Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων,έδρα του επικεφαλής εταίρου, η δεύτερη τεχνική συνάντηση των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκόέργομε τίτλο: «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού (Cross-Costal-Net)», προϋπολογισμού €1.340.000 και επίκεντρο την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη.
Στρατηγική προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Χανίων, το οποίο εκπροσωπήθηκε από στελέχη του με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Ροκάκη, είναι η έμπρακτη προώθηση της ίδρυσης και λειτουργίας πρότυπων Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάδειξης Παράκτιων Οικοσυστημάτων, αξιοποιώντας την επιστημονική υποστήριξη των πλέον σύγχρονων μοντέλων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας, ξεκινώντας από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες δράσεις του προγράμματος, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε από τους εταίρους του έργου και ο περαιτέρω σχεδιασμός του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιστημονική έρευνα που ήδη βρίσκεται κατά προτεραιότητα σε εξέλιξη στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου όπως παρουσιάστηκε από έναν από τους Ακαδημαϊκούς εταίρους του έργου, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος).
Σύμφωναμε τον επικεφαλής καθηγητή, κ. Θεοχάρη Τσούτσο, ο Μπάλος αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα και ως τέτοιο απαιτεί κοινά αποδεκτή στρατηγική διαχείρισης και άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και με τη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Η αρχική επιστημονική καταγραφή διερευνά τις υπαρκτές απειλές για την Αειφορία της ήδη προστατευόμενης περιοχής και μελετά μέτρα κατάλληλα για νααποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης.
Στην επιτυχία της τεχνικής συνάντησης εργασίας συνέβαλαν ενεργά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο εταιρικό σχήμα, ο Δήμος Κισάμου, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Πάφου, τοΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου καιτο κοινοτικό συμβούλιο της Ίννιας.
Ο Τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου και ως εκ τούτου έχει πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες της ΠE Χανίων και της Επαρχίας Πάφου. Κάθε χρόνο οι δύο ανωτέρω χωρικές ενότητες προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες, με το 90% αυτών να συγκεντρώνονται άναρχα στις παράκτιες περιοχές, λόγω της ύπαρξης ενός πολύ μεγάλου αριθμού παράκτιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το γεγονός αυτό επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς φυσικούς πόρους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αντίστοιχη μείωση της ελκυστικότητας των παράκτιων αυτών ακτών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν υπο-περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, όπως η Λιμνοθάλασσα Μπάλου στην ΠΕ Χανίων, και η Χερσόνησος Ακάμα στην Επαρχία Πάφου. Παράλληλα, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.
Σοκ προκάλεσε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Μαργαρίτες του…
Ο πρώην υπουργός άμυνας του κόμματος των Εργατικών, Ivor Caplin συνελήφθη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου αφού…
Η παραλία της Νέας Χώρας γέμισε ζωή την Κυριακή, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης…
Ένας 24χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, όταν κατά τη…
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης σχετικά με την απαγορευτική διάταξη…
Πολλές συζητήσεις αλλά και εκ νέου αντιπαράθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο του…
This website uses cookies.