή»
Επίσης σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας μπορούν να προχωρήσουν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος διεκδίκησης τόσο της αποζημίωσης όσο και του επιδόματος ανεργίας.
Η νέα διάταξη θα ξεκαθαρίζει ότι η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για περισσότερους από δύο μήνες θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων. Φαίνεται ότι ο όρος «αξιόλογη καθυστέρηση» ήταν ανοικτός για πολλαπλές ερμηνείες για το χρονικό διάστημα καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων, μετά το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι κατήγγελλαν τον εργοδότη τους από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της πληρωμής και στη συνέχεια τους καταβάλλονταν σχετικά επιδόματα στήριξής τους. Κατόπιν έπαιρναν και τα επιδόματα και τους μισθούς, με αποτέλεσμα ύστερα να αναζητούνται τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τα επιδόματα.
Πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία και να στραφεί εναντίον του εργοδότη. Με τη ρύθμιση αυτή προσδιορίζεται χρονικά πότε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη θεωρείται αξιόλογη και αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό όριο που να ορίζει πότε είναι βλαπτική μεταβολή.
Σπάσιμο κλαδικών συμβάσεων
Σοβαρές αντιδράσεις αναμένεται να φέρει η άλλη διάταξη που θέλει να εισαγάγει το υπουργείο Εργασίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η εξαίρεση εφαρμογής των όρων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε μια σειρά επιχειρήσεις που εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν οικονομική δυσχέρεια και δεν έχουν προβεί σε απολύσεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τους όρους μιας επιχειρησιακής σύμβασης.
Με λίγα λόγια, αν μια επιχείρηση δεν πηγαίνει καλά, τότε οι κλαδικές συμβάσεις θα μπαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Από την άλλη πλευρά τονίζεται ότι θα υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν οικονομικά προβλήματα και θα πρέπει να ενταχθούν σε επιχειρησιακή, οι οποίες δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους και στις οποίες οι αποδοχές δεν υπολείπονται του κατώτατου μισθού, 650 ευρώ μεικτά.
Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να εξαιρούν από τις κλαδικές συμβάσεις ειδικές κατηγορίες, όπως επιχειρήσεις σε περιοχές με ανεργία άνω του μέσου όρου, νέες επιχειρήσεις με εργοδότες κάτω των 25 ετών που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία.
Ήδη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, τις οποίες είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει παλαιότερα η τρόικα, δίχως όμως επιτυχία.
Ηλεκτρονικός συνδικαλισμός
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Αναμένεται να καθιερωθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας για τη νομιμοποίηση των συνέδρων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.
Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος ή μέλος σωματείου – «σφραγίδας».
Μητρώο θα ισχύσει και για τις οργανώσεις των εργοδοτών. Παράλληλα με έξοδα του εργοδότη θα δημιουργείται μια ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των σωματείων. Θα καθιερωθεί επίσης και η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως και η λήψη αποφάσεων, με προεξέχουσα τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη απεργίας.
Οι συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών των οργανώσεων.
Μπλόκο στην εισφοροδιαφυγή
Άλλη διάταξη θα προσφέρει νέες δυνατότητες στο σύστημα Εργάνη ώστε να λειτουργεί ως πολυεργαλείο που θα ελέγχει ποιες ώρες έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος ότι θα δουλέψει και πόσο συχνά αυτό αλλάζει, γεγονός που κινεί την υποψία ότι υποκρύπτεται υποδηλωμένη εργασία.
Επίσης η Εργάνη θα «βλέπει» πλέον όσους αμείβονται με εργόσημο. Με την προωθούμενη διάταξη οι εργοδότες θα υποχρεωθούν, καθώς εκδίδουν το εργόσημο στο ταμείο της τράπεζας ή ηλεκτρονικά, να δηλώνουν τα στοιχεία του εργαζομένου που απασχολούν. Με τη μηχανογραφική διασύνδεση θα μπλοκάρεται η καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, για τα άτομα που αμείβονται με εργόσημο.
Τέλος θα μπαίνει και πάλι «φραγή» στην ηλεκτρονική υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) για το διάστημα κατά το οποίο οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, με στόχο τον εντοπισμό των στρατηγικών «μπαταχτσήδων».
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής, γι’ αυτό εφαρμόζεται κυρίως σε εργοδότες που, εκμεταλλευόμενοι το απρόσωπο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους χρησιμοποιώντας μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του οφειλέτη ή αποσκοπούν στην αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων (π.χ. δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων, τοποθέτηση εικονικών υπεύθυνων χωρίς περιουσία ή υπέργηρων ή πρώην υπαλλήλων της επιχείρησης κ.λπ.).
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5 έως 24% στα σούπερ μάρκετ, που…
Η Περιφέρεια Κρήτης, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, με αφορμή την…
Θλίψη προκαλεί η είδηση θανάτου ενός ανθρώπου στα χαλάσματα κτιρίου στο Ηράκλειο, λίγες ώρες πριν…
Τιτάνια μάχη για να ανασύρουν την 33χρονη Αμερικανίδα από το σημείο όπου βρέθηκε μετά την πτώση…
ΣΚΑΪ και ο ίδιος δεν απείλησαν τον καθηγητή Οικονομικών Κοσμά Μαρινάκη υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, σε συνέχεια των καταγγελιών…
Την ανακατανομή 61 θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών χρονικής περιόδου λήψεως νοσηλευτικής ειδικότητας 2024-2025 στις νοσηλευτικές ειδικότητες…
This website uses cookies.