ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η κηδεία του Κρητικού Αντιστασιακού και βασικού σύνδεσμου στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε Γιώργου Χαροκόπου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ένας από τους πρωταγωνιστές της εθνικής αντίστασης κατά των Γερμανών, ο ιστορικός συγγραφέας και δάσκαλος Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος!

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 100 ετών ένας σπουδαίος άνθρωπος, εκπαιδευτικός, ιστορικός συγγραφέας και πρωταγωνιστής της εθνικής αντίστασης ο Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος.

Ο Γεώργιος Χαροκόπος υπήρξε βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, καθώς έλαβε μέρος στο εγχείρημα κατά την μεταφορά του στρατηγού από τα βουνά της Κρήτης στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τους κατακτητές, ενώ έτυχε μεγάλων διακρίσεων από την Ελληνική και τις Συμμαχικές Κυβερνήσεις.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στον ιερό ναό της Παναγίτσας του Παλαιού Φαλήρου την Τρίτη 26 Μαρτίου και ώρα 14:30, ενώ ο ενταφιασμός θα γίνει αμέσως μετά στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Πατσωτών Αθήνας, Σαββάκης E. Ιωάννης, γράφει για τον Γεώργιο Χαροκόπο: «Σήμερα έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών, ένας αξιόλογος χωριανός μας, ο δάσκαλος όπως τον ξέραμε όλοι, πρωταγωνιστής της εθνικής αντίστασης κατά των Γερμανών, βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε και σπουδαίος ιστορικός συγγραφέας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Ο Γεώργιος Σταράκης, γράφει γι’ αυτόν: Ο Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος γεννήθηκε το 1919 στην Πατσό Ρεθύμνου. Το 1937 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ρεθύμνου και εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, από την οποία πήρε το πτυχίου του το 1939.

Από τα φοιτητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό. Το 1941 ήταν 22 ετών. Μόλις είχε διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Παντάνασσα. Μαζί με τον πατέρα του Ευθύμιο Χαροκόπο, ο οποίος ονομαζόταν «ηγεμόνας» και είχε προσφέρει πάρα πολλά στην πατρίδα συγκροτούν Αντιστασιακή ομάδα κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Όταν οι Γερμανοί ήλθαν από τα Χανιά οδικώς και κατέλαβαν το Ρέθυμνο, ο Γεώργιος Χαροκόπος συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως Σύνδεσμος μεταξύ των Αντάρτικων ομάδων και των Συμμαχικών Πρακτόρων. Γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες, Κρητικούς και ξένους. Διατηρούσε και διατήρησε -με όσους είναι εν ζωή- σχέσεις φιλίας, αγάπης και σεβασμού.

Ο ρόλος του στην απαγωγή Κράιπε

Ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πλάνο, ενώ είχε και ενεργό δράση στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε.

Τον Απρίλιο του 1944 είναι 25 ετών, όλη η ομάδα των απαγωγέων μαζί με τον Γερμανό φιλοξενήθηκε με μυστικότητα ένα τριήμερο 7, 8 και 9 Μαΐου στο μιτάτο της οικογένειάς του στη θέση «Πλατές», έξω από το χωριό Πατσός. Το αρχικό σχέδιο έχει διαρρεύσει και ο Γεώργιος Χαροκόπος σχεδιάζει το νέο σχέδιο διαφυγής από το Γερακάρι το οποίο ενέκρινε ο Λη Φέρμορ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της ομάδας.

Αυτό ήταν: (Το Νέο). Γερακάρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλανδρέδο, Κρυονερίτης, παραλία Ροδάκινου. Επιβιβάστηκε μαζί με όλη την ομάδα σε Μότορ Λονς και διέφυγαν στην Αίγυπτο. Αμέσως κατετάγη στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Τσιγάντε.

Τα βιβλία που είχε συγγράψει:

Φρούριο Κρήτη

Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε

Ξεχασμένο χρέος

Αν η Ελλάδα δεν έλεγε «Όχι» το 1941

Οι τελευταίοι της Βερμαχτ

Σε μήνυμά του ο Αριστομένης Συγγελάκης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου αναφέρει:

Η απώλεια του Γεωργίου Χαροκόπου μας συγκλονίζει! Λίγες, μόλις, μέρες, πριν την εθνική μας εορτή, έφυγε υπερπλήρης ημερών και αγώνων ο συμπατριώτης Αντιστασιακός και συγγραφέας Γεώργιος Χαροκόπος. Κορυφαία μορφή ανιδιοτελούς και ασυμβίβαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των εθνικών, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων, που συμβολίζει αυθεντικά την αδούλωτη, την απροσκύνητη, την ανυποχώρητη στους αγώνες Κρήτη! 

Ο Γεώργιος Χαροκόπος γεννήθηκε το 1919 στην Πατσό Ρεθύμνου. Το 1939 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Το 1941, 22 ετών, είχε διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Παντάνασσα και μαζί με τον πατέρα του Ευθύμιο Χαροκόπο συγκρότησε Αντιστασιακή ομάδα κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Υπήρξε βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, καθώς έλαβε μέρος στο εγχείρημα κατά την μεταφορά του στρατηγού από τα βουνά της Κρήτης (Γερακάρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλανδρέδο, Κρυονερίτης, παραλία Ροδάκινου) στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου. Ο Χαροκόπος διέφυγε, μαζί με όλη την ομάδα, στην Αίγυπτο, κατετάγη στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Τσιγάντε. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τους κατακτητές. Βραβεύθηκε από τις ελληνικές και συμμαχικές αρχές για την προσφορά του.

Ο Γεώργιος Χαροκόπος παρέμεινε ενεργός πολίτης μέχρι την τελευταία ώρα. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων (Φρούριο Κρήτη, Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε, Ξεχασμένο χρέος, Αν η Ελλάδα δεν έλεγε «Όχι» το 1941, Οι τελευταίοι της Βέρμαχτ) και αρθρογράφος πολυάριθμων άρθρων, πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Με τα κείμενά του και τις ομιλίες του συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Μας συγκλόνισε με τη διάθεσή του να συμμετάσχει στη συγκέντρωση και πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία, πέρυσι (27.4.2018), ανήμερα της επετείου της εισβολής της Βέρμαχτ στην Αθήνα. Δεν τα κατάφερε τελικά αλλά έστειλε θερμό μήνυμα υποστήριξης.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του και θα έχει πάντα θέση στην καρδιά μας ως πρότυπο αντίστασης, αγωνιστικότητας και ήθους. Ευθύνη μας να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, του αγώνα για ανάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, για Δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Σημείωση: Στοιχεία για το σημείωμα αυτό λάβαμε από σχετικό κείμενο του συναγωνιστή Γιώργου Σταράκη και δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Κρήτη (ηλεκτρονική έκδοση, 21.3.2019). Ευχαριστούμε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Δεν Έχω Οξυγόνο»: Κινητοποίηση και στα Χανιά για τα Τέμπη μετά τις νέες αποκαλύψεις

Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…

13 hours ago

Νετανιάχου: Στήριξη σε Μασκ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…

14 hours ago

Τέμπη: Επί έξι μήνες δεν δίνουν τους φακέλους για τους ιατροδικαστές στην Μαρία Καρυστιανού

Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…

14 hours ago

Για την επέτειο της πυρπόλησης το 1897 των Χανίων – Δύο μαθήματα από τον βίο και την πολιτεία ενός μαθηματικού

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας  διδάσκει…

14 hours ago

Η πρωτοβουλια του Κισσαμίτη βενζινοπώλη γίνεται τροπολογία στη Βουλή – Καύσιμα πλέον στα μηχανάκια μόνο με κράνος!

Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…

14 hours ago

«Σπανακόπιτα και Φλουρί» για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Χανιωτών

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…

15 hours ago

This website uses cookies.